Annonce

Annonce

Svar: Søvnændring - 5 mdr.


10. maj 2022

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Line

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og velkommen til :)

Det er virkelig dejligt, at jeres dreng har sovet igennem fra kl. ca. 20 til 06/07 - og jeg håber, at I har nydt det.. for det ændrer sig sandsynligvis lidt nu...;)

Jeres dreng lyder til at være helt parat til skemad, og det er derfor rigtig fint, at I lige nu tilbyder ham grød til frokost og mos om aftenen. Det er også rigtig fint, at han selv styrer, hvor meget han spiser, og at appetitten kan variere, så han nogle dage spiser lidt mere og andre dage lidt mindre. Sammen med skemaden skal han tilbydes vand af kop, og på sigt vil vand naturligt også begynde at kunne udgøre en del af hans væskeindtag.

Lige nu har han dog stadig behov for rigtig meget mælk, og netop fordi skemaden begynder at fylde i maven om dagen, så er det helt naturligt og helt forventeligt, at han har behov for en flaske omkring midnat eller i løbet af natten. Så selvom han ikke tidligere har vist behov for en drømmeflaske, og det ikke har gjort nogen forskel for jer, så kan det være en rigtig god idé, at I giver ham denne nu.

Ofte vil det være sådan, at I takt med at antallet af måltider om dagen øges, og antallet af flasker skrues ned, så er det netop flaskerne på ydertidspunkterne, som bibeholdes. Når han på et tidspunkt bliver 10-12 måneder gammel, vil han have behov for to flasker i døgnet, og disse vil ofte ligge netop aften og sen aften (drømmeflaske), og derfor er det helt naturligt, hvis han viser behov for dette nu, og rytmen på denne måde ændrer sig.

I kan vælge at give ham drømmeflasken, når han vågner og melder sig selv - uanset om det så er til midnat eller i løbet af natten. I kan også prøve, om han vil tage imod en flaske mere eller mindre i søvne og lige før, I selv går i seng. Det kan nogle gange godt lykkes at give flasken på denne måde, og det kan være rigtig rart for jer, fordi I så kan gå i seng og sove sammenhængende derefter - lykkes det ikke, så må I give ham flasken, når han melder sig.

Som det er lige nu, så får jeres dreng flaske kl 06/07, men i løbet af de næste uger, vil han skulle begynde på et 3. skemåltid - morgengrøden - og I må her prøve at vurdere, om grøden skal erstatte morgenflasken, eller om han måske har ...


Annonce

... brug for sin morgenflaske kl 05 i stedet... Det kommer lidt an på, hvor mange flasker han samlet når op på i døgnet, og det kan også afhænge af, hvorvidt drømmeflasken gives omkring midnat eller om natten...

Lige nu får han ofte 5-6 flasker i døgnet, og det lyder meget fint og alderssvarende, og dette antal skal han stadig have i 6 måneders alderen. Det kan godt være, at han kan undvære morgenflasken helt, hvis han i stedet tilbydes drømmeflaske. Det kan dog også være, at han har brug for morgenflasken, bare tidligere end tilfældet er lige nu... I må her se, hvad tiden bringer, og hvad der umiddelbart vil fungere bedst for jer og jeres dreng:)

Når han bliver 7 måneder, så vil det ofte være passende med 4 flasker, og disse ligger ofte hensigtsmæssigt tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Men igen - I må se, hvad tiden bringer, og hvordan det går med skemaden, vand af kop og hans indtag af mælk generelt...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det kan også være et udviklingsspring, som I oplever, og som forklarer, hvorfor han pludselig vågner og pludrer kl 05. Hos mange børn ser man dette i 7 måneders alderen, men det sker faktisk også nogle gange hos børn allerede, når de er 5 måneder... Det virker egentlig som om, at de hygger sig. De er ikke kede af det, men ligger bare og pludrer for sig selv. Det er som om, at nattens mørke og stilhed appellerer til at øve sin stemme og forskellige lyde... det stopper ofte af sig selv igen, og der er tale om en periode. Det er derfor rigtig fint, at I forsøger at holde fast i, at det er sovetid og ikke tid til at pludre, lege og underholde :) Det er derfor rigtig godt, at I holder fast i at lege "stille time" og signalerer, at det er nat. Hvis I begynder at tage ham op, pludre, lege og aktivere ham kl 05, så vil han naturligt lære, at der skal ske en masse på dette tidspunkt, og det vil I jo naturligt helst ikke lære ham:)

Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre og giver lidt idé om, hvad der spiller ind hos jer. jeg vil også anbefale jer min bog "Helens bog om Børn & Mad", hvor I finder dagsplaner, opskrifter og guides igennem måned for måned. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2021 :)

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie - fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

6. august 2022 | Sovevaner | 8 mdr.

Holder fest i tremmesengen

Hej Helen Vi har udfordringer om aftenen ved vores datter som netop er...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 10 mdr.

Opfølgende spørgsmål på nat-ammestop og putning

Hej Helen Tak for dit gode og brugbare svar i det sidste brev. De...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Hårde putninger

Hej Helen Vi har en dreng på 7 uger, som har været meget svær at putte siden...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Få datter til at sove

Hej Helen, Tak for en god brevkasse! Jeg ønsker råd til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Stor forskel på om det er mor eller far der putter

Kære Helen Så er Laura allerede 4,5 - og alt går så fint. Vi har en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

1000 tak for dit svar. Jeg blev meget glad for at læse dine kommentarer vedr. min "dårlige samvittighed" over at have sendt Caroline i vuggestue da hun blev storesøster. Det lettede virkeligt.

Carolines mor


Annonce