Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove før sent


6. januar 2019

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kathrine

Tak for dit brev :)

Jeg er helt sikker på, at jeres datters søvnvaner og rutiner ændrer sig, og hvis ikke det sker af sig selv i takt med at hun bliver ældre, så vil I kunne hjælpe hende - netop fordi hun bliver ældre.. Så tiden arbejder for jer, og hun må meget gerne sove 3 lure - faktisk sover de fleste børn 3 lure dagligt i 5 måneders alderen :)

Når jeres datter sover sin 3. lur om aftenen, så skyldes det, at hun ofte sover en rigtig lang middagslur - og derfor kommer den 3. lur naturligt til at ligge sent. Du har forsøgt om hun kan undvære denne lur, men det kan hun ikke - derfor skal hun have den - og jeg synes du skal give hende lov til at sove den ekstra lur om aftenen :) Jeg vil ikke anbefale, at du vækker hende fra middagsluren for at lægge flere lure ind - det er bedre, at du lader hende sove den lange lur og så lader hende have den sene rytme :)

Jeg synes også, at hun er for lille til at blive vækket om morgenen - hvis det bliver nødvendigt at vække hende, så synes jeg, at hun bør være 6 måneder, og det skal i givet fald ske meget nænsomt og kærligt... Jeg synes dog, at kl 06 lyder ret tidligt og tænker, at hvis hun i 6 måneders alderen ikke vågner af sig selv om morgenen og hele hendes dagsrytme derfor skrider, så vil det være fint, hvis I kan vække hende sådan, at hun kan blive tilbudt morgengrød omkring kl 7.30-8...

Der er stor sandsynlighed for, at hun vil vågne af sig selv om morgenen, så hun netop kan få morgengrød på dette tidspunkt og der er stor sandsynlighed for at behovet for en 3. lur bliver mindre i takt med at hun bliver ældre.

Som jeg læser dit brev, så trives hun lige nu med at sove en 3. lur i løbet af aftenen, og hvis hun først sover til natten omkring kl 23, så sover hun faktisk godt. Derfor tænker jeg, at det må være denne rytme, som I skal arbejde på lige nu. Det er bedre, at hun sover en aftenlur og går i seng kl 23 og derefter sover, end at hun sover en tidligere lur eller springer en lur over, sover 35 minutter kl 22 og derefter ikke kan sove...

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at jeres datter er en lille ugle :) Ligesom vi voksne har forskelligt søvnmønster og nogle er A-mennesker og andre B-mennesker, så ses dette også hos børn. Her kalder vi det for Ugler og Lærker :)

Ugler (B): Kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, ...


Annonce

... aktive, effektive – der tænker de bedst, der leger de, der skal ske noget.

Lærker (A): Falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen, og de vågner ofte kl 05 ...

Det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt jeres datter er det ene eller det andet, men måske viser det sig, at hun fremadrettet vil være en pige, som er mest frisk og aktiv om aftenen og derfor trives bedst med en rytme, hvor hun går sent i seng og sover længe. Og det er helt okay - måske ligner hun mor eller far på dette punkt :)

Der er rigtig lang tid til august, og der sker rigtig meget de næste 7-8 måneder - både med hendes søvn og hendes rytme. Du skal derfor ikke lige nu bekymre dig om, hvorvidt hendes søvnrytme kan passe ind i vuggestuens rytme, - det vil ændre sig - og viser det sig, at hendes rytme ikke passer, så kan I stille og roligt hjælpe hende ind i en rytme før hun starter - men det behøver I ikke endnu :) Lige nu skal du gøre det, som du fornemmer hun vil trives bedst med - og det er som sagt helt okay, hvis hun sover en 3. lur om aftenen og går i seng kl 23. Samlet får hun sit søvnbehov dækket og hun lyder til at være en pige i rigtig god udvikling og trivsel. Hun spiser godt, hun er stærk, ligger gerne på maven og leger, øver sig rigtig godt motorisk og lyder til at være glad og tilfreds. Og det er rigtig fint :)

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, tilbydes evt. en lille ekstra amning, når dagen begynder

Morgen 08: Tilbydes lidt morgengrød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Formiddag 9.30: Ammes/flaske og puttes til formiddagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Lørdag 27. apr.: Mød Helen på Babybazar 2019, Babybazar

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grøntsagsmos eller måske lidt øllebrød, for at vænne hende til rugbrødssmagen.. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur kl. ca 13..

Eftermiddag/tidlig aften 17: Ammes/flaske

Aften 18-18.30: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til sin 3. lur og sover mellem 19.30-20...

Sen aften 23: Ammes/flaske og puttes til natten

Midt nat 03: Ammes og sover videre

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre og også giver lidt ro med på vejen :)

Stort knus herfra og fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

25. april 2019 | Sovevaner | 8 mdr.

Vil IKKE puttes af far.

Hej Helen. Vi er rendt i en udfordring som lyder på at vores datter...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2019 | Sovevaner | 14 mdr.

Gode råd til søvn - fortsættelse

Hej, Helen. Jeg har - omend lidt sent - lige lidt supplerende...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2019 | Sovevaner | 3 mdr.

Sovevaner og putterutiner

Hej Helen Vores datter er nu tre måneder. Vi er gået over til kun at give...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2019 | Sovevaner | 6 mdr.

Svær at få til at sove videre om dagen

Hej Helen, og tusind tak for hjælpen og de gode råd tidligere. Det hjalp os...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Udfordringer med søvn

Hej igen Helen Vi har en del udfordringer med vores ellers meget milde og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning

Børn som udsættes for passiv rygning har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis og astma.

Børn som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen vil få dårligere lungefunktion.

Risikoen er større jo mere røg barnet udsættes for. Undgå derfor altid rygning i nærheden af børn.

Vær opmærksom på at rygning har betydning, når man taler om vuggedød.

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret, som så vil lave en aftale med dig om, hvornår du kan møde præsten og I mødes og snakker om dåbsritualet.

Hvis man ikke ønsker sit barn døbt i kirken, skal man henvende sig på kirkekontoret i det sogn man hører til, og sørge for at få barnet navngivet. Mange vælger at holde en navngivningsfest i den anledning.

Hvis et barn ikke er døbt eller navngivet, inden det bliver et...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce