Annonce

Annonce

Svar: Skimmelsvamp eller alger, hvor barnet sover udendørs


17. november 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Skimmelsvamp ses ofte som sorte pletter (det kan dog også være grønne, brune eller hvide skjolder), og alger ses som grønne aflejringer, og som udgangspunkt tænker jeg, at din dreng ikke bør sove, hvor du tydeligt kan se disse ting og et sted, hvor du oplever, at der er lille luftcirkulation...

Lugter der muggent? I givet fald vil det være voldsomt, og bør sandsynligvis fjernes - også selvom det er udenfor. Jeg kan dog ikke se, hvor voldsomt det er, og er du i tvivl, så kan du evt. spørge din sundhedsplejerske, om hun vil prøve at vurdere det sted, hvor din dreng normalt sover...

Det er helt naturligt, at efterår og vintermånederne bringer fugtigt vejr med sig, og det giver grobund for både skimmelsvamp og alger på f.eks. udendørs træværk. Alt efter, hvor alger og evt. skimmel sidder, kan man vurdere, om det vil være relevant at fjerne - nogle gange anbefales det, at du fjerner alger og skimmel på plankeværk og lignende, ligesom du bør overfladebehandle dit træværk udenfor, så du på den måde hæmmer svamp og alger. Hvis jeres dreng står og sover et sted, hvor alger og skimmel er meget tydeligt, så vil jeg umiddelbart anbefale dig, at du går i haven og renser dette af. Det vil også øge levetiden af jeres træværk.

Så vidt jeg ved, så udgør alger ikke på samme måde sundhedsrisiko, som skimmelsvamp, men jeg ved desværre ikke nok om dette. Kan du se tydelige alger, kan du vælge at vaske dette med et algemiddel, vand og en børste - og derefter f.eks. grunde med olie, og til sidst male... Du kan ikke bare male det over, da både alger og skimmel vil gro videre under malingen, så det skal renses af først...

Du nævner, at der er "belægninger på overdækket" og også ...


Annonce

... at der er mur, hvor barnevognen står. Er der alger og/eller skimmel på et tag og murværk, så må du tale med en fagperson om, hvorvidt det vil være relevant at rense dette af, og hvordan man så i givet fald gør dette bedst...

Sundhedsstyrelsen har bla. udarbejdet nogle retningslinjer omkring skimmelsvamp indendøre og i daginstitutioner, og der er ikke tvivl om, at det skal tages alvorligt. Vækst af skimmelsvamp kan give irritation af luftvejene, hovedpine, hoste, udslæt og hos børn med astma og høfeber vil det være særligt generende... Jeg har desværre ikke kunne finde nogen retningslinjer omkring alger/skimmel ved udendørs sovemiljøer - det vil jeg forsøge at undersøge nærmere, og indtil da håber jeg, at du kan bruge mine tanker videre:)

Rigtig meget held og lykke :)
----------------------------------

Tilføjelse december 2019:

Rådgivningen på skimmel.dk oplyser at:


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Der findes meget få retningslinjer om skimmelsvamp og ofte er de ikke særligt konkrete.

Det vigtigste råd er nok, at man ikke skal stille barnevognen under steder hvor der vokser skimmelsvamp på byggematerialer. Dette kunne eksempelvis være under et carport tag med skimmel eller under et tagudhæng.

Hvis man vil fjerne skimmelsvamp fra et område hvor man vil have barnevognen stående, så skal man være opmærksom på hvilke kemikalier man bruger til dette. Man skal helst ikke efterlade kemikalierester der kan drysse ned på barnevognen. Det vil ofte være tilstrækkeligt at bruge vand og sæbe, og en børste.

Du kan finde en vejledning her: https://www.skimmel.dk/for-beboere/sadan-fjerner-du-skimmels vamp/

Man skal nok forvente at skimmelsvampen kommer igen med tiden, medmindre man kan gøre noget for at ændre fugtforholdene.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

17. februar 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Hvordan skaber vi en rytme der følger klokken?

Hej Helen. Tak for tidligere svar. Vi har stadig problemer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Søvn fungerer ikke

Kære Helen. Vi skriver vedrørende søvn og vores datter på knap 15...

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Hjælp til en træt mor

Hej Helen. Min datter er nu 8,5 mdr. Fra hun blev født og til hun blev 3...

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Skære ned/stoppe natamning

Hej Helen, og mange tak for en dejlig brevkasse! Jeg skriver til dig fordi,...

Læs hele brevet og Helens svar


14. februar 2020 | Sovevaner | 18 mdr.

18 mdr. og afvænning fra flaske

Kære Helen Jeg har længe overvejet at skrive til dig, om flere forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce