Annonce

Annonce

Svar: Vågner efter sut om natten


31. december 2024

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Milos mor

Også et rigtigt godt nytår til dig og jeres lille familie!

Det lyder som om, at I har fået ændret på en masse, så det går langt bedre med Milos søvn. Det er super godt gået! Du har dog ret i, at det vil være rigtig godt, hvis han kan begynde at undvære sutten i løbet af natten, eller måske lære at finde sutten selv:)

Det er helt normalt, at Milo har flere små opvågninger om natten. Det har vi alle, også os voksne - vi vågner op, skifter stilling, løfter på dynen eller putter os lidt ekstra under dynen, vi registrerer, at alt er, som da vi faldt i søvn.

En del af jeres putteritual består sandsynligvis af sut. Når jeres dreng har fået sin flaske, så giver I ham sutten og putter ham i seng - og han har derfor sutten i munden, når han skal overgive sig til søvnen. Det må han gerne have, det er genkendeligt, beroligende og betryggende for ham. Men i løbet af natten, når han sover dybt, så slapper han af i alle muskler i kroppen, og sutten falder ud af munden. Og så sker der ofte det, at når I hjælper med stillingsskift, beroligende hænder, putter ham med dynen osv. så giver I ham naturligt også sutten i munden igen.

Nogle gange sker det, at børn får det, som jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det handler om, at når jeres dreng igen og igen får sutten i munden, når han puttes og hjælpes videre i søvnen, så begynder han at forvente, at sutten skal være i munden hele tiden. Når han sover, så skifter han mellem at sove dybt og sove let, og hver gang sutten falder ud af munden, og han så sover lettere og registrerer, at sutten mangler, så vil han derfor græde og vente på, at I kommer og giver ham sut i munden igen, hvorefter han så sover videre. Derfor er det som ...


Annonce

... udgangspunkt en god idé, hvis I kan undgå at give ham sut i munden, hver gang han får hjælp om natten. Så han hjælpes med stillingskift og beroligende hænder, men uden at få sut i munden.

Og så er det også en rigtig god idé, hvis I begynder at lære ham at finde sutten selv, og det vil være godt at øve dette om dagen:

- Start f.eks. med at lægge sutten på bordet eller giv ham sutten i hånden, og lad ham selv tage den op, vende den rigtigt og komme den i munden - så han ikke får sutten i munden men vænnes til, at sutten skal i hånden, før den kan komme i munden. Når han kan det om dagen, så er det lettere også at lære det om natten.

- Træk f.eks. en stofble igennem suttens ring, da stofbleen kan være lettere at finde. Prøv også at komme flere sutter ned i tremmesengen, så der er flere sutter at få fat i. Prøv f.eks. at købe "selvlysende" sutter, som han måske bedre selv kan finde på sigt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Når han vågner om natten, så prøv i første omgang at hjælpe ham uden at give ham sutten i munden. Hjælp ham med at skifte stilling, har han en putteklud, nussekanin eller lignende, så giv ham den, put med dynen, kærtegn osv. Nogenlunde det samme, som du gør, når du putter ham om aftenen og til dagslurene - men uden sut.

- Hvis han har behov for sutten, så prøv at give ham sutten i hånden, og lad ham selv tage den i munden. Eller hjælp ham med at søge efter sutten i sengen, selv få fat i den og igen selv tage den i munden. Så han på den måde stille og roligt lærer, at han godt kan finde sin sut om natten, hvis han vågner og mangler den.

Det vil naturligt tage lidt tid for ham at lære, når han ikke er ældre, men jeg håber, at det kan lykkes for jer:)

Rigtig meget held og lykke med det projekt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. januar 2025 | Sovevaner | 11 mdr.

Putte til nat

Hej Helen, Jeg har længe fulgt med her i din brevkasse, og nu har jeg selv...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Gode råd til søvnvaner

Hej Helen Vores søn, Matteo, er lige blevet 9 måneder gammel, og han har på...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

2.5 år og søvnens tigerspring

Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.

Rutiner og rytme

Hej Helen. Herhjemme snakker vi om, hvordan og hvorledes en rutine for en...

Læs hele brevet og Helens svar


20. december 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger - del 3

Kære Helen. Jeg tillader mig lige at følge op på dit seneste svar. Vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for en god brevkasse. Vi er i den kedelige situation, at vi ikke har haft glæde og gavn af vores egen sundhedsplejerske. Vi har fundet dine svar meget relevante.

Tak fra os.


Annonce