Annonce

Annonce

Svar: Fladt baghoved - 11 uger


8. februar 2015

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Agnese

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på at få jeres dreng behandlet og er opmærksomme på, hvordan han ligger med sit hoved, både når han sover, og når han er vågen.

Det er især de første 4 måneder, som er kritiske. Her er kraniepladerne meget bløde og tager let facon efter, hvordan barnet ligger - og det er derfor også de første 4 måneder, at man har størst mulighed for at gøre noget, hvis problemet er begyndt at vise sig.

Det er vigtigt, at I hjælper jeres dreng med at sove med hovedet til siden, så han ikke ligger og hviler på baghovedet, når han sover. Og I bør derfor dreje hans hoved bevidst til siden - og her kan det være nødvendigt at lægge en lidt tung støtte ved hans hoved, som han ikke lige kan flytte og skubbe væk. I kan f.eks. tage en strømpe og fylde den med risengryn, binde en knude og lægge den ved hovedet. I kan også prøve at lægge den ind under hans madras i den ene side af hovedenden, så madrassen tiltes lidt og hovedet på den måde hjælpes til siden. I skal sørge for at hovedet drejes skiftevis til venstre og højre side.

Så er det vigtigt, at I ikke har ham siddende i en skråstol, autostol eller lignende. Hvis han sidder i en stol, så hviler hans hoved mod stolen for at få støtte - og hans hoved skal helst være frit. Derfor skal han så vidt muligt ikke sidde, men i stedet ligge på maven på gulvet.

På samme måde skal I være opmærksomme på, hvordan han sidder hos jer og hvordan I bærer ham på jeres arm. Han må naturligvis gerne sidde hos jer, men prøv at være opmærksomme på at bære ham, så der ikke er pres på hans hoved og bær ham f.eks. liggende på maven på/I jeres arme, i stedet for med ryggen mod jeres mave. I kan også bære ham mave mod mave og ligger han og sover hos jer, vil hans hoved her naturligt være drejet til siden og baghovedet frit:)

Vær opmærksom, når han får mælk. Når I giver ham flaske, så vær opmærksom på hvordan han ligger med hovedet og sørg for at skifte arm, - det er vigtigt ...


Annonce

... at han ikke altid er på samme arm, når han spiser.

Og så vil jeg anbefale, at I får jeres læge til at se på ham. Det er vigtigt at få vurderet hvor stort problemet er og også om jeres dreng har problemer med en stram halsmuskel. Egen læge vil også kunne henvise jer til børneafdelingen, hvis det skønnes nødvendigt.

Hvis jeres dreng har problemer med stramme halsmuskler, vil han have glæde af at blive behandlet af en fysioterapeut. Det er værd at underøge, om ikke der er ansat en fysioterapeut i kommunen, hvor I bor, som I kan kontakte. Det mener jeg faktisk, at der er, og han/hun vil kunne hjælpe jer. Vedkommende vil ofte også have forskellige hjælpemidler til rådighed.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


I det hele taget vil det være en god idé at kontakte fysioterapeuten, da jeres dreng kunne lyde til at have det, som kaldes KISS. Det står for Kranie-nakkeleds Induceret SymmetriforStyrrelse, hvilket betyder at barnet har en fejlstilling i de øvre nakkeled. Det kan gøre at barnet bliver skæv i nakke/ryg og har svært ved at bruge sig selv optimalt motorisk.

Barnet kan også have KIDD står for Kranie-nakkeleds Induceret Dyspraksi og Dysgnosi. Det betyder at barnet har svært ved at udføre tillærte bevægelser, barnet virker klodset og barnet har svært ved at bearbejde sanseindtryk. KIDD ses normalt hos større børn som ikke er blevet behandlet for et KISS syndrom. Og man kalder her ofte diagnosen KISS-KIDD.

Hvis jeres dreng f.eks. er født med sugekop, har været fysisk meget stor og derfor haft svært ved at komme ud, eller er født i sædefødsel eller lignende, så kan det være forklaringen på, at han nu har problemer med sin nakke. Og det er vigtigt at hjælpe ham og behandle ham - som I jo forsøger på bedste vis:) Kommunens fysioterapeut kan hjælpe jer her, og det er en del af kommunes "forebyggelse og rådgivning". Er I i tvivl om, hvordan I får kontakt med fysioterapeuten så spørg jeres sundhedsplejerske, som kan henvise jer videre:)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

12. juni 2018 | Sygdom | 4 år, 7 mdr.

Snak om operation med 4 ½ årig

Kære Helen. Ville virkelig ønske, at jeg ikke skulle stille dette spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


24. maj 2018 | Sygdom | 1 mdr.

Gråd efter flaske

Kære Helen, Jeg skriver til dig for et godt råd angående vores søn på snart...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2018 | Sygdom | 3 mdr.

Grædende 3 måneders baby

Hej Helen Vi har været heldige med en mild dejligt dreng På 15 uger. Men...

Læs hele brevet og Helens svar


10. maj 2018 | Sygdom | 2 mdr.

Baby udenfor og forkølelse

Hej Helen Vi står snart og skal på familieudflugt som foregår udenfor hele...

Læs hele brevet og Helens svar


3. marts 2018 | Sygdom | 11 mdr.

Vænne fra amning - væske i ørerne

Hej Helen. Vores datter fylder snart 1 år og vi planlagt at vi vil vænne...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Den bløde plet, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Der findes flere fontaneller og det skyldes at barnets kranieknogler ikke er vokset helt sammen, når det bliver født. Det at knoglerne er bevægelige har betydning under fødslen, hvor hovedet naturligt udsættes for et stort tryk. Samtidig sikrer bevægeligheden også at der er plads til at barnets hjerne kan vokse. Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen.

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annoncer

Annonce