Annonce

Annonce

Svar: Uro om aftenen - 9 mdr.


29. december 2017

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Johannes´ Mor

Tak for dit brev :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det første som falder mig i øjnene, når jeg ser jeres dagsplan er, at jeres dreng har en sen søvnfase. Det betyder, at han sover længe om morgenen og derfor starter dagen sent. Ofte vågner han først omkring kl 8.30 og det betyder, at hans to lure også kommer til at ligge ret sent dagen igennem.

Det næste jeg tænker er, at du faktisk putter ham for tidligt. Hvis jeg ser på hans samlede søvnbehov, så sover han en formiddagslur på ca 2 timer og en middagslur på ca 1 time. Det lyder fint og aldersvarende - men det er samtidig naturligt, at han ikke kan sove fra 19.30/20 til 08.30 - hvilket svarer til ca. 12.5-13 timers søvn - og ja, det lyder som om, at du putter ham for tidligt. Sammenlagt vil han sandsynligvis trives med ca 14 timers søvn i døgnet med den alder han har, og det betyder, at når han sover 3 timer i løbet af dagen, så vil han ikke skulle sove mere end ca 11 timers nattesøvn og hvis han står op kl 8.30, så vil han altså ikke kunne sove før klokken er 21-21.30...

Hvis han er glad for sin seng, så må I gerne lade ham blive puttet og komme af med lidt overskudsenergi, før han så kan overgive sig til søvnen. Men pas på ikke at putte ham så tidligt, at han bliver ked af det og ked af at skulle i seng. Det er som udgangspunkt bedst, hvis han er tryg ved at sove og har et ritual, hvor han forbinder det at skulle falde i søvn med noget som ikke varer mere end ca 15 minutter. Og hvis han ofte først sover en time efter han er puttet, så kan det være en god idé, at I ikke putter ham før han er parat og her må I se på hans udregnede behov.

Det vil også være en rigtig god idé, hvis I kan indføre en godnatgrød, som en fast del af at hans putteritual. Det vil sige, at I fortsat kan give ham et bad om aftenen som nu, og så tilbyde ham en godnatgrød derefter. Og når han så puttes, så tilbydes han brystet som nu. Grøden vil fylde ham lidt ekstra op til natten og være med til at sikre, at ...


Annonce

... han ikke vågner og søger dit bryst om natten, fordi han er reelt sulten.

Hvis I ikke ønsker, at han skal sove så sent om aftenen, så vil det være nødvendigt, at I vækker ham om morgenen, så dagen starter tidligere. Jo tidligere stå op tidspunkt han har, jo tidligere vil han sove sine lure om dagen og jo tidligere vil hans puttetidspunkt naturligt komme til at ligge.

Jeg ved ikke, hvad jeres planer er for fremtiden. Hvis du nyder at kunne sove længe om morgenen, og du selv er B-menneske, så er der ikke nogen problemer i, at jeres dreng har en sen søvnrytme. Men hvis han skal starte i dagpleje/vuggestue lige om lidt, så kan det være en god idé at forsøge at hjælpe ham til en rytme, hvor han står tidligere op og sover tidligere hele dagen igennem, og dermed går tidligere i seng.

Så for at svare på dine spørgsmål, så putter I jeres dreng for tidligt om aftenen. Når man ser på hans samlede søvnbehov, så er det helt naturligt, hvis han ikke er putteklar før en time senere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Og det handler derfor ikke om at "være hård", men om at putte ham på et tidspunkt, hvor han er parat til at sove. Ingen kan sove på kommando, og det er vigtigt at I rammer søvntoget, når det kommer forbi.. :)

Hvorvidt det vil være en god idé at bruge "op-ned-metoden" og tage ham op, hvis han græder og forsøge at putte ham igen, når der er ro på, afhænger af flere forskellige ting - jeg vil drøfte denne problemstilling i dit andet brev :)

Og om I begge skal være der, når han puttes - det behøver I ikke være, men I kan godt være det. Det afhænger dog lidt af, hvad I foretager jer. Som udgangspunkt vil det være rigtig fint, hvis han siger godnat til den ene af jer og den anden så putter - eller den ene putter og den anden kommer ind og siger godnat og går igen... Når det er sagt, så skal I naturligvis gøre det, som I fornemmer virker bedst for jer og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse

Barnets første afføring kaldes meconium og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve og man kan på afføringen således se om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer som kun får brystmælk vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn der ammes kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer der både får brystmælk og...

Læs mere i Babylex

Hår

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår er der ingen garanti for at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår som er udviklet da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår som vokser frem er ofte tynde og fine i forhold til det hår som barnet blev...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annoncer

Annonce