Annonce

Annonce

Svar: Opfølgende spørgsmål på nat-ammestop og putning


3. august 2022

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at det faktisk går så fint med at sove uden amning om natten - det er et stort skridt fremad, og det er super godt gået! :)

Jeg kan sagtens forstå årsagen til, at du lige nu har valgt at amme ham i din seng og derefter gå til hans værelse for så at putte ham der. Det kan nogle gange fungere, men ofte ikke - for desværre så er det at skulle sove naturligt forbundet med adskillelse fra dig, og det at starte på et værelse og derefter gå til et andet værelse kan være med til at forstærke følelsen af adskillelse. Derfor kan det være et forsøg værd, at du i stedet prøver at amme ham på hans eget værelse og direkte derefter putter ham i seng.

Derudover så er jeres dreng i separationsfasen, hvilket ofte både giver en mental og en fysisk uro, når han skal sove. Mentalt er det rigtig svært for ham at slippe dagen og alle oplevelserne, og fysisk er det svært at ligge stille. Han vil på grund af sin alder godt kunne have brug for at tumle omkring, rejse sig, lægge sig i kravlestilling og rokke frem og tilbage, og har på den måde brug for at komme af med lidt energi, før han er parat til at sove. Det er helt okay og en naturlig del af hans alder og den udvikling, som han går igennem - og du behøver ikke sidde og vente på, at han er parat til at sove.

Så.. hvis han virker til at vågne for meget op, når han skal sove, så kan det både handle om, at han måske skal ammes ved siden af sin seng og flyttes direkte fra favn og ned i sengen, i håb om, at han så ikke vågner så meget; men det kan også handle om, at du skal give ham lidt tid til at brænde lidt energi af, før han så er parat til at sove.

Hvis han ikke er ked af det, men blot tumler rundt, er i hopla og leger, så må du gerne gå kortvarigt fra ham og lade ham tumle. Efter et par minutter kan du så gå tilbage til ham igen og se, om han der er parat til at falde i søvn - evt. med sut, bamse, sutteklud, hvad han nu har. Måske skal trykmassagen gives på dette tidspunkt, fordi den så kan hjælpe ham med at slappe af i kroppen og bedre overgive sig til søvnen. Eller måske skal du starte med at lade ham brænde lidt energi af i sengen og først derefter amme ham og så putte ham tilbage i sengen.

Bliver han ...


Annonce

... ulykkelig over, at du går, så skal du naturligt blive hos ham, give ham den nærhed, som han har behov for. Måske kan du have en stol på værelset ved siden af hans seng, hvor du kan sidde med ham, amme, synge lidt eller lignende, hvad der nu er behov for - og derefter så putte ham i seng, fortsat sidde der, synge lidt eller lignende.

Da I også giver flaske, er der også den mulighed, at han får sin flaske i sengen. Det vil sige, at han puttes i seng og tilbydes flasken, som han så kan drikke, imens han ligger ned og på den måde finder roen og finder ind i søvnen. Det kan også nogle gange fungere rigtig godt.

Drømmeflasken behøver ikke blive givet mellem kl. 23-24, for mange forældre er det for sent, og det kan være helt fint f.eks. at give flasken kl. 22, hvis det fungerer bedre for alle. Det er forskelligt, hvornår børn er parate til at få deres drømmeflaske - det afhænger af, hvornår de er gået til ro for natten og sidst har drukket mælk, og også af hvordan deres rytme generelt er.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har en tidlig rytme, står tidligt op, sover tidligt hele dagen og går naturligt derfor også tidligt i seng om aftenen og er derfor ofte parate til drømmeflasken tidligere. Andre børn har en senere rytme - og nogle børn vågner og søger først deres drømmeflaske kl. 01, hvorfor det i nogle familier kan virke rigtig dejligt, hvis den i stedet kan gives mellem 23-24, så man har en mulighed for at gå sent i seng og undgå vækningen først på natten. Men der er ingen faste regler, og I skal gøre det, som I synes vil virke bedst for jer:)

Nogle gange kan tidspunktet for drømmeflasken spille ind på tidspunktet for opvågning om morgenen, men ikke altid, så også her må I forsøge jer lidt frem og finde ud af, hvad der fungerer bedst for jeres familie:)

I er rigtig godt på vej. Han er allerede ved at få nye søvnassociationer, forbinde sin seng og sit værelse med stedet, hvor han sove. Det er super, at du nusser, giver trykmassage, synger et par sange.. Det skal du endelig blive ved med, der er allerede sket store fremskridt hos jer og husk, at det tager tid. Selvom det ofte kan føles som et skridt frem og to tilbage, så går det stadig fremad, bare langsomt... :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. september 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvn - 6 uger

Hej Helen Jeg har en baby på 6 uger. Hun sover kun 30 min lure om dagen og...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2022 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove i egen seng - 16 mdr.

Kære Helen, Jeg har tidligere skrevet for et par uger siden ang. min...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2022 | Sovevaner | 3 mdr.

Powernapper stadig

Kære Helen. Jeg tager tidligere skrevet til dig ang min dreng på nu 3 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 6 mdr.

Dagsrytme og putning

Kære Helen, Vores datter bliver 6 mdr i næste uge og hun er en meget glad...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 11 mdr.

Snart 1 år og får utallige flasker om natten….

Hej Helen. Vores lillebror er en glad, modig og skøn lille mand som snart...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkælelse - forkælede børn

Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.

Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.

Små børn kan ikke...

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce