Annonce

Annonce

Svar: Rod i natteroderier


3. januar 2018

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Tak for dit brev og dejligt at høre, at det går så godt med drengene! Og også dejligt at høre, at du har kunne bruge mine tidligere svar og har flere af mine bøger, tak :)

Det lyder som en rigtig god idé at forsøge at få drengene til at følge nogenlunde samme rytme, så de spiser, sover og er aktive på samme tid. Det vil give dig lidt pauser i løbet af dagen og give dig lidt mere sammenhængende nattesøvn - og det har du naturligvis brug for.

Det lyder meget passende med de 6 flasker dagligt, de behøver ikke længere flaske både når de vågner og før de skal sove :) Og det lyder også rigtig fint, at du nu er begyndt med lidt smagsprøver på skemad en gang dagligt. Det er meget fint, at du er startet op til frokost, når de kan spise ½-¾ dl. og det går godt og maven følger godt med osv. så må du gerne tilbyde dem skemad to gange dagligt. Så kan de f.eks. få lidt grød til frokost og lidt grøntsagsmos om aftenen. Sammen med skemaden vil det være fint, hvis du tilbyder dem vand af kop.

Og så vil jeg foreslå dig, at du nu forsøger at skabe en rytme, hvor du tilbyder dem skemad og vand af kop, når de vågner - naturligvis bliver dette lettere i takt med at de øges i antallet af måltider :) Og så fortsætter med at tilbyde dem flaske fast før hver lur. Det vil være rigtig godt, hvis de gradvist vænnes til at få mælk som en fast del af deres putteritual. Det vil være med til at sikre dem større mæthed og ro før de skal sove og de vil naturligt ofte kunne sove et lidt længere søvnstræk, før de så melder sig igen. Samtidig er det med til at sikre at de på sigt får både skemad, vand og mælk nok hele dagen igennem og dermed stille og roligt kan begynde at undvære flaske om natten.

De fleste børn vil i denne alder, trives rigtig godt med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen. Du fortæller, at dine drenge sover en god lang formiddagslur og som jeg læser dit brev, så nøjes de på den måde ofte med to lure dagligt, og det må de naturligvis gerne. Nogle gange lykkes det også at skabe en god rytme, hvor den ene lur er meget lang og måske varer 3-4 timer i træk, men det vil ofte være sådan, at børn i drengenes alder, begynder at sove lidt kortere tid af gangen, hvilket vil være helt okay, netop fordi det også er med til at sikre plads til skemad og rytmen bliver derfor lidt en anden.

Jeg er helt med på, at du helst ikke vil vække drengene, når de sover godt - og det skal du heller ikke, men det kan godt være, at du skal prøve at fornemme, om de mon nu og fremadrettet vil trives bedre med to lidt længere lure i stedet for en meget lang lur og en powernap, fordi rytmen ændrer sig nu.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser derfor således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre

Formiddag 9-9.30: Flaske

Og puttes til formiddagslur, og må her gerne sove et par timer...

Frokost 11.30-12: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som hopping, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur måske kl. ca. 13.30-14 - det kommer an på hvor lang formiddagsluren er. Og må også gerne her sove et par timer, så de om dagen sover lige så meget som de plejer.

Eftermiddag 17: Flaske som nu

Powernapper måske - eller springer denne over... igen afhængigt af hvordan de har sovet formiddagslur og middagslur

Aften 18: Tilbydes lidt smagsprøver på lidt grøntsagsmos og vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20 som nu

Sen aften 23: ...


Annonce

... Drømmeflaske - kan gives til dem begge nogenlunde samtidig, så de på den måde vænnes til at spise mere synkront. Selvom de ikke begge vågner op og søger efter flasken, kan I godt tilbyde flasken og de kan spise mere eller mindre i søvne. Det kan I udnytte for at få skabt lidt rytme :)

Midt nat 03: Evt. flaske og sover videre...

Hvis de begge de næste par uger fortsat virker til at trives rigtig godt med en meget lang formiddagslur og en powernap om eftermiddagen, så skal du naturligvis ikke ændre noget og du skal ikke vække dem. Men prøv at være opmærksom på om de begynder at sove kortere formiddagslur og måske vil have lidt tendens til at vågne op, når du har trillet tur - og her så ikke kæmpe for at få dem til at sove videre, men netop lade dem komme op og så arbejde på en længere middagslur i stedet. Prøv at se om du kan fornemme om deres rytme ændrer sig, fordi måden dagen fungerer på naturligt vil påvirke nætterne, og det er som sagt vigtigt, at de gradvist fyldes mere og mere op med både mad, vand og mælk i dagtimerne, så de kan undvære flaske om natten på sigt.

Der er i min dagsplan plads til 7 flasker, hvilket faktisk vil være meget normalt for denne alder - når de bliver 6 måneder, spiser mere skemad, drikker mere vand af kop osv. så vil de ofte kunne trappe ud af flasken midt nat. Men hvis de søger den nu, så lyder det som et reelt behov stadig væk :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Vær også opmærksom på at selvom flasken skal indgå som en fast del af deres putteritual, så er det vigtigt, at de ikke falder i søvn med flasken i munden. Det vil være rigtig godt, hvis de kan nå dertil, hvor de slipper flasken, smiler til dig, triller om på siden og sover. Det er på samme måde vigtigt, at de lige når at følge med i, at de puttes i deres seng og ikke falder i søvn i din favn. Hvis de vænnes til at falde i søvn i favn og derefter flyttes til egen seng, så vil de når de vågner op føle sig utrygge fordi de ligger et andet sted, og det vil øge deres tendens til at vågne. Derfor er det vigtigt, at de lige når at registrerer, hvor de puttes og forbinder deres seng med stedet, hvor de sover.

Det samme gælder i forhold til bevægelse. Hvis du altid vugger dem, triller dem, har dem i bevægelse, når de skal sove, så kan de blive uhensigtsmæssige afhængige af dette og begynde at forvente bevægelse for at sove. Så når jeres ene dreng vågner og søger bevægelse, vugning, så kan det godt skyldes, at han er vant til at blive bevæget, når han skal sove. Derfor kan det være en god idé, at du også forsøger at vænne drengene til at sove, uden for meget bevægelse, så de ikke efterspørger det om natten. Det er dog en gradvis ændring og du skal naturligvis forsøge at finde en balance, for det er som du også er inde på vigtigt at de får deres dagssøvn og at dagen også fungerer for jer:)

I er i en overgang lige nu, hvor der sker rigtig meget med drengene både udviklingsmæssigt og også med deres søvn og rytme. Jeg tænker derfor, at tiden også arbejder lidt for jer og i takt med at de begynder med mere og mere skemad, så vil dette også hjælpe jer til mere og mere rytme. De vil sandsynligvis begynde at sove kortere tid af gangen og få længere vågenperioder, og på den måde ændrer jeres situation sig. Det er dog rigtig godt, hvis du kan holde fast i den gode rytme og rutine, så de fremadrettet stadig har genkendelighed og dermed tryghed med sig, når de skal sove.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Og godt nytår til jeres familie! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

23. april 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Putning - 11 mdr.

Hej Helen, Jeg skriver igen, fordi min søn snart bliver 1 år gammel og skal...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2024 | Sovevaner | 15 mdr.

Lange putninger - 15 måneder

Hej Helen Jeg skriver til dig, fordi vi har kæmpet med aftenuro og lange...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Dårlig søvn og stop af amning

Hej Helen. Nu har jeg endelig fået taget mig mod og tiden til at skirve til...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

At sove igennem

Hej Helen Min søn er nu blevet 6 måneder og jeg tænker, at det derfor er...

Læs hele brevet og Helens svar


26. marts 2024 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.

Svær putning - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen, Et spørgsmål til putning. Vores dreng på 2.5 år har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce