Annonce

Annonce

Svar: Refluks og eleveret hovedstilling?


20. januar 2014

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med jer

Tak for jeres brev :)

Når noget af maveindholdet (mælk og mavesyre) glider tilbage gennem spiserøret og op i munden, så kalder man det refluks. Det er helt normalt, og som udgangspunkt er det at spædbørn og småbørn gylper noget naturligt. Men hvis barnet fortsætter med at gylpe eller kaste mad op, når det begynder med fastere føde og/eller hvis barnet har forskellige ledsagesymptomer forbundet med gylpen, så bør barnet udredes. Et ledsage symptom kan f.eks. være at barnet taber sig eller har for sparsom vægtøgning, det kan også være smerter - at barnet græder og man kan se at barnet har ondt, eller det kan være at barnet får afbrudt sin søvn og måske vågner konsekvent efter 20-30 minutters søvn og græder - fordi mavesyre og mælk står og kører i spiserøret og generer.

Man kalder det for Gastroesophageal refluks (GER), når der kommer mad fra maven op i spiserøret og når det er betegnet som en sygdom, så kalder man det GERD Gastroesophageal refluks disease. Det kan skyldes forskellige ting, og man kan også behandle forskelligt - det afhænger helt af årsagen og problemets omfang.

Det er rigtigt, som I har læst, at det svier i spiserøret, når der løber mavesyre tilbage fra maven og selvom jeres datter tager fint på, så kan I godt tale med lægen om, hvorvidt jeres datter kan have glæde af medicin, - det kan f.eks. være Losec eller Nexium. Lægen kan vejlede jer og udskrive recept, hvis det skønnes nødvendigt.

Når jeres datter ammes, så vil det være rigtig godt at bruge en oprejst stilling, så hun sidder så meget op som muligt i dine arme. Det vil hjælpe hende til bedre at kunne holde mælken i maven, så der ikke er så meget tilbageløb.

Man kan også nogle gange vælge at malke ud og give modermælken tilsat aprestagum (købes på apoteket), som gør mælken tykkere .. andre vælger at ...


Annonce

... give speciel erstatning Enfamil AR som er tynd i flasken og bliver tykkere i maven. Enfamil AR har dokumenteret effekt og er til børn med refluks.

Det kan være en god idé at lade jeres datter sidde i jeres favn 20-30 minutter efter hun har spist. Et alternativ kan være en skråstol en gang imellem, det kan give jer lidt aflastning, men hun må ikke sidde der for meget ... Hvis hun sidder op efter at have spist, så har mælken bedre mulighed for at komme videre igennem tarmsystemet og tilbageløbet bliver mindre.

Og ja - når hun sover, så sørg for at hendes hovedgærde er eleveret. Hvis hun ligger i sin lift, så stil den skråt ved at have et par bøger, en pude eller andet under liften i hovedenden. Hvis hun ligger i sin tremmeseng, så kom et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under selve madrassen, så hele madrassen eleveres. I kan også købe et par stille et par "sengeforhøjere" til sengens ben i hovedenden, så hele sengen kommer til at stå skråt. Hun må ikke sove med hovedpude af riskoen for vuggedød og kvælningsfare.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Det er vigtigt, at hun dagligt ligger på maven, fordi det er sådan hun styrker sin nakke og ryg og bliver stærk nok til at sidde. Det er også i maveliggende stilling at hun begynder at krybe, trille omkring, dreje om sin egen akse og også kravle. Derfor vil det være rigtig godt, at I stille og roligt forsøger at finde en rytme, hvor hun sover, vågner, leger, ligger på maven og får mælk inden hun så skal sove igen. På den måde har I mulighed for at hun kan ligge på maven uden at hun gylper det hele op igen...

Når børn gylper meget eller har tilbageløb af mælk i spiserøret vil de have svært ved at ligge ned - både på maven og på ryggen. Men det er stadig vigtigt at I forsøger at få hende på maven dagligt.

Jeg håber at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

11. februar 2024 | Sygdom | 11 mdr.

Dårlig hørelse?

Kære Helen . Så er jeg her igen. Vores søn på nu 11,5 mdr. er stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Dårlig mave 2 1/2 uge

Kære Helen Min søn på lige præcis 6 måneder startede mad for ca 3 uger...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2023 | Sygdom | 3 år

Sulte- og tisse-strejke i forbindelse med børnehavestart

Hej Helen Vi har kunne bruge rigtig mange af dine svar de sidste 3 år....

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2023 | Sygdom | 6 mdr.

Afføring 3-4 gange dagligt

Hej Helen. Vi har en datter på 6 1/2 mdr. Da far snart skal overtage barsel,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

1000 tak for din brevkasse ... og tak for alle dine gode, hjertelige og ærlige svar.

Thilde, mor til Louie på 5 mdr.


Annonce