Annonce

Annonce

Svar: Søvnvaner og tungebevægelser 4.5 måned


12. juni 2018

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mie

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål :)

Det lyder ikke som om, at din dreng er uhensigtmæssigt afhængig af dit bryst eller din favn for at sove. Hvis han var det, så ville han vågne en gang i timen og ikke kunne komme videre i søvnen uden at du tog ham op, gav ham bryst eller holdt ham, vuggede ham i din favn - og det er ikke tilfældet hos jer. Du fortæller, at han ofte sover 5-7 timer, når han først er faldet i søvn og kan kan således fint komme videre i søvnen om natten, uden at behøve hverken bryst eller favn. Det er meget fint :)

Det er også helt okay, at han om aftenen har brug for mælk af to omgange. På den måde får han netop fyldt sig ekstra op til natten og er derefter i stand til at tage et lidt længere søvnstræk, så sådan må han gerne gøre og det behøver du ikke ændre på nu.

Det er rigtig fint, at du er begyndt at give ham lidt skemad og starter op med lidt smagsprøver. Du skal være opmærksom på, at I takt med at han begynder at spise mere og mere rigtig mad i løbet af dagen, får flere skemåltider og også spiser større portioner, så vil denne mængde mad komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Det vil betyde, at han sandsynligvis vil begynde at kunne melde sig på ydertidspunkterne for at få bryst/flaske, fordi hans mælkebehov stadig skal sikres. Og derfor er det ikke sikkert, at han fremover vil kunne sove 7 timer uden mælk om natten, måske vil han begynde at melde sig sen aften og have behov for en flaske eller dit bryst, før du selv går i seng - og det vil være et reelt behov :)

Ad 2: Jeres dreng har en tidlig søvnrytme - det betyder, at han står tidligt op, sover tidligt hele dagen igennem og går tidligt i seng. Og da han allerede sover for natten kl 19, så kan han naturligt ikke sove længere end til kl 05, hvorfor han der er vågen, frisk, parat til at starte dagen og I må derfor stå op. Det er naturligt lettest for dig at stå tidligt på, hvis du selv er morgenmenneske, er du ikke det, så er det rigtig hårdt...

Samlet sover han det, han har behov for - ca 10 timer om natten og 4-5 timer i løbet af dagen. Og hvis hans rytme passer dig godt, og I er rigtig glade for at have aftenerne for jer selv, fordi han altid sover om aftenen, så skal du ikke ændre noget. Hvis du derimod gerne vil have, at han sover lidt længere mod at han så kommer senere i seng, så kan du gøre det, at du lægger et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Så du på den måde flytter tidspunktet, hvor han puttes til sin middagslur. Hvis middagsluren kan ...


Annonce

... komme til at ligge lidt senere, så vil han ofte stå senere op af denne lur. Dermed vil han også skulle puttes senere til dagens 3. lur. Det betyder, at i stedet for at han lige nu sover dagens 3. lur mellem kl 16-16.45, så kunne han måske sove denne lur omkring kl 18.. og dermed først gå i seng kl 20.30-21 og ikke allerede kl 19 og på den måde kan hans stå op tidspunkt også rykke sig. Men du er altså nødt til at ændre lidt på hele dagens rytme, for at det skal kunne lade sig gøre - det er ikke nok at holde ham vågen om aftenen og putte ham senere og det vil også være synd for ham, fordi han så vil blive overtræt og ked af det.

Du skal derfor vurdere, hvad du trives med - som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer for hele familien og han er stadig så lille, at hans rytme kan nå at ændre sig rigtig meget de næste par måneder :) Og som sagt lyder det som om, at han får den søvn, som han har behov for - han har blot en tidlig søvnfase :)

Ad 3: Det er rigtig fint, at han nu er begyndt at bruge sin tunge mere bevidst. Det er en forudsætning for at kunne tage imod skemaden og netop spise af en ske, som I så småt er begyndt på, og det er også en del af hans sproglige udvikling. Med den alder han har, vil han naturligt begynde at udvikle sin pludren og til dette bruger han blandt andet sin tunge.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


De første 3 måneder vil han elske at lytte til din stemme, han vil ligge ganske stille, kikke på dig, studere dig, forsøge at efterligne din mimik og nyde at lytte til det du fortæller ham og pludrer med ham om. Han vil i denne alder også reagere på tale ved selv at lave forskellige lyde og hans evne til at pludre i dialog udbygges mere og mere.

Fra 4 måneders alderen og frem til ca 7 måneder vil hans verbale repertoire udvide sig og han begynder at finde ud af, at han nu kan pludre mere og mere bevidst for at få din kontakt. Han vil elske at opleve, at han faktisk kan kommunikere med lyd. Nogle børn vil f.eks. allerede i 4 måneders alderen finde ud af, at de ved at hoste kan få mor eller far til at kikke på dem og at vi reagerer meget netop hvis de "hoster"... Han vil også eksperimentere mere og mere med lyde og intonation - pludre i længere tid, begynde at øve læbelyde, øve dybe svælglyde, skrige højt osv. Så jeg tolker din dreng "rulle, stikke tungen ud bevægelse" som en ny øvelse i at bruge sin tunge, som en del af det at han nu vil øve sig mere og mere i at lave lyd og kommunikere:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

18. juni 2018 | Sovevaner | 6 mdr.

6 mdr baby vågner hele tiden om natten

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi jeg nu er ved og være fuldstændig...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2018 | Sovevaner | 9 mdr.

Stadig søvnudfordringer

Hej Helen. Så er det mig med barnet der kæmper mod søvnen igen. Det er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2018 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn udfordringer - 4 mdr.

Kære Helen! Tak for en fantastisk brevkasse! Vi har nogle udfordringer...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2018 | Sovevaner | 3 mdr.

3 måneder og søvn

Hej Helen. Endnu et søvn spørgsmål - min pige på nu 3 måneder skal stadig...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juni 2018 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnproblemer - 7 uger

Kære Helen, Tak for dit tidligere svar angående vores søn på nu 7 uger som...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har umiddelbart ingen betydning og det retter sig efterhånden som barnet bliver ældre. Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil omkring to års alderen. Børns fødder skal holdes varme og det er vigtigt at barnet, fra det er helt lille, har et par små sokker på,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annoncer

Annonce