Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn alene - 7 år


20. august 2022

Kategori:
Alder:
7 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål - og velkommen tilbage, dejligt at høre fra dig igen:)

Du fortæller, at jeres datter aldrig har lært at falde i søvn alene. I har haft en rutine med, at en af jer forældre sidder hos hende, til hun sover, ligesom I har vænnet hende til at høre stille musik, imens I er hos hende. Det er hendes putteritual, og det har været sådan rigtig længe - men i sommerferien har hun været på koloni, og her har ingen kunne sidde hos hende, når hun skulle sove, og hun har måske heller ikke haft mulighed for at høre stille musik. Det har derfor været meget voldsomt for hende - og det reagerer hun naturligt nu på.

Der er ingen tvivl om, at hun har været rigtig ked af det, følt det meget utrygt, og hun har måske været rigtig bange. Den angst sidder naturligt i hende, og det forstærker naturligt hendes behov for at have jer nær nu. Det, er dog vigtigt, at I overvejer, hvorfor hun generelt har brug for denne nærhed - for en ting er, at hun har ekstra meget brug for det nu, hvor hun har følt sig alene på turen, noget andet er, at hun jo gennem de sidste mange år altid har søgt jeres nærhed, når hun skulle sove. Og hvad handler det om...

Har hun generelt svært ved at slippe jer og svært ved at være nogen steder, hvis I ikke er der. Hvordan har hun det f.eks. med at være i skolen og blive afleveret der om morgenen, går hun fint ind i klassen selv, eller har hun brug for jeres hjælp der? Du nævner, at hun ikke har mod på at sove ud - betyder det, at hun aldrig har prøvet at overnatte hos bedsteforældre, uden at I forældre var der? Har I forsøgt det, og hvordan er det i givet fald gået?

Virker hun generelt urolig og bekymret? Stiller hun spørgsmål som "Er du her også i morgen?", eller "Kommer du og henter mig igen?", "Lover du, at du kommer, når vi spiser frugt?".

Hvordan har hun det med at være til børnefødselsdag? Hvordan har hun det med at skulle med en legekammerat hjem efter skole? Vil hun helst lege hos jer, eller går det fint med at skulle være andre steder, når blot det er om dagen...

Hvordan har hun det med at være adskilt fra jer, når I er hjemme? Er hun okay med at være alene på sit værelse? Er hun okay med at være alene inde i huset, imens I andre er i haven? Eller vil hun helst have, at I er sammen hele tiden, så hun hele tiden har styr på, hvor I er...

Det kan også være en god idé at tænke tilbage og overveje, om der er ske noget i jeres familie, som har udløst et ekstra behov for jer. Har der været sygdom, dødsfald, stress i jeres familie - har I været ramt af en svær periode, som kan være med til at forklare, hvorfor hun søger jer så meget, når hun skal sove.

Det er også en god idé at tale med hende om, hvordan hun generelt har det. ...


Annonce

... Trives hun i klassen, har hun nogle gode venner? Kan hun følge med i skolen og leve op til alle de krav, som naturligt stilles der? Når børn har svært ved at koble fra og falde i søvn, så kan det godt skyldes bekymringer for, hvad næste dag bringer, så derfor kan det være en god idé, at I taler med hende om hendes hverdag - ikke når hun skal sove, men generelt:)

Jeg tænker umiddelbart at med jeres datters alder, og det I fortæller, så er det vigtigt at gå bag om problemet, for at finde ud af, hvordan I bedst muligt hjælper hende. Hvis I kan finde ud af, hvad det handler om, så vil I naturligt bedre kunne skabe nye rutiner og arbejde på, at hun gradvist lærer at sove alene. Det skal gøres med små skridt, så hun gradvist får nogle succesoplevelser, som hun og I kan bygge videre på.

Små skridt er f.eks. at hun har en veninde på besøg, så de sover sammen - men hvor det foregår på hendes værelse, så hun stadig kan sove i sin egen seng og veninden måske sove på en madras på gulvet. I skriver blandt andet "hun fik først noget søvn, da hun gik ind i sin egen seng" - og det er netop vigtigt at udnytte den tryghed, som jeres datter har omkring sin seng - så det er på værelset de sover :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Næste skridt kan så være, at hun f.eks. prøver at sove i et andet rum f.eks. stuen for at prøve dette. Og så kan næste skridt være, at hun f.eks. sover hjemme, men at det er bedsteforældrene som sover hos jer og mor og far er ikke hjemme - til at hun derefter prøver at sove hos sine bedsteforældre - måske sammen med jer og derefter så uden at I er der... Hele tiden små skridt, så hun som sagt får små succesoplevelser med sig på vejen og finder ud af, at det faktisk går fint hver gang :)

Hvis I med baggrund i mine tanker fornemmer, at det her nok stikker dybere - at det ikke "kun" er et søvnproblem, men at jeres datter generelt har svært ved at være uden jer, eller at hun generelt bekymrer sig meget, eller er bange for at noget skal ske - måske har hun også fysiske symptomer som ondt i maven, ondt i hovedet, virker måske stresset - så er det vigtigt, at I drøfter det med lægen. Nogle børn har angst og viser angstsymptomer, og det er naturligt vigtigt at tage dette alvorligt - og første skridt er, at I får talt om det og også drøfter det med jeres læge.

Jeg er helt enig med dig i, at I skal hjælpe jeres datter til at kunne falde i søvn alene, der kommer flere kolonier i fremtiden, og det er vigtigt, at hun er tryg ved at sove ude og sammen med andre. Det lyder dog som om, at I skal prøve at se lidt bagom søvnproblemet for at finde ud af, hvad det handler om og derigennem hjælpe hende - for måske er søvnproblemet et symptom på noget andet:)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. november 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Falde i søvn i soveværelset

Hej Helen - igen Jeg kan jo lige så godt benytte mig af, at jeg har al den...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder og dagsrytme

Kære Helen Vores dejlige tut har en meget anderledes dagsrytme end den fra...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2022 | Sovevaner | 13 mdr.

Meget tidlige morgener 13 mdr

Kære Helen. Ellen er en glad og aktiv pige, der tillidsfuldt søger social...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 7 mdr.

Opvågninger nat

Hej Helen Tak for dit svar på mit spørgsmål igår. Vi har idag haft succes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce