Annonce

Annonce

Svar: 19 mdr og svært ved at sove


29. januar 2018

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Rigtig mange børn har svært ved at sove, når de når 18-20 måneders alderen. De har ofte rigtig svært ved at koble fra dagen, finde roen og overgive sig til søvnen, og når de endelig sover, så sover de ofte meget uroligt. De kan i denne alder også vågne om natten, græde og søge ekstra meget fysisk nærhed og kontakt. Og det lyder som om, at det er dette I oplever hos jer lige nu :)

Det handler meget om den store udvikling, som jeres dreng går igennem. Rent motorisk er han noget stærkere nu, han går omkring, kravler, begynder måske at løbe osv. Det går rigtig stærkt - og det gør, at han har en stor motorisk uro og svært ved at slappe af i kroppen, når han skal sove. Samtidig begynder han også at have lidt farefornemmelse, - altså lidt fornemmelse for at verden ikke kun er rar og sjov og ballade, men også er fyldt med farer og modstand. Han oplever det i løbet af dagen, hvor han f.eks. falder og slår sig. Han oplever mere og mere modstand fra andre børn, som tager legetøjet fra ham, skubber eller slår til ham, nogle børn bider i denne alder.. Og han oplever også modstand fra jer, at I siger mere og mere nej i løbet af dagen, holder fast i ham osv.

Det gør alt sammen, at det er svært for ham at slippe dagen og alle oplevelserne, når han skal sove. Det er svært at koble fra og overgive sig til søvnen. Og derfor er det rigtig godt, at I hjælper ham med at blive lagt ned og finde roen i sengen.

Får han bad om aftenen? Det kan være en god idé med et bad, fordi det kan hjælpe ham til større fysisk ro - især hvis det ligger ca. en time før han puttes, og hvis det afsluttes med god frottering med håndklædet, lidt massage, blive smurt med lidt creme osv.

Og så vil det også være en god idé med en godnatgrød efter badet og lige før han puttes. Sammen med grøden kan han få lidt vand eller mælk. Det vil være med til at sikre, at han ikke behøver komme ud i køkkenet efter vand, fordi han er reelt sulten eller tørstig...

Det lyder dog som om, at det er lidt en overspringshandling for ham, når han beder om vand, så er det mere for at trække tiden og blive parat til at sove, og derfor skal I også se lidt på hele dagens rytme - hvornår sover han til middag? Hvor lang er hans middagslur? Og hvornår vil det så være passende at han bliver puttet. Han vil sandsynligvis være parat til at blive puttet 5-5.5 time efter han er stået op af sin middagslur, og det betyder, at hvis han f.eks. er stået op af sin lur kl 15.30, så vil han ikke være parat til at sove før klokken er 20.30-21, som nu...

Det er vigtigt, at I ikke putter ham før han er parat, for ...


Annonce

... så lærer han, at potningen skal trække ud i en time eller mere, og det bliver hans nye ritual netop at hoppe rundt, lege, kalde på jer, få vand osv. Derfor er det vigtigt, at I ikke putter ham, før I ved at han med sikkerhed er parat til at sove.

Med hensyn til vand, så kan I også give ham en drypfri kop i sengen. Den sikrer, at han kan tage sig lidt at drikke, hvis han er tørstig og samtidig uden at der kommer vand i hele sengen. Han skal dog ikke lærer at drikke en masse vand i forbindelse med at han sover, men en kop med 100 ml rent koldt vand må han gerne få, hvis det kan hjælpe både ham og jer :)

Det vil være rigtig godt, at I holder fast i at han skal falde i søvn i sin egen seng om aftenen, så han bibeholder dette ritual. Og I må gerne sætte jer ved sengekanten og tale med ham lidt om dagen. Faktisk kan det være en rigtig god idé at gennemgå dagen og alle dagens oplevelser, fordi I på den måde kan hjælpe ham med at få bearbejdet lidt af det hele, så hans drømmeaktivitet måske bliver mindre om natten. Og kan han falde i søvn i løbet af 15 minutter fordi I sidder der, beroliger og betrygger, så er det bestemt givet godt ud.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


At tale om dagen kan være at sige f.eks.: "I morges da vi stod op, da ... så kørte vi til vuggestuen, hvor du har leget med ...". I kan også tale om det som har været sjovt "så væltede far mælken, og der løb mælk ud over det hele, sikke noget" eller det som har været svært "så faldt ud og slog hul på knæet, av, det gjorde ondt, men så trøstede XX dig" osv. Jo mere man får gennemgået dagens oplevelser, jo mere vil han kunne give slip på dagen og jo lettere vil roen falder over ham.

I kan også læse små historier for ham nu. Godnathistorier kan være helt simple bøger med en kort tekst og et billede. Da mine piger var små, var de f.eks. glade for en bog der hed Bamse. Den handlede om en brun bamse, og der stod f.eks. "Her er Bamse, han er brun" - og så var der et billede af den brune bamse. "Bamse har et par blå bukser" - og så var der et billede af bamse med blå bukser". "Bamse har en lille seng han sover i" - og så var der et billede af sengen. "Her ligger bamse og sover i sin seng" - og så var der billede af bamse i sengen osv., - en tekst og et billede på hver side.

På den måde kan I læse lidt for ham, vise ham billederne og samtidig lære ham, at når han er kommet i seng, så skal han ligge stille og ikke hoppe rundt og "lave ballade", så han netop lærer at forbinde sin seng med stedet, hvor han skal sove og bliver helt tryg og glad for at komme i seng :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. maj 2018 | Sovevaner | 11 mdr.

Kæmper mod søvnen

Kære Helen Tak for en god og brugbar brevkasse. Jeg har en søn på 11...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2018 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvnproblemer hos spædbarn på knap 6 uger

Hej Helen. Jeg håber du kan hjælpe mig, jeg blev for 5 1/2 uge siden mor til...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2018 | Sovevaner | 6 mdr.

Gråd og ingen søvn

Kære Helen, Vi har simpelthen brug for din hjælp. Vores lille datter Ronja...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2018 | Sovevaner | 19 mdr.

Sovetid

Hej Helen. Tak for svar! Lige et par opfølgende spørgsmål ;-) I sidste...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2018 | Sovevaner | 19 mdr.

Sengetid - 19 mdr.

Hej Helen. Vi har meget svært ved at få vores yngste søn på 19 måneder til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi

En moderkage er en prøve af moderkagen. Prøven laves i 10-12 uge og det foregår endten ved at der stikkes en kanyle ind igennem maveskindet eller via skeden. Kanylen napper så en lille bid af moderkagen.

Nogle kvinder synes det er smertefuldt at få en moderkagebiopsi foretaget, andre synes det er almindeligt ubehageligt.

Efter prøven kan man få lidt menstruationslignende smerter og der kan også sive lidt fostervand.

Prøven bliver undersøgt for...

Læs mere i Babylex

Udmalkning af modermælk

Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:

1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annoncer

Annonce