Annonce

Annonce

Svar: Godt råd til stop af aftensutteflaske


22. august 2022

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Therese

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar :)

Det lyder som en god idé, at I nu trapper ud af aftenflasken, og det er netop ofte en god idé at trappe ud. Det betyder, at du skal vænne børnene til at få mindre og mindre mælk i flasken, så hvis de lige nu får 200 ml, så skruer du ned til 180, så 160, 140, 120 osv. indtil de f.eks. kan nøjes med at få en slurk af en kop, før de kommer i seng, og til sidst helt kan undvære.

Det kan også være, at de har brug for at få vand i stedet. Det er okay, så længe det blot er for at falde i søvn og ikke hele natten, at de så pludselig søger flasken for at få vand. Det er ikke meningen, at de skal lære at drikke vand af flaske i stedet for mælk, men du må gerne erstatte med lidt vand, når de skal sove. Når de tilbydes vand, så behøver de ikke få børstet tænder bagefter - en af grundende til at du bør stoppe med flaske er blandt andet at mælkesukkeret omkring tænderne giver god grobund for huller. Vandet bør du også give af en almindelig kop, drypfri kop, en sugerørskop, drikkedunk eller lignende, så de kommer væk fra flasken.

Nogle børn har også brug for et godnatmåltid, som ligger lidt tungere i maven, og som derfor kan give lidt den følelse, som flasken/mælken giver dem lige nu. I kan derfor overveje, om I vil indføre f.eks. en grød eller en moset banan, som en del af deres putteritual, så de har fået lidt ...


Annonce

... at spise, lige før de puttes, og de derfor bedre kan undvære flasken. Det kan være en god idé at adskille aftensmaden og godnatmåltidet f.eks. med et bad imellem, men det er naturligt svært for dig med to børn - jeg ved jo, at du nogle aftener står med børnene alene. Er det en mulighed, så kunne en aftenrytme se således ud:

Aften 17.30: Spiser aftensmad, udgangspunktet er familiemaden, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Tilbydes godnatmåltid f.eks. grød eller moset banan med lidt letmælk ca. 18.45 samt vand eller letmælk af kop - og får derefter børstet tænder og puttes så som nu ca. kl 19.

Derudover er det også altid en god idé at indføre en ny ting, en ny søvnassociation som kan erstatte flasken. Det kan f.eks. være en puttesklud, bamse, slaskedukke, godnathistorie, godnatsang, beroligende musik....

Det vil være rigtig godt, hvis du allerede nu kan introducere børnene for dette, så de får deres nye substitut/ritual sammen med flasken. På den måde kan du fremadrettet bibeholde deres ritual - altså så alt er, som det plejer at være, eneste forskel er, at flasken forsvinder. Det vil sige, at de puttes præcist som de plejer med bamse, klud, godnatsang eller hvordan I nu vælger at gøre det - og så trapper du ud af flasken. Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed vil der være.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. november 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Falde i søvn i soveværelset

Hej Helen - igen Jeg kan jo lige så godt benytte mig af, at jeg har al den...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder og dagsrytme

Kære Helen Vores dejlige tut har en meget anderledes dagsrytme end den fra...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2022 | Sovevaner | 13 mdr.

Meget tidlige morgener 13 mdr

Kære Helen. Ellen er en glad og aktiv pige, der tillidsfuldt søger social...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 7 mdr.

Opvågninger nat

Hej Helen Tak for dit svar på mit spørgsmål igår. Vi har idag haft succes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce