Annonce

Annonce

Svar: Sover han nok? - 1 mdr.


7. november 2019

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Luise

Tak for dit brev :)

Så længe din dreng ikke er ældre end han er, så er du nødt til at være lidt fleksibel omkring hans søvn. Det betyder, at han nogle gange vil sove kortere lure og andre gange længere lure - og det er helt okay. På den måde styrer han selv sit behov.

Det er også rigtig godt, at du ikke holder ham vågne mod hans vilje, men netop forsøger at aflæse hans træthedssignaler og forsøger at amme ham og lægge ham, når han viser sig parat. Nogle børn sender dog ikke så tydelige signaler - tiden fra de vågner, er aktive, har lyst til at pludre osv. og til at de pludselig bliver trætte og skal sove går ofte meget hurtigt, og så bliver de nogle gange overtrætte og grædende. Derfor kan det også nogle gange være en god idé at kikke lidt på klokken og putte ham, fordi du så sikrer dig, at han ikke bliver overtræt og derfor får sværere ved at sove. Og ja - de fleste børn i denne alder kan ikke være vågne i mere end 1.5-2 timer af gangen... tre timer kan nogle gange faktisk være for meget, og 5-6 timer er alt for meget... Det vil dog også være sådan, at hvis han har sovet en rigtig god og lang lur, så vil han naturligt ofte også kunne være vågen i lidt længere tid, end hvis han kun har sovet kortvarigt...

Derfor er det vigtigt, at du forsøger at skabe lidt rytme i løbet af dagen på den måde, at du hjælper ham til at sove flere lure dagligt. Gerne med ca 2 timers mellemrum. Og han bør ammes som en fast del af sit putteritual. Det er helt okay, at han falder i søvn med brystet i munden, og det er helt naturligt, at du ikke kan putte ham vågen og lade ham falde i søvn på egen hånd. Det er han alt for lille til.

Det kan være en god idé at du f.eks. ammer ham, skifter ham og svøber ham og så ammer ham igen - og først der flytter ham fra dig. Se på ham, lyt til hans vejrtrækning, se på hans øjne. Læg ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Han er fyldt godt op med mælk, har mælk i mundvigene og er helt slap i kroppen. Erstat evt. brystet med en sut. Og put ham så stille og roligt fra din favn og ned i lift eller seng. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Puttes han i liften, så kan du svinge denne lidt frem og tilbage eller stille den i barnevognen ...


Annonce

... og trille ham lidt...

Det vil sige, at hans putteritual lige nu består i at få mælk, blive skiftet, få mælk igen og blive flyttet fra din favn evt. svøbt, evt. med en sut, evt. med en sutteklud, med bestemte kærtegn, måden du lægger hænderne på ham, luller ham i søvn med lidt bevægelse osv.

Du kan ikke forvente, at han kan puttes vågen, eller at han kan falde i søvn på egen hånd, det er alt for tidligt.

Han bør hjælpes til at sove efter ca. 2 timers vågenhed, og du kan med fordel f.eks. lægge dig med ham i dobbeltsengen og amme ham i søvn der, så han med din nærhed, dit bryst og godt fyldt op med mælk overgiver sig til søvnen... så han ikke er vågen i 5-6 timer, men netop hjælpes til at koble fra med mælk og nærhed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være en god idé, at I har et fast sovested om natten, så han f.eks. her puttes i sin seng og forbinder denne med stedet, hvor nattesøvnen foregår. Om dagen vil det være en god idé, at du putter ham i liften, hvis han har en lift, så han vænnes til at sove i den - og den kan så nogle gange stilles i barnevognen, så han også vænnes til at tage lure i sin barnevogn, fordi det vil være en stor hjælp for jer fremadrettet. Hvis han har en sovepose, så vil det også være godt at bruge denne i løbet af dagen og f.eks. med den vænne ham til også at sove i barnevognen.

Da han sandsynligvis har brug for flere lure i løbet af dagen, så kan du godt vælge at variere sovestedet for disse lure, så han nogle gange sover i slyngevugge, tremmeseng eller hvad mulighed I nu har - og at han så også sover i sin barnevogn og som sagt vænnes til dette. Det kan også være rart for dig at komme ud at gå en tur med barnevognen midt på dagen, så du kommer lidt ud og samtidig lærer jeres dreng at sove ude.. :) Ligesom det kan være rart for jer begge, at du nogle gange vælger at lægge dig med ham i dobbeltsengen og ammer ham i søvn der - så får I begge hvile og ro :)

Det er det nære putteritual, som er vigtigst lige nu - at du ammer ham som en fast del af putningen, evt. svøber ham, giver ham en sut/sutteklud, kærtegner ham på en bestemt måde osv. så han ved, at når disse ting sker, så er det sovetid :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget at læse min bog "Helens bog om Børn & Søvn". I den kan du læse meget mere om søvnen hos det lille barn, hvad du kan forvente fra nu og de næste mange måneder frem, du kan læse om putteritualer osv. Og naturligvis også om de forskellige søvnproblemer, som nogle gange opstår... og hvad du så skal gøre ved dem :)

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

8. juli 2020 | Sovevaner | 9 mdr.

Søvnen om aftenen - 9 mdr.

Hej Helen Vores pige stor trives, er glad og vokser som hun skal. Der er...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Baby med søvnangst?

Kære Helen Vi har en baby på 6½ måned, som altid har haft svært ved at sove...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2020 | Sovevaner | 10 mdr.

Hvordan putter man en 10 måneders baby?

Hej Helen Vi har pt. udfordringer med at putte vores datter på 10...

Læs hele brevet og Helens svar


30. juni 2020 | Sovevaner | 4 mdr.

Lær at falde i søvn

Hej Helen Ja så skriver jeg til dig igen igen, i håb om at du endnu engang...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juni 2020 | Sovevaner | 3 mdr.

Aftenputning med og uden bryst - 3 mdr.

Hej Helen Tusind tak for dit svar på mit spm angående putning af min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge imens du er på hospitalet. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Det kan være rart at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det også rart at have en morgenkåbe med, en god ammebh og noget løstsiddende tøj, så du ikke behøver rende rundt i netunderbukser på gangene.

Far kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce