Annonce

Annonce

Svar: Akromegali og kæmpevækst


26. juli 2004

Kategori:
Alder:
23 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Martin

Jeg kan sagtens sætte mig ind i dit problem og jeg kom til at tænke på en ung mand som jeg mødte engang på Odense Universitets Hospital. Han var indlagt fordi han skulle opereres for sygdommen 'Akromegali'.

Akromegali er en sjælden tilstand der opstår i voksenalderen som følge af, at hypofysens produktion af væksthormoner er for høj. Hormonet stimulerer kroppens vækst, men da der ikke kan ske nogen længdevækst i kroppens knogler efter puberteten (se Kæmpevækst), ytrer tilstanden sig ved at knoglerne i skelettet fortykkes og visse kropsdele forstørres.

De første symptomer er normalt at hænder og fødder bliver større. Dette mærkes ved at ringe bliver for små og at man må købe større sko. Ansigtet forandres så hagen, næsen og ørerne bliver større og læberne og tungen plejer også at vokse. Det sker også at stemmen bliver dybere. Andre symptomer er prikken i hænderne, træthed, forøget svedafsondring, stivhed i ledene og værk i hele kroppen.

En anden tilstand som akromegali er det der hedder Kæmpevækst eller Gigantisme. Det opstår i barne- eller ungdomsårene ved at ...


Annonce

... hypofysen producerer for meget væksthormon. Kæmpevækst ytrer sig i en kraftig højdevækst, fordi kroppens højdevækst ikke afsluttes før i puberteten. I visse tilfælde kan personen nå op på en kropslængde på 2,20 m.

Hvis man oplever en ualmindelig højdetilvækst hos en person i voksealderen, er det altid klogt at søge læge. Dette gælder også selv om forældrene er høje.

Behandlingen er ens for de to sygdomme og går ud på at man først får taget en blodprøve hos lægen for at se om mængden af væksthormon er forhøjet. Hvis dette er tilfældet vil man ofte scanne personen for at se om der evt. sidder en tumor (tag det nu roligt!) som medfører en overproduktion af væksthormon.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Hvis der er tale om en tumor kan man vælge at gå ind og operere denne, andre gange vil man bestråle den og atter andre gange vil man give medicin, som skal hæmme produktionen af væksthormon.

Håber ikke at jeg har skræmt livet af dig, men jeg synes at det vil være helt relevant at du fik en tid hos lægen mhp at få taget en blodprøv og få udredt om noget kan gøres for dig.

Ønsker dig rigtig mange gange held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

25. februar 2021 | Sygdom | 2 år, 8 mdr.

Tæt i næse

Kære Helen. Vi har de seneste måneder kæmpet meget med vores datter´s næse,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. februar 2021 | Sygdom | 11 mdr.

Syg efter dagplejestart

Hej Helen. Jeg har haft glæde af dine breve ang. Min datters spisning, men...

Læs hele brevet og Helens svar


26. januar 2021 | Sygdom | 3 mdr.

Gylp og afføring gør ham meget træt

Kære Helen, Vores søn på knap 3,5 måned døjer rigtig meget med gylp (han...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2021 | Sygdom | 4 år

Rysteture i kroppen

Hej Helen, Vores datter på 4 år vågner en gang imellem op om morgenen med en...

Læs hele brevet og Helens svar


8. januar 2021 | Sygdom | 6 mdr.

Min søn på 6 måneder vil ikke spise

Kære Helen Tak for en rigtig god og hjælpsom brevkasse - her har jeg brugt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce