Annonce

Annonce

Svar: Søvnvaner og tungebevægelser 4.5 måned


12. juni 2018

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mie

Tak for dit brev og alle dine spørgsmål :)

Det lyder ikke som om, at din dreng er uhensigtmæssigt afhængig af dit bryst eller din favn for at sove. Hvis han var det, så ville han vågne en gang i timen og ikke kunne komme videre i søvnen uden at du tog ham op, gav ham bryst eller holdt ham, vuggede ham i din favn - og det er ikke tilfældet hos jer. Du fortæller, at han ofte sover 5-7 timer, når han først er faldet i søvn og kan kan således fint komme videre i søvnen om natten, uden at behøve hverken bryst eller favn. Det er meget fint :)

Det er også helt okay, at han om aftenen har brug for mælk af to omgange. På den måde får han netop fyldt sig ekstra op til natten og er derefter i stand til at tage et lidt længere søvnstræk, så sådan må han gerne gøre og det behøver du ikke ændre på nu.

Det er rigtig fint, at du er begyndt at give ham lidt skemad og starter op med lidt smagsprøver. Du skal være opmærksom på, at I takt med at han begynder at spise mere og mere rigtig mad i løbet af dagen, får flere skemåltider og også spiser større portioner, så vil denne mængde mad komme ud over hans vanlige indtag af mælk. Det vil betyde, at han sandsynligvis vil begynde at kunne melde sig på ydertidspunkterne for at få bryst/flaske, fordi hans mælkebehov stadig skal sikres. Og derfor er det ikke sikkert, at han fremover vil kunne sove 7 timer uden mælk om natten, måske vil han begynde at melde sig sen aften og have behov for en flaske eller dit bryst, før du selv går i seng - og det vil være et reelt behov :)

Ad 2: Jeres dreng har en tidlig søvnrytme - det betyder, at han står tidligt op, sover tidligt hele dagen igennem og går tidligt i seng. Og da han allerede sover for natten kl 19, så kan han naturligt ikke sove længere end til kl 05, hvorfor han der er vågen, frisk, parat til at starte dagen og I må derfor stå op. Det er naturligt lettest for dig at stå tidligt på, hvis du selv er morgenmenneske, er du ikke det, så er det rigtig hårdt...

Samlet sover han det, han har behov for - ca 10 timer om natten og 4-5 timer i løbet af dagen. Og hvis hans rytme passer dig godt, og I er rigtig glade for at have aftenerne for jer selv, fordi han altid sover om aftenen, så skal du ikke ændre noget. Hvis du derimod gerne vil have, at han sover lidt længere mod at han så kommer senere i seng, så kan du gøre det, at du lægger et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. Så du på den måde flytter tidspunktet, hvor han puttes til sin middagslur. Hvis middagsluren kan ...


Annonce

... komme til at ligge lidt senere, så vil han ofte stå senere op af denne lur. Dermed vil han også skulle puttes senere til dagens 3. lur. Det betyder, at i stedet for at han lige nu sover dagens 3. lur mellem kl 16-16.45, så kunne han måske sove denne lur omkring kl 18.. og dermed først gå i seng kl 20.30-21 og ikke allerede kl 19 og på den måde kan hans stå op tidspunkt også rykke sig. Men du er altså nødt til at ændre lidt på hele dagens rytme, for at det skal kunne lade sig gøre - det er ikke nok at holde ham vågen om aftenen og putte ham senere og det vil også være synd for ham, fordi han så vil blive overtræt og ked af det.

Du skal derfor vurdere, hvad du trives med - som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer for hele familien og han er stadig så lille, at hans rytme kan nå at ændre sig rigtig meget de næste par måneder :) Og som sagt lyder det som om, at han får den søvn, som han har behov for - han har blot en tidlig søvnfase :)

Ad 3: Det er rigtig fint, at han nu er begyndt at bruge sin tunge mere bevidst. Det er en forudsætning for at kunne tage imod skemaden og netop spise af en ske, som I så småt er begyndt på, og det er også en del af hans sproglige udvikling. Med den alder han har, vil han naturligt begynde at udvikle sin pludren og til dette bruger han blandt andet sin tunge.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

De første 3 måneder vil han elske at lytte til din stemme, han vil ligge ganske stille, kikke på dig, studere dig, forsøge at efterligne din mimik og nyde at lytte til det du fortæller ham og pludrer med ham om. Han vil i denne alder også reagere på tale ved selv at lave forskellige lyde og hans evne til at pludre i dialog udbygges mere og mere.

Fra 4 måneders alderen og frem til ca 7 måneder vil hans verbale repertoire udvide sig og han begynder at finde ud af, at han nu kan pludre mere og mere bevidst for at få din kontakt. Han vil elske at opleve, at han faktisk kan kommunikere med lyd. Nogle børn vil f.eks. allerede i 4 måneders alderen finde ud af, at de ved at hoste kan få mor eller far til at kikke på dem og at vi reagerer meget netop hvis de "hoster"... Han vil også eksperimentere mere og mere med lyde og intonation - pludre i længere tid, begynde at øve læbelyde, øve dybe svælglyde, skrige højt osv. Så jeg tolker din dreng "rulle, stikke tungen ud bevægelse" som en ny øvelse i at bruge sin tunge, som en del af det at han nu vil øve sig mere og mere i at lave lyd og kommunikere:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke med ham! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Barnets Bog anbefaling

En Barnets Bog er nok den mest personlige gave, man kan give sit barn; at se sin mors håndskrift igennem bogen, og læse de små hverdagshistorier, hun har skriblet ned, vil uden tvivl være blandt de mest værdifulde minder, han eller hun får med fra barndommen.

Men hvilken barnets bog ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

20. maj 2019 | Sovevaner | 4 mdr.

Fortsat søvnproblemer og ammestop

Hej Helen Tak for dit sidste svar. Vi har nu prøvet at med drømmeflasken,...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2019 | Sovevaner | 19 mdr.

Svært ved at falde i søvn - 19 mdr.

Kære Helen Nu har vi igen brug for din hjælp og rådgivning. Vi har store...

Læs hele brevet og Helens svar


18. maj 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Fortsat problemer med putning med meget aktiv dreng

Kære Helen Tak for et rigtig godt svar, det er en kæmpe hjælp at få nogle...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2019 | Sovevaner | 9 mdr.

Bryst som natsut

Hej Helen, Jeg har før skrevet til dig vedr. at vores datter snart 9 mdr....

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2019 | Sovevaner | 2 år, 8 mdr.

Lange opvågninger om natten

Hej Helen. Håber at du endnu engang kan komme med nogle af dine gyldne råd,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse man bruger om et barn der er helt utrøsteligt og skrigende og lægen ikke kan finde nogen anden præcis diagnose. Barnet får som regel disse skrigeture fra det er 4 uger til tre mdr. gammelt. Der er mange teorier om, hvorfor nogle børn får kolik. Nogle taler om umoden tarmfunktion, andre om psykisk uro i familien og atter andre om helt andre ting. Uanset hvad årsagen er, så er det altid ulideligt både for forældre og barn at være i en situation, hvor barnet græder og er...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce