Annonce

Annonce

Svar: Storesøsters søvn - 4.3 år


10. januar 2020

Kategori:
Alder:
4 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er for det første vigtigt, at I finder det rette puttetidspunkt for jeres datter. Du skriver, at I ofte putter hende omkring kl 19, og at I også har forsøgt putning senere, men uanset tidspunkt, så vågner hun altid efter et par timer...

Det gennensnitlige søvnbehov for en pige på 4-4.5 år er 11-11.5 times søvn i døgnet. Jeg går ud fra, at jeres datter ikke længere sover til middag, hvilket betyder, at de 11 timers søvn skal ligge om natten. Det vil sige, at hvis hun står op kl 07, så skal hun altså puttes omkring 19.30-20. Står hun senere op, så skal puttetidspunktet ligge senere, står hun tidligere op, så passer det sikkert fint med kl 19 putningen :)

I skal være opmærksomme på, om hun nogle gange powernapper i løbet af eftermiddagen - hvis hun f.eks. har haft en dårlig aften/nat, hvor hun har været vågen et par timer og derfor naturligt er ekstra træt dagen efter - kan hun så finde på at tage et lille hvil? Hvis hun gør det, så vil det naturligt påvirke hendes rytme og hendes nattesøvn.

I skal også være opmærksomme på, om hun i weekenden sover længere, end hun gør til hverdag. I princippet er der ikke noget i vejen for hvis hun en gang imellem kan indhentet lidt manglende søvn om morgenen, ligesom det kan være dejligt for jer at få lidt senere morgener lørdag og søndag - men når hun lige nu har rigtig svært ved at sove sammenhængende, så er det faktisk ikke nogen god idé. Så vil det være bedre, at I starter dagen til samme tid uanset om det er hverdag eller weekend, uanset om hun har været vågen om aftenen eller ej. Jo mere fast rytme I kan skabe jo bedre vil det være, fordi det påvirker hendes indre ur og hendes fornemmelse for, hvornår hun skal være vågen og hvornår hun skal sove.

Det er rigtig godt, at I holder fast i, at hun skal puttes i egen seng om aftenen og det er fint, at hun får et godnatmåltid, får læst to små historier, og at I taler lidt om dagen og hun derefter så skal falde i søvn. Hun behøver ikke lære at falde i søvn i soveværelset.

Når hun vågner om aftenen, så vil jeg anbefale jer, at I følger hende ud på toilettet, lader hende tisse af og derefter følger hende tilbage i egen seng igen. Især hvis det at blive puttet på madrassen i jeres soveværelse ...


Annonce

... betyder at hun så ligger og skriger og holder jer vågne. Det er en forudsætning for at kunne sove på madrassen hos jer, at hun faktisk forsøger at lægge sig til at sove - hvis hun forstyrrer jer, holder jer vågne, så må hun ligge vågen i sin seng... I må gerne stille lidt krav her, som handler om, at hun gerne må sove hos jer og få den tryghed, som hun har behov for, men hun skal ligge stille. Hun behøver ikke sove, men hun skal ikke vække jer, for I sover.

Du nævner, at ændringen i hendes søvn begyndte, da lillebror blev født. Og du skal naturligvis være opmærksom på, hvordan I i hverdagen hjælper de to til et godt forhold, hvor hun ikke føler sig afvist eller føler at lillebror foretrækkes fremfor hende. Det er vigtigt, at hun har en indre følelse af, at hun er mindst lige så meget værd som lillebror, hun må ikke gå rundt og have en følelse af, at I elsker ham højere end hende eller at det er bedre at være ham. Det er vigtigt, at hun føler sig som noget særligt og har en grundlæggende følelse af, at ingen kan tage hendes plads...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Du nævner også kort at hendes afbrudte nattesøvn "dræner jer så meget... at det går ud forholdet til din kæreste og I kæmper en kamp hver dag, især for at holde sammen". Jeg kan desværre ikke udelukke, at problemer mellem mor og far kan vise sig i børnenes søvn. Hvis jeres datter mærker, at I forældre har det svært, diskuterer, skændes meget, er uvenner osv. så kan det godt gøre, at hun er utryg ved at sove og derfor vågner op. Alt efter hvordan I har det sammen, så kan hun naturligt reagere på dette. At være vågen og søge soveværelset kan være udtryk for at hun forsøger at holde øje med jer, hvad I laver, hvordan I har det med hinanden. At vågne op, skrige osv. kan være en måde at få jeres opmærksomhed over på hende og væk fra hinanden ... det behøver dog ikke være noget "voldsomt", det kan også sagtens være generel disharmoni, som gør at hun har svært ved at sove...

Det kan naturligvis heller ikke udelukkes, at der kan være tale om anfald af natteskræk eller lignende, hvis hun vågner og skriger.. Men det lyder som om, at hun er vågen og at I har fin kontakt med hende, så dette vil jeg umiddelbart udelukke.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. september 2020 | Sovevaner | 7 mdr.

7 mdr blandede spørgsmål

Hej Helen. Har tidligere fået en dagsplan af dig og har lige lidt spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Korte dagslure - for kort vågentid?

Kære Helen, Vores datter sover fortiden 4-6 lure om dagen og tænker at det...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn 15 måneder

Kære Helen. Vores dreng har altid sovet rigtig godt om dagen og meget...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2020 | Sovevaner | 22 mdr.

Har indtil nu altid sovet godt

Kære Helen. Jeg skriver til dig med et (desperat!) spørgsmål om søvn. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. september 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændring af lure ifbm. opstart af vuggestue

Hej Helen. Vores søn på 9,5 mnd. skal starte i vuggestue om 1,5 mnd. og og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce