Annonce

Annonce

Svar: Indsovning, 10 måneder


3. december 2019

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anna Katrine

Tak for dit brev :)

Det lyder bare så fint, det du fortæller! Jeres datter lyder til at stortrives på alle punkter og er rigtig godt igang med en sund og god udvikling både motorisk og mentalt. Hun sover godt, spiser godt, leger, hygger sig... :)

Jeres datter er i separationsfasen, og der er derfor - som du skriver - tale om en lidt svær periode lige nu. Hun har naturligt en stor uro i kroppen, når hun skal sove. Det er rigtig svært at finde ro, koble fra, slappe af. Kroppen vil hele tiden være i bevægelse og hun mærker en fysisk rastløshed - alt sammen fordi hun er igang med at kravle, rejser sig ved tingene og øver sig i at bevæge sig mere omkring på egen hånd.

Det er svært for hende at koble fysisk fra, når hun skal sove og ofte er det også svært om natten. Hun kan vågne op, lægge sig op i kravlestilling, hvor hun ligger og vugger frem og tilbage, måske får hun bevæget sig helt op i gavlen af sengen, hvor hun så ligger og banker hovedet ind i sengen. Hun sparker sin dyne af, kan ikke helt finde ud af at komme om på siden, eller triller måske om på maven og formår ikke i søvne at komme tilbage igen. Derfor har hun brug for at I med jeres hænder, nærhed, hjælper hende til fysisk ro, hjælper med stillingskift, får dynen på, som hun har sparket af osv.

Hun oplever naturligt også mere og mere i løbet af dagen, hvilket giver hende en mental uro. Det er svært at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at koble fra og sige farvel til dagen, og derfor hjælper det også her, at I prioriterer at sidde hos hende, når hun skal sove. Og om natten gør dette, at hun også kan drømme ekstra meget og derfor igen sove uroligt eller have mange lyde om natten - hvor det ikke er alle lyde, som I skal reagere på, men ...


Annonce

... blot lægge en beroligende hånd på hende og på den måde hjælpe hende videre i søvnen igen.

Det er rigtig godt, at I netop hjælper hende til ro i hendes egen seng, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun skal sove. Det er vigtigt at bibeholde denne rytme, og godt at I ikke begynder at gå rundt med hende i armene, vugger hende, hopper på en pilatesbold eller lignende - for så vil hun naturligt begynde at forbinde dette med sit putteritual. Så bibehold endelig alt det gode, som I allerede gør. Det vil kun hjælpe jer og hende på sigt.

Normalt anbefales juniordyne ikke før 12 måneders alderen, men hvis hun er en fysisk stor pige vil hun måske godt kunne have glæde af denne nu - en juniordyne er større og mere fyldig og svøber sig derfor om hende på en anden måde, og den kan derfor nogle gange give bedre fysisk ro og derfor være med til at erstatte jeres hænder om aftenen.. det var måske en julegave idé hos jer :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er helt okay, at I lige nu sidder hos hende og bruger 10-15 minutter på dette fremfor at gå fra hende, og hun så bliver ked af det, føler sig utryg ved at I går og putningen begynder at trække ud i halve til hele timer. Når det er sagt, så skal I naturligvis holde øje med, om hun begynder at forlænge tiden, hvor I skal sidde der - om hun måske begynder at ligge og holde øje med, at I går, og derfor kæmper mod søvnen, eller om hun begynder at se jeres tilstedeværelse som underholdning og mulighed for leg. Hvis hun gør dette, så kan det være en god idé at få frem og tilbage, som I har forsøgt. Men så længe det gør hende tryg ved at sove og hun kan overgive sig så hurtigt netop ved at I er der, så er det rigtig fint at være der :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke!

Rigtig god jul :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bæredygtigt dansk design

Wood Mini+
Er designet så den kan følge barnet fra babytiden og frem til barnet er omkring 9 år. Begynd med Mini+ som en tremmeseng med flere praktiske indstillinger. Derefter kan Mini+ ombygges til en lille seng med eller uden rygstykke, og senere hen kan siderne på den lille seng ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. april 2020 | Sovevaner | 18 mdr.

Sover ret uroligt om natten

Hej Helen Jeg har en pige på næsten 18 mdr. som sover ret uroligt om natten...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

10 mdr. baby vågen 3-4 timer hver nat

Hej Helen. Vi har problemer med at få vores næsten 10 mdr. datter til at...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Hjælp til at sove selv

Kære Helen Vores dejlige søn Thorbjørn på 10 måneder er afhængig af os for...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Hjælp til søvn part. 2

Hej Helen Jeg prøver lige at uddybe min beskrivelse da jeg ikke har fået...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2020 | Sovevaner | 12 mdr.

Putning af 1-årig

Hej Helen, Mange tak for din hjælp med jetlag tilbage i november. Det fik os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: BOBBY bogserien

Værdi kr. 1492,50

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce