Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme - pige 6 måneder


26. december 2019

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev og dejligt at høre, at I har min bog om børn og søvn og har forsøgt at følge nogle af rådene fra den - tak :)

Jeg anbefaler normalt ikke, at man forsøger at ændre på en søvnrytme før 1 års alderen (med de 15 minutter af gangen, som I har læst), og når det ikke lykkes hos jer, så er det sandsynligvis, fordi jeres datter ikke er ældre end hun er. Det er meget svært at ændre rytme for et barn på kun 6 måneder, og I risikerer at bruge en masse kræfter på noget, som kun holder et par dage, og så falder hun tilbage i samme rytme igen...

Når det så er sagt, så er det dog ikke umuligt at skabe lidt ændringer, og der er to ting, som I kan forsøge. Det ene er det, I allerede har gjort, forsøge at give hende en ekstra lur om eftermiddagen. Selvom hun ikke har kunne dette tidligere, så kan I godt prøve om ikke det kan lykkes en af de dage, hvor hun sover en kort middagslur. Det vil være rigtig godt, hvis hun så kan tage en lille ekstra lur omkring kl 17 og sove bare 30 minutter der. Så kan hun stadig komme op, spise aftensmad sammen med jer omkring kl 18, og så kan hun blive puttet omkring kl 19.30-20 i stedet.. På den måde afkortes nattesøvnen, dagssøvnen forlænges lidt og hende rytme kan rykkes...

Det er ikke et spørgsmål om at vænne hende til en endnu tidligere rytme, men når hun ofte viser træthed sidst på dagen, så kan det være en idé at udnytte dette til en lille powernap, så natten ikke starter allerede der, men så hun får lidt ekstra søvn netop ...


Annonce

... der, som gør, at hun bedre kan holde sig vågen om aftenen og natten begynder senere. Det er dog vigtigt, at det netop bliver en ekstra powernap, og at hendes rytme ikke bare flytter sig frem og bliver tidligere og tidligere... viser hun tendens til at starte natten allerede kl 17, må I derfor vække hende...

En anden mulighed er, at I forsøger at forlænge hende vågenperiode mellem først og anden lur. F.eks. ved at lægge et bad ind midt på dagen. Badet vil aktivere hende rigtig godt både motorisk og mentalt og vil ofte være med til naturligt at holde hende lidt vågen. En times tid efter badet vil hun dog ofte blive træt, hendes kropstemperatur falde og hun vil så her kunne puttes til en middagslur - som så både vil ligge lidt senere og måske være lidt længere - og på den måde rykkes hendes puttetidspunkt om aftenen også og dermed hendes rytme.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Hun vil i denne dagsplan altså stadig få de to lure, som hun plejer at få, og som hun virker til at trives med - men dagens anden lur bliver skubbet, så den kommer til at ligge lidt senere, og badet kan være med til også at forlænge den lidt, hvorved rytmen rykkes.

Når man skal ændre på en rytme, så kan man ikke bare putte hende senere i seng og regne med at hun så sover længere om morgenen, det gør hun ikke. Man er nødt til at flytte lidt på hele dagens rytme - og det er som sagt svært, når hun kun er 6 måneder gammel. Men jeg håber, at mine to forslag kan hjælpe jer lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig glædelig jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. september 2020 | Sovevaner | 7 mdr.

7 mdr blandede spørgsmål

Hej Helen. Har tidligere fået en dagsplan af dig og har lige lidt spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Korte dagslure - for kort vågentid?

Kære Helen, Vores datter sover fortiden 4-6 lure om dagen og tænker at det...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Nattesøvn 15 måneder

Kære Helen. Vores dreng har altid sovet rigtig godt om dagen og meget...

Læs hele brevet og Helens svar


19. september 2020 | Sovevaner | 22 mdr.

Har indtil nu altid sovet godt

Kære Helen. Jeg skriver til dig med et (desperat!) spørgsmål om søvn. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


18. september 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændring af lure ifbm. opstart af vuggestue

Hej Helen. Vores søn på 9,5 mnd. skal starte i vuggestue om 1,5 mnd. og og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger under madrassen

- Brug ammemælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvandspipetter købes på apoteket.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce