Annonce

Annonce

Svar: Voldsomme flip om natten


12. november 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev :) Velkommen til! Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og har haft glæde af de svar, som jeg har givet andre forældre :)

Jeg tænker, at det er vigtigt at finde ud af, hvorfor jeres datter vågner - eller i hvert fald finde ud af, om noget kan forklare hendes opvågning om natten:

I skal naturligvis sikre jer, at hun ikke har ondt. Det kan være smerter fra ørerne, tandfrembrud, urinvejsinfektion eller lignende, som gør at hun vågner og skriger om natten... hun vil naturligt ikke kunne sætte ord på, hvis hun har ondt, og nogle gange skal forklaringen findes der.

Natteskræk kan være en forklaring. En del af hendes reaktion minder om dette, måde hun vågner på, skriger på, ikke vil trøstes og tages hånd om.. men hun lyder jo vågen og I lyder til at være meget opmærksomme på, at hun faktisk er vågen og ikke svarer på jeres spørgsmål i søvne.. så det lyder, som I selv skriver, ikke til at være dette. Det kan dog ikke udelukkes, at hun vågner af voldsomme drømme og direkte fra den dybe søvn, så der trods alt er en vis sammenhæng her.

Rytmen om dagen spiller ind på nattens forløb. I fortæller, at I er meget opmærksomme på hendes rytme, og at hun ofte sover 1-2.5 time til middag. I fortæller dog også, at hun normalt bliver vækket, hvis hun sover mere end 2 timer... Nogle børn tager en lille powernap på vej hjem fra institutionen. Det kan være på cyklen eller i autostolen at øjnene lige lukkes lidt.. og det kan faktisk give 1-1.5 times opvågning midt om natten. Det kan nogle gange skyldes, at hun f.eks. vækkes af sin middagslur, så hvis hun i stedet for lov til at sove, til hun vågner af sig selv, så vil hun springe powernappen eftermiddag over, og vil så ikke længere vågne midt nat... Det er ikke sikkert, at det er tilfældet hos jer, men det er en overvejelse værd :)

Vane kan være forklaringen - altså at hun simpelthen har lært at vågne om natten ...


Annonce

... og at I kommer sidder hos hende, forsøger at berolige og betrygge, måske tilbyder noget at drikke, spise osv. så det bliver en form for søvnerfaring hun har med sig og derfor søger igen og igen... når det så er sagt, så er hendes opvågning så voldsom, at jeg ikke umiddelbart tænker, at det er vane hos jer.

Behov for en åben seng... Dette har I også selv overvejet og nogle børn græder og skriger som protest over at blive "holdt bag tremmer". Men I fortæller, at hun normalt er rigtig glad for at sove i sin seng og den er tryg for hende, så heller ikke dette, burde være forklaringen hos jer...

... hmm, så hvad så...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Som jeg læser jeres brev, så falder hun ofte til ro ved, at I er i rummet. I skal sidde der, men helst ikke sige noget og helst heller ikke røre ved hende, tage hende op, forsøge at trøste eller lignende. I skal blot være der... Mit forslag vil derfor være, at I en periode lægger en madras ind på gulvet på hendes værelse og at I så lægger jer der. På den måde kan I give hende den nærhed hun søger, men selv lægge jer og sove videre. I skal som nu ikke forsøge at tage hende op, men blot lade hende selv finde videre i søvnen - netop ved at I er på værelset. Men det er for hårdt for jer, hvis I skal sidde i en stol i en time til halvanden.. så en madras på gulvet kan være vejen frem, og I kan sove videre.

Forhåbentlig finder hun så efterhånden så meget ro, at hun stille og roligt vil kunne komme videre i søvnen på egen hånd om natten og uden at I behøver være på værelset imens...

Bibehold endelig jeres putteritual med bad, historie, snak om dagen og godnatsang, puttebamse osv. Det lyder rigtig fint - også at hun sover inden for ca 15 minutter :) Lad hende endelig sove i egen seng og blive på eget værelse, da det umiddelbart lyder til at fungere og også være det, som hun selv giver udtryk for at have behov for.

Håber I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. januar 2020 | Sovevaner | 7 mdr.

Dagsplan - 7 måneder

Hej Helen. Tak for dine råd ved min sidste henvendelse. Nu en opdatering og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Rejser sig op når han sover

Hej Helen... Min søn startede med at sove igennem fra 7 tiden til ca. kl 6...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2020 | Sovevaner | 18 mdr.

Vedr. ændring af søvnrytme

Hej Helen, Nu ser jeg mig nødsaget til at få hjælp udefra. Vores datter...

Læs hele brevet og Helens svar


16. januar 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Sover ikke længere

Hej igen. Et andet spørgsmål.. :) Min baby sov de første 5 måneder af sit...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

3 lure dagligt, hvor længe?

Hej Helen. Hvor længe kan jeg forvente, at de små har brug for 3 lure om...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce