Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn. Kan det være refluks?


30. september 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sanne

Tak for dit brev - jeg vil meget gerne hjælpe, det er det jeg er her for, så det er kun rigtig fint at du spørger :)

Jeres dreng har brug for ca 1200 ml mme i døgnet (det er hans væskebehov) med den alder og vægt han har. Så 4 flasker a 200 ml lyder ikke til at være for meget... tværtimod.

Er han begyndt med skemad? Ellers lyder det som om, at det ville være en god idé at starte på dette nu. Jeg vil anbefale dig, at du starter op med lidt grød til frokost, og når han kan spise ½-¾ dl. grød der, så begynder du at tilbyde ham grøntsagmos til aften, så han får to skemåltider dagligt. Sammen med skemaden skal han tilbydes vand af kop (hvilket også vil være med til at dække lidt af hans væskebehov) og så skal du også bruge mme i hans grød og mos, så han får mælk den vej igennem og så hans mad energiberiges det ekstra.

Den fastere grød og mos vil sandsynligvis hjælpe på hans tendens til at gylpe. Det er dog vigtigt, at du holder mængden af skemad nede, så der stadig er plads til mælk i maven. Det vil være rigtig godt, at der går tid imellem at han tilbydes skemad og tilbydes flaske, så du på den måde netop skaber plads til begge dele.

Flaske bør indgå som en fast del af hans putteritual, og jeg tænker umiddelbart, at du måske skal tilbyde ham 5-6 flasker i døgnet og ikke kun fire som nu. Både fordi han naturligt vil drikke lidt mindre af hver flaske, hvis han også har fået skemad, men også fordi det kan være en fordel at fordele mælken lidt ud over hele døgnet, så han bedre kan holde mælken i sig og også sove mere sammenhængende, som du jo også gerne vil .. jf dit tidligere brev :)

Det betyder, at mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre, vågner stille og roligt op, når dagen begynder

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes lidt grød, evt. frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er og hvornår den ligger

Eftermiddag 16-17: Flaske og sover ofte dagens 3. lur her, som er en powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres først, når grøden til frokost fungerer godt.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 - tidspunktet afhænger dog af, hvor lang dagens 3. lur er og hvad tid den ligger...

Sen aften eller først på natten 23-01: Flaske og sover videre

Som du kan se, så indgår der 6 flasker i min dagsplan sammen med plads til to måltider skemad, og det vil være rigtig fint, at du i nogle af flaskerne tilbyder ham lidt mindre mælk og i andre lidt mere... Alt efter hvad han viser behov for, samtidig med at mælken fordeles ud over døgnet. Det vil sige, at han nogle gange måske vil trives rigtig fint med blot at få 150-170 ml i en flaske, men aften og sen aften vil han måske være glad for 200 ml af gangen.

Hvis du allerede er godt igang med skemaden, så kan det også være, at han vil være parat til at få et lille ekstra morgenmåltid, så han også får lidt morgengrød, det er også helt okay. Det kan være bedre, at han spiser ½ dl. tre gange dagligt, så der stadig er plads til netop mælken, og så han ikke overfyldes og ender med at gylpe, fordi han har for meget mad i maven. Du skal altså ...


Annonce

... forsøge at finde balancen mellem skemad og mælkeindtag, og det er stadig mælken som udgør hans hovedindtag... Det kan altså være bedre at give ham ½ dl. grød eller mos, lidt vand af kop og så give en flaske (måske lidt mindre flaske) og han så holder det hele i sig, end at give ham 1 dl. grød eller mos og derefter en fuld flaske og han ender med at gylpe det op...

Det kan dog også sagtens tænkes, at han gylper fordi han måske har en lidt løs mavemund, så mælken let glider tilbage i spiserøret eller det kan skyldes, at der naturligt kommer mælk retur, når han bevæger sig rundt. Han vil naturligt let komme til at gylpe, når han ligger på maven, drejer om sin egen akse, øver sig i at trille omkring:) Og netop fordi han ofte ikke gylper i forbindelse med måltidet, men først gylper efter lidt tid, så kan det sagtens skyldes, at han gylper fordi han begynder at bevæge sig mere omkring...

Her vil det dog også hjælpe, at I begynder at tilbyde skemad, når han vågner og mælk før han skal sove, så han netop får mælken, når han er fysisk mest rolig... og dagsplanen kan på den måde også være med til at gøre en forskel hos jer her :)

Det vil være rigtig godt, at du eleverer hans hovedgærde, hvor han sover, så han ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme et sammenrullet håndklæde, eller en lille pude ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op. Når han ligger med hovedet eleveret, så vil han lettere kunne holde maden i sig. Det vil være rigtig godt, hvis han ligger med hovedet drejet til siden - men det kan være svært at styre med den alder han har.. Hvis han har hovedet drejet til siden, så vil han naturligt også bedre kunne komme af med evt. gylp.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver, at han ofte sover med sit hoved helt bagoverbøjet og spørger om dette er normalt... Det kan det sagtens være, men det kommer lidt an på, hvordan han gør... Nogle børn sover naturligt med hovedet lidt tilbage fordi det kan hjælpe dem med bedre at få luft, hvis de f.eks. er lidt forkølede eller det kan føles rart, hvis de har refluks og tilbageløb af mælk... men hvis han altid ligger med hovedet i en bue til den ene side, når han ligger på ryggen, når du bærer ham rundt osv. ligger i det man kalder for banan-form eller c-form, så kan det skyldes, at han har en låsning i sine nakkehvirvler eller i bækkenet eller i ryggen... hvis du synes, at han altid ligger "skævt bagoverbøjet" så vil det være en god idé at du lige får jeres læge til at kikke ham igennem. Måske har jeres dreng behov for at blive set af f.eks. en fysioterapeut.

Der er i kommunen, hvor du bor, også mulighed for at tage i åbent hus hos sundhedsplejerskerne. Du skal ikke bestille tid, blot møde op. Der vil altid være en sundhedsplejerske til stede, som kan undersøge og kikke på din dreng og sammen med dig vurdere, om han måske har spændinger i nakken som skal behandles...

Dagens rytme, mælkeindtag, balancen mellem skemad og mælk, problmer med nakken og spændinger, udvikling, alder, refluks osv. kan alt sammen spille ind på jeres drengs uro om natten.. men jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvordan døgnet kan skrues sammen, så det ofte fungerer bedst muligt, og hvad du i øvrigt kan overveje :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

12. december 2019 | Sovevaner | 2 mdr.

Kan ikke sove uden kropskontakt

Kære Helen Tak for din hjælp tidligere ang. vores søns søvn og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. december 2019 | Sovevaner | 16 mdr.

Nætter man ikke ser frem til

Hej Helen. Jeg har tidligere skrevet ang min datters meget dårlige søvn. og...

Læs hele brevet og Helens svar


11. december 2019 | Sovevaner | 8 mdr.

Min søn 8 mdr, vågner op til 15x nat

Hej Helen Jeg har skrevet før og fået hjælp men desværre er min søns søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. december 2019 | Sovevaner | 2 år, 9 mdr.

Putning af dreng på knap 3 år

Hej Helen Vores søn som er 2 år og 9 måneder har meget meget svær ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2019 | Sovevaner | 5 mdr.

Flytte opvågningstidspunkt

Kære Helen Jeg har for nyligt skrevet til dig om min datter, der sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex

Tøj - Grundudstyr

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Sundhedsstyrelsen har lavet følgende liste vedr. grundudstyr:

6-8 undertrøjer i bomuld eller blød tynd uld
10-12 par underbukser
6-8 sparkedragter eller natdragter
2 varme trøjer med langt ærme
3-4 bluser
1 hue
1...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce