Annonce

Annonce

Svar: Putning igen igen:-)


10. december 2018

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse - jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer omkring Selma og søvn/putning :)

Det som umiddelbart falder mig i øjnene, når jeg læser dit brev er, at Selmas rytme lyder til at variere en del - og det gør det naturligt svært at finde det rette puttetidspunkt, og dermed sandsynligvis svært for hende at falde i søvn... Selvom I forsøger at variere hendes puttetidspunkt om aftenen, så kan det være svært at ramme det tidspunkt, hvor søvntoget kommer forbi - og kommer I for tidligt eller for sent til toget, så vil potningen trække unødigt ud.

Du nævner, at hun om morgenen ofte starter dagen mellem kl 06-08, og at hendes middagslur ofte varierer mellem 1.5-2.5 time. Der skal naturligvis være en vis fleksibilitet også i forhold til puttetidspunktet om aftenen - men det vil være rigtig godt, hvis det ikke er mere end +/- en halv times tid. Og det er ofte en god idé at starte om dagen, når man skal forsøge at skabe en nogenlunde fast rytme - og ikke om aftenen. Jo mere fast stå op tidspunkt I kan have, jo mere vil dagens øvrige tidspunkter følge efter, så hun spiser, leger og er aktiv og også sover middagslur til nogen lunde samme tid hver dag - og dermed får I mere overblik over, hvornår hendes rette puttetidspunkt om aftenen vil være :)

Derudover så skal hun naturligt lære at sove ude at skulle vugges i jeres arme og uden at skulle op-ned-op-ned igen og igen for endelig at overgive sig til søvnen. Jeg har dog en formodning om, at hvis I rammer hendes rette puttetidspunkt, så vil I naturligt kunne putte hende, sidde der og læse en godnathistorie og netop med kærtegn, stryge hende lidt over ryggen, synge godnatsang og lignende hjælpe hende med at overgive sig til søvnen og dette inden for ca 15 minutter og ikke noget der trækker ud i halve eller hele timer.

Det samme omkring hendes gråd og ulykkelighed, når I går. Det lyder for mig som om, at hvis I rammer puttetidspunktet, så vil hun naturligt lettere kunne falde til ro, føle sig parat til at sove og vil derfor også acceptere bedre, hvis og når I går kortvarigt fra hende...

Sutteflasken skal også trappes ud og her vil det være rigtig godt, hvis I kan begynde at erstatte med et godnatmåltid før hun puttes. MME kan i en periode gives af en kop og i stedet kan hun gå over til at få lidt letmælk (koldt eller lunt) så ritualet stadig minder lidt om det hun kender og er tryg ved. Hun må en overgang også gerne få lidt mme af en kop, når I sidder og læser godnathistorie og gradvist kan hun så gå over til at få vand af kop i stedet (det er bedre for tænderne). Men kop, bamse, kærtegn, beroligende ord, godnathistorie, godnatsang osv. tager stille og roligt mere og mere over.

Hvis hun vågner i løbet af natten og søger flaske her, vil det være rigtig godt, at I skruer indtaget gradvist ned, så hun får mindre og mindre og til sidst helt kan undvære mælken på dette tidspunkt - samtidig med at I så putter hende med samme kærtegn, bamse osv. som hun kender fra potningen om aftenen og dermed føler at alt er genkendeligt og trygt, alt er som da hun faldt i søvn, og hun kan derfor sagtens sove videre.

Det er ikke et "problem", at hun drikker sin flaske og falder i søvn - som jeg læser dit brev, så falder hun ikke i søvn med flasken i munden, og er derfor ikke uhensigtsmæssigt ...


Annonce

... afhængig af den. Men det er ved at være tiden til at stoppe med flaske, fordi mælken lægger sig om hendes tænder og skaber grobund for huller i mælketænderne og dermed også i de blivende tænder.. Derfor bør flaskerne trappes ud og noget andet tage over.

Da du ofte arbejder om aftenen, så skal far naturligt tage sig af putning, når mor ikke er hjemme, men jeg synes det vil være fint, at du tager dig af putning de aftener, hvor du er der, så det bliver noget I begge kan gøre - og så storebror også oplever, at kunne sige godnat til både mor og far :)

Det vil på samme måde være en rigtig god idé, hvis I kan skiftes til at tage jer af alle de ting, som leder op til putning - at I f.eks. skiftes til at give hende bad, frottere med håndklædet, smøre med creme osv. efter behov - give hende godnatgrød - og derefter skiftes til at putte hende med historie, kærtegn, bamse, sang... Jo mere man gør alt det som leder op til putning, jo lettere vil det ofte være også at putte, derfor kan I forsøge at mor bader, giver godnatgrød og putter, de dage, hvor mor er hjemme - og far gør det de dage, hvor mor ikke er hjemme... Eller I kan forsøge at skiftes, så far bader og gør klar til natten og mor putter og omvendt...

Det er netop en god idé med aftensmad, bad og efterfølgende godnatgrød - det hjælper hende med at koble fra, finde roen og sikrer samtidig også, at hun ikke behøver vågne om natten, fordi hun er reelt sulten eller tørstig.

En aftenrytme kan derfor se således ud:

Aften 18: Aftensmad - spiser almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne moset mad. Hun kan spise med fingrene, gaffel og begynder måske også at mestre det at spise med en ske. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. feb.: Sådan får du dit barn til at sove, Hadsund/Mariager Apotek

Torsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Fredensborg Bibliotek

Tirsdag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme efter behov.

Tilbydes en godnatgrød, mme eller vand af kop. Måske ca 19.30-19.45... Får derefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca. kl. 20... Puttes med historie, kærtegn, bamse osv. som stille og roligt tager mere og mere over og flasken udtrappes.

Nat: Hvis hun har behov for flaske, så gives mindre og mindre til hun ikke længere behøver den.... og igen puttes hun med bamse, kærtegn osv. som hun kender fra om aftenen.

Omkring 16 måneders alderen vil de fleste børn begynde at have lidt fornemmelse for, at vi ikke forsvinder, selvom vi er ude af syne. Hun begynder at have lidt fornemmelse for, at I kan være i et andet værelse, at I kan være på den anden side af væggen, og hun vil også begynde at kunne bevæge sig efter jer, søge efter jer, kalde på jer.. Og det lyder faktisk som om, at jeres datter er ret god til dette og er meget dygtig til at følge små opfordringer - også opfordringer om at hente ting i et andet rum. Det er et rigtig godt tegn på, at hun begynder at have denne fornemmelse:)

Om I behøver at gå fra hende om aftenen, afhænger dog meget af, hvordan hun reagerer og igen af, hvorvidt I rammer det rette puttetidspunkt. Det er langt bedre at bruge 10-15 minutter på at være der og give hende den tryghed, som hun viser behov for og hun så falder i søvn, end at gå og hun bliver ked af det og begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er trygt og rart...

Jeg håber, at du/I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

19. februar 2019 | Sovevaner | 5 mdr.

Gråd og uro ved putning - fortsættelse

Hej Helen. Tusinde tak for dit meget hurtige svar, det sætter vi stor pris...

Læs hele brevet og Helens svar


19. februar 2019 | Sovevaner | 2 år, 5 mdr.

Min datter sover ikke middagslur i vuggestuen

Hej Helen. Min søde datter på 2,5 år er begyndt siden det nye år kun at...

Læs hele brevet og Helens svar


19. februar 2019 | Sovevaner | 6 mdr.

Sove i egen seng - Farvel til sut om natten

Kære Helen, Tusind tak for en rigtig god brevkasse og dine bøger, som jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


19. februar 2019 | Sovevaner | 9 mdr.

Bøvler med putningen

Kære Helen Jeg har tidligere skrevet til dig vedr. min datter, som har haft...

Læs hele brevet og Helens svar


18. februar 2019 | Sovevaner | 6 mdr.

Kort nat

Kære Helen Jeg skriver ang. min dreng på 6,5 måneder og hans søvn. Generelt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører

Mange børn lider af øreproblemer og har ofte mellemørebetændelse. Det er vigtigt at børn bruger hue og undgår kulde og træk på ørerne. Det gælder om at undgå forkølelse, som ofte er medvirkende faktor for mellemørebetændelse. Børn der har ondt i ørerne vil ofte tage sig til øret og dreje hovedet fra side til side. Tit vil de have svært ved at sove, da trykket i mellemøret stiger, når barnet ligger ned og derved forøges smerten. Det kan derfor være en god idé at have barnet hovedgærde. Evt....

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce