Annonce

Annonce

Svar: Hvordan kan man gardere sig imod mellemørebetændelse?


12. juni 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Martina

Der findes flere typer af mellemørebetændelse og hvis barnet har det man kalder for akut mellemørebetændelse, så vil barnet ofte få smerter og få feber. Trommehinden vil ofte springe spontant og væsken løbe ud, det er her man siger at "det flyder fra øret". Når væsken er kommet ud, så har barnet det straks meget bedre og smerterne forsvinder.

Børn kan også have problemer med væske i mellemøret. Det ses ofte når barnet gentagende gange er forkølet eller det kan f.eks. opstå i forbindelse med en akut mellemørebetændelse. Der dannes ekstra væske i mellemøret, fordi slimhinden i øret er irriteret, væsken kan ikke komme ud og på sigt kan det give barnet hørenedsættelse. En ørelæge vil kunne se og måle, om barnet har normal hørelse eller problemer med væske i mellemøret.

Børn kan også få det man kalder for "røde ører". Det kommer ofte også i forbindelse med forkølelse og det skyldes at slimhinderne hæver så meget op, at der ikke er passage fra næsen og op til øret som normalt, derved kommer et undertryk og øret bliver irriteret og rødt - lægen kan se rødmen på barnets trommehinde, når der kigges ind i øret med et oftalmoskop.

Akut mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med infektion med for eksempel forkølelses- ...


Annonce

... virus eller bakterier eller i forbindelse med f.eks. influenza.

Børn smittes ofte via:

- Legetøj - på grund af dårlig håndhygiejne og det faktum at små børn jo også ofte putter alt i munden og rører ved alt
- Daginstitution, hvor mange børn er samlet på et sted

Børn er i risiko for at få mellemørebetændelse, hvis:


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


- De udsættes for passiv rygning
- Arvelighed
- I forbindelse med forskellige børnesygdomme
- Hvis de er født før tid eller børn generelt, fordi de har et umodent immunsystem

Mellemørebetændelse kan forebygges ved:

- Undgå at udsætte barnet for passiv rygning
- Sørg for en god håndhygiejne
- Sørg for god rengøring af f.eks. legetøj
- Undgå at børn sutter på hinandens sutter og lignende, sørg så vidt muligt for at barnet kun har sut når det skal trøstes eller skal sove.
- Lade barnet blive passet hjemme, så antallet af bakterier og vira som barnet udsættes for minimeres... :)

Hue i de kolde måneder, varmt tøj, varme hænder og fødder er altid en god idé, børn skal holdes varme - naturligt tempererede for ikke at blive syge - men alene forebygger det ikke mellemørebetændelse hos barnet, at give det hue på. Der er flere ting der spiller ind :)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Brug Olívy fra barnet er nyfødt

Hos en nyfødt er huden under bleen særligt sart, og den bliver meget nemt rød og irriteret når den er pakket inde i en varm og fugtig ble. Løsningen er at rense, pleje og beskytte huden mod affaldstofferne fra urin og afføring og derved forebygge en rød og irriteret babynumse.

Olívy ...

Læs mere herAnnonce

Viden om børn:

Sprog

Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.

At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce