Annonce

Annonce

Svar: Hvorfor vågner hun så ofte om aftenen/natten?


4. oktober 2021

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hendes rytme :)

Umiddelbart tænker jeg, at jeres datter vågner om aftenen og natten, fordi hun har brug for mælken. Det vil være normalt for et barn på 5 måneder at få 6-7 flasker i døgnet. Det vil sige, at hun skal spise ca. hver 3-4 time.

Når jeg ser din dagsplan igennem, så får hun flaske kl. 06, kl. 11, kl. 15, kl. 18, kl. 21 og 00.30 - altså 6 flasker i døgnet, og det er nødvendig for at dække hendes behov for mælk.

Derudover er det naturligvis vigtigt, at hun drikker nok af sine flasker, og hvor stort hendes mælkebehov er afhænger helt af, hvor stor hun er. Så hvor meget vejer hun?

Du skriver, at I om natten har forsøgt med vand - og hun skal ikke have vand, men mælk (modermælkserstatning). Det er netop vigtigt, at hun får den mængde mælk, som hun har behov for, så hun får den næring, der er nødvendig for, at hun vokser, trives og udvikler sig som hun skal - og der er ingen næring i vand.

Samtidig viser dagsplanen, at der går ret lang tid mellem hendes flasker i løbet af dagen og også om natten, og det gør naturligt, at hun om aftenen har brug for at spise lidt mere hyppigt. Når hun fylder sig godt om om aftenen (ved her at spise ca. hver 3. time), så betyder det netop, at hun ofte kan sove fra midnat og til næste morgen tidlig uden mælk, hvilket faktisk er ret flot!

Det er også helt normalt, at hun vågner og har brug for jeres hjælp til at komme videre i søvnen. Det er helt naturligt, at hun lige har brug for at mærke jer, har brug for jeres beroligende hænder, brug for at I hjælper med stillingsskift, beroligende ord osv. Du spørger "Hvordan pokker undgår vi alle de aften og natteopvågninger, hvor vi skal ind og give sut og sige shhhh..?" og jeg tænker, at det undgår du ikke. Når det er så hårdt for jer, så er det fordi I har valgt at putte hende på eget værelse, så I er nødt til at rejse jer og gå ind til hende. Alternativet kunne være at putte hende i ...


Annonce

... en bedside eller lignende seng koblet til dobbeltsengen, så hun ligger tæt på dig, men ligger i egen seng, og du så kan lægge en beroligende hånd over på hende, uden at du behøver stige ud af din seng... :)

Derudover så sover jeres datter en meget lang nattesøvn i forhold til sin alder. Hun puttes ofte omkring kl 18 og står op omkring kl 06. Det betyder, at hendes nattesøvn varer 12 timer - og det er længe! Og jo længere nattesøvnen er, jo mere uroligt vil hun sove. Rigtig mange børn vil i jeres datters alder gå langt senere i seng, og det vil naturligt gøre, at de sover mere tungt og sammenhængende. Det spiller derfor også ind, og I kan derfor overveje, om I vil forsøge at ændre på hendes rytme, så hun sover senere hele dagen igennem og også puttes senere til natten, mod at hun så kan sove mere sammenhængende, når hun endelig sover....

Så... forklaringen på, hvorfor hun vågner så ofte om aftenen og natten handler for mig om:

- at se på hendes indtag af mælk dagen igennem - altså både om hvor stor en mængde hun indtager af hver flaske og på hvilke tidspunkter. Hun lyder ikke til at drikke ret store mængder mælk og ofte går der 4-5 timer mellem hendes flasker først på dagen/døgnet. Behovet skal naturligt dækkes, så derfor søger hun mælken ekstra om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


- det handler også om hendes rytme. Hun sover en meget lang nattesøvn, og det vil naturligt gøre aftenerne og nætterne mere urolige.

- og så handler det også om alder og udvikling. Hun vil naturligt drømme en del, og det giver uro om natten, klynk osv. Ligesom hun motorisk også bruger sig selv mere og mere og derfor har brug for at mærke jer, få en beroligende hånd, få hjælp til stillingsskift.

Det er ikke fordi hun er afhængig af jeres favn, eller skal lære at sove i seng eller lignende. Det er slet ikke den problematik, som er tilfældet hos jer, som det lyder som om, at du måske tænker eller overvejer... eller måske er bekymret omkring...

Håber du kan bruge dette lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Navnesutten® – slut med forbyttede og forsvundne sutter.

Har dit barn fået den forkerte sut med hjem fra vuggestuen eller dagplejen? Med Navnesutter er det slut med sutter, der forsvinder og bliver forbyttet.

Hvad er en Navnesut?
Hos Navnesutten® kan du få graveret navn eller en anden tekst på dit barns yndlingssutter, f.eks. fra ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. september 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvn - 6 uger

Hej Helen Jeg har en baby på 6 uger. Hun sover kun 30 min lure om dagen og...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2022 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove i egen seng - 16 mdr.

Kære Helen, Jeg har tidligere skrevet for et par uger siden ang. min...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2022 | Sovevaner | 3 mdr.

Powernapper stadig

Kære Helen. Jeg tager tidligere skrevet til dig ang min dreng på nu 3 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 6 mdr.

Dagsrytme og putning

Kære Helen, Vores datter bliver 6 mdr i næste uge og hun er en meget glad...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 11 mdr.

Snart 1 år og får utallige flasker om natten….

Hej Helen. Vores lillebror er en glad, modig og skøn lille mand som snart...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annonce