Annonce

Annonce

Svar: Feber og temperatur


30. juli 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Marie

Øretermometre og andet er ikke præcis nok måling til børn. En normal temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celcius. Temperaturen vil ofte være lavest om morgenen og stige lidt i løbet af dagen. Den mest præcise temperatur måles i barnets endetarm, det der hedder rektalmåling.

Hvis man måler temperatur i barnets øre eller i barnets mund, skal man regne med at temperaturen er cirka en halv grad lavere, end hvis den er målt rektalt. Man kan også måle temperatur i armhulen og her vil man sige at den er cirka én grad lavere end endetarms-temperaturen.

At bruge et øretermometer kræver stor præcision. Det er ikke nok at sætte termometret ind ved øret, man skal faktisk løfte lidt op i øret for at sigte og ramme det rigtige punkt, især ved små børn. Det er også vigtigt ikke at måle på et øre, som lige har ligget på en varm pude. Eller et, der lige kommer ind fra kulden. Der skal helst gå 10-15 minutter, før ørets temperatur ikke er misvisende.

Men at måle temperatur i øret kan være en udmærket løsning, især ved de større børn, som ofte vægrer sig ved endetarmsmåling. Du skal dog læse brugsanvisningen grundigt, så du er sikker på at målingen er korrekt. Og hvis du oplever at dit barn er sløvt og virker feberpåvirket, så vil det altid være en god idé at tjekke den rektale temperatur.

Vælger du at købe et øretermometer kan du prøve at måle begge steder, både i enden og i øret og så vil det give dig et billede af hvorvidt du bruger øretermometret korrekt og hvad forskellen er. Nogle øretermometer skal kalibreres for at vise korrekt.

Det er ikke slemt at få målt rektal temperatur. Læg din dreng på siden eller lad ham ligge på ryggen med benene bukket op, ligesom når du skifter ham. Kom lidt vaseline på spidsen af termometret og før det langsomt ind i endetarmen, det skal ikke særlig langt ind for at måle.

Med ...


Annonce

... hensyn til panodil, så skal man ikke give dette uden grund. Selvom det kan købes i håndkøb og er effektivt både ved smerter og feber, så er det sådan at panodil i store doser er meget skadeligt og påvirker leveren. Det bør derfor ikke gives med løs hånd, men skal gives velovervejet.

Panodil, pamol, pinex - er den samme type medicin. Det er ofte ikke nødvendigt at give små børn denne type medicin og det bør være drøftet med lægen inden man gør det. Børn under 1 år bør sædvanligvis ikke få febernedsættende medicin. Det er vigtigt at man kan observere barnet, barnets almentilstand og medicin der virker smerte og feber nedsættende kan sløre billedet og give et falsk indtryk af hvordan barnet egentlig har det.

Hvis Sylvester bliver syg, så er det vigtigt at du kan observere ham og så skal du kontakte lægen og følge lægens instrukser. Der er temperaturforhøjelse ved de fleste smitsomme sygdomme og børns temperatur stiger meget let. Især små børn får tit høj feber det vil sige over 39,0°. I de første levemåneder kan et barn dog have en normal temperatur, selvom barnet er meget syg.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. feb.: Sådan får du dit barn til at sove, Hadsund/Mariager Apotek

Torsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Fredensborg Bibliotek

Tirsdag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Når temperaturen stiger får barnet kulderystelser og ved temperaturfald vil barnet ofte få svedeture. Når temperaturen er høj, skal barnet ikke have for meget tøj på eller ligge for varmt, så falder temperaturen lettere. Let feber er ikke farligt.

Man skal sørge for at barnet får masser af væske, det er det vigtigste ved sygdom - barnet skal drikke væske (bryst, flaske, vand). Vil barnet ikke drikke skal man kontakte lægen.

Hvis barnet virker sløv, slapt, fraværende, kølig, bleg eller blålig trods feber, har besvær med vejrtrækningen, har meget høj temperatur eller på anden måde virker dårlig, så skal man altid kontakte lægen. Jo yngre barnet er, desto tidligere bør lægen kontaktes ...

Jeg håber ovenstående hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

16. februar 2019 | Sygdom | 5 mdr.

Skoldkopper - 5 mdr.

Hej Helen. Jeg skriver til dig for at høre dine råd omkring...

Læs hele brevet og Helens svar


13. februar 2019 | Sygdom | 5 år, 7 mdr.

Den svære samtale

Kære Helen Jeg har siden lillebrors fødsel døjet med vrøvl med mine...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2019 | Sygdom | 8 mdr.

Umodne øjenmuskler?

Hej Helen. Jeg har den dejligste datter på 8 måneder, som jeg har et...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2018 | Sygdom | 2 år, 9 mdr.

Opkast og slim

Hej, Hugo har, siden han var helt ny indimellem kastet slim op. Det sker...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2018 | Sygdom | 6 mdr.

Blodsamling øjet baby

Hej Helen. Min søn på snart 7 mdr, har fået noget der ligner en blodsamling...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce