Annonce

Annonce

Svar: Sovevaner - dag, aften og nat


7. januar 2021

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Emmas mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen, har haft glæde af de svar, som jeg har givet andre forældre, og nu selv har fået lyst til at skrive :)

Når jeg læser din beskrivelse af Emma, hendes dagsrytme og de ting I har forsøgt, så lyder det som om, at I er på rette vej. Når det er rigtig svært for Emma at blive puttet, så hænger det højst sandsynligt sammen med de øreproblemer, som hun har haft. Hver gang hun har ligget ned, så har det give smertejag fra ørene, og selvom ørelægen har clearet hende nu, så sidder erfaringen i kroppen. Derfor kan hun stadig græde og protestere over at blive lagt - både dag, aften og nat...

Det er super godt, at I er væk fra amningen om dagen og holder fast i, at hun godt kan puttes uden brystet her. Det har hun lært og hun accepterer fint at blive puttet uden bryst og favn om dagen. Det er også rigtig godt, at I har fjernet amningerne om natten, selvom det naturligt stadig er svært for hende at undvære mælken her - både fordi det har været trygt og dejligt for hende, men også fordi det har lettet på trykket i ørene og dermed fjernet smerten - men de to amninger som hun tilbydes lige nu dækker fint hendes behov for mælk. Og det er helt okay, at I holder fast i, at efter midnat skal hun ikke længere ammes.

Det er også rigtig godt, at far tager over for han dufter ikke af mælk og kan derfor give en anden ro end mor kan. Det fungerer faktisk okay, når far holder hende i armene, hjælper hende til ro og putter hende - det går i hvert fald hurtigere og lettere, end når mor gør det - og amning spiller naturligt ind her.

Når det er sagt, så lyder det dog også som om, at Emma er en pige, som har brug for at lukke lidt overskudsenergi ud, når hun skal sove. Og sådan er der nogle børn, som har det. De er ikke rigtigt kede af det, men klynker, brokker sig, smågræder lidt hver gang de skal sove - det er som om, at de er nødt til at "klage sig lidt", før de kan overgive sig til søvnen, men når de først de sover, så sover de faktisk godt. Det kan derfor ses som en måde at lukke overskudsenergi ud, før de er parate til at koble helt fra og falde i søvn. De fleste børn vokser fra det, og der er som sagt ikke tale om ulykkelig gråd i denne situation, snarere klynk, overtræthed og lidt protest mod søvnen, selvom de tydeligt er trætte. Jeg tolker det som dette, ud fra det du fortæller...

Om dagen vil jeg anbefale, at I sætter hende op i barnevognen og triller tur, når hun skal sove. Det har I hidtil gjort, og det er super godt. Jeg vil dog anbefale, at I lader hende blive siddende og ikke lægger hende ned, før hun er faldet i søvn. Netop for at undgå, at hun bliver så ked af det og protesterer så meget. Hu små gene sidde halvt op og falde i søvn og kan så lægges ned, når I fornemmer, at det kan gøres uden for meget gråd og protest. Jeg tænker, at det vil kunne vænne hende til en ny erfaring om, at det faktisk er okay at ...


Annonce

... sove i barnevognen og generelt helt okay at falde i søvn igen. Så uanset om hun sidder glad og nysgerrig, følger med eller om hun er tydeligt træt og parat til at sove, så skal hun ikke lægges ned, før hun er faldet i søvn.

Det er også en god idé at indføre en putteklud, evt. koblet til den sut, som hun en gang imellem accepterer i sin barnevogn. Det kan være den nussekanin, som I allerede forsøger jer med, men det kan også være en aflagt t-shirt af mors eller fars, da det i sig selv kan give ekstra tryghed... Den vil kunne fungere som trøst og ro og på sigt erstatte bryst og favn, og så kan den følge med i vuggestuen, når hun skal starte der og være et bindeled mellem hjem og vuggestue, samtidig med at den til den tid vil kunne gøre afstanden mellem jer lettere. Det vil være en rigtig god substitut for brystet, som hun stadig savner, selvom hun jo ammes to gange dagligt :)

Nussekaninen eller kluden skal følge hende hele dagen igennem. Den skal være med, når I sider i sofaen, når I triller tur i barnevognen, når hun er træt, når hun er ked af det, når I kører i bil osv. Den skal være en fast del af hverdagen og det der foregår, så den på sigt bliver noget hun knytter sig mere og mere til. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at kunne bruge f.eks. en klud eller bamse, men der er intet i vejen for at I forsøger at introducere dette allerede nu - det forklarer dog, hvorfor hun ofte kaster den fra sig og ikke viser interesse i at bruge den eller ville knytte sig til den... :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Måske skal I også se lidt på puttetidspunktet. Det gennemsnitlige søvnbehov ligger mellem 13.5-14 timers søvn i døgnet, når man er omkring 1 år gammel, og jeres datter sover i løbet af dagen 2 lure af tilsammen 2.5 time, hvilket betyder, at hendes nattesøvn skal vare 11-11.5 time. Da hun står op kl 06.30, så betyder det at hendes puttetidspunkt ligger mellem 19-19.30.. men der er jo tale om et gennemsnit, så nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre og måske vil hendes puttetidspunkt skulle ligge lidt senere f.eks. 19.30-20. Sover hun nogle gange en længere middagslur, så vil puttetidspunktet også skulle ligge senere... Så ved at putte hende lidt senere, vil I måske også opleve, at hun vil have lettere ved at overgive sig til søvnen. Det er i hvert fald også en overvejelse værd, og det kan gøre en forskel, så det ikke trækker unødigt ud, der er naturligt forskel på om I skal bruge f.eks. 45 minutter eller 15 minutter på at putte... :)

Dagsrytmen ser som sagt rigtig fin og alderssvarende ud, og måden I forsøger at hjælpe Emma på lyder meget fin. Ud over sygdom, rytme osv. så er der naturligt også alder, udvikling mv, som spiller ind, og på mange måder tænker jeg, at tiden også vil arbejde lidt for jer, hvis det kan give lidt ro at vide det :)

Jeg håber, at mine tanker kan hjælpe lidt videre på vej og om ikke andet give lidt idé om, hvad der spiller ind hos jer :) Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. februar 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Aftenuro - 4 mdr.

Hej Helen Vi oplever lidt udfordringer/uro om aftenen med vores dejlige søn...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Sovevaner | 21 mdr.

Udbryderkonge påvirker nattesøvnen

Kære Helen, Vi har et sæt tvillinger på 21 måneder, og normalt så kører...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Flaske om natten igen

Kære Helen. Vores datter har i flere måneder ikke fået flaske om natten....

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 12 mdr.

Lange putninger

Kære Helen Vores søn har lige rundet 1 år, og har egentligt altid sovet...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove videre i egen seng

Kære Helen, Vores dejlige datter er en glad pige, der trives og imødekommer...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce