Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - 13 mdr.


28. december 2017

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter og hverdag :)

Der er flere ting som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig. For det første, så er der ingen tvivl om at alder og udvikling spiller ind netop nu, og det du oplever om aftenen - at hun "ikke vil sidde hos dig, og heller ikke ligge i sengen" og at hun om natten ikke kan finde ro i jeres seng "men ofte bliver sur over det" handler om at hun lige nu går igennem en periode, som man kan kalde separation-gentilnærmelses-fasen.

Ligesom børn i 8-10 måneders alderen går igennem separationsfasen, i takt med at de begynder at kravle, rejse sig ved tingene osv. så går børn i jeres datters alder nu også igennem en fase - ofte i takt med at hun nu begynder at gå mere rundt, oplever verden mere og mere på egen hånd. Separations-gentilnærmelses-fases ses ofte i 13-15 måneders alderen, og det er helt naturligt, at I her oplever, at hun nogle gange vil op, vil sidde på skødet, har brug for at observere verden lidt fra jeres arm, og måske klynger sig lidt ekstra - og andre gange, så vil hun alligevel ikke op, men skubber jer fra sig, vil ned igen, vil prøve på egen hånd og bliver irriteret. Og det er faktisk rigtig svært at hjælpe hende og finde ud af, hvornår I skal være der og hvornår I ikke skal... Det er op ned, op ned, som om at hun ikke rigtig selv kan finde ud af, hvad hun egentlige har brug for.

Derudover så er der ingen tvivl om, at hendes dagsrytme spiller ind. Du fortæller, at hun lige nu er i overgangen mellem at sove to til kun en lur dagligt - og det lyder for mig som om, at det måske er lidt for tidligt med kun en lur. De dage, hvor hun sover en lang formiddagslur, kan hun nemlig ikke nøjes med denne lur, men har brug for at få en ekstra lille lur om eftermiddagen, hvor hun så ofte sover mellem 15-16.30... Og det giver jer faktisk problemer.

For det er sådan, at når børn på jeres datters alder sover så sent (efter kl 16), så vil denne søvn ofte "æde" af nattesøvnen. Det betyder, at hun kan blive svær at få til at sove om aftenen, eller at hun vågner og tydeligt har en vågenperiode, hvor hun egentlig skulle sove, eller at hun vågner tidligt morgen og ikke kan sove videre. Alt sammen på grund af at hendes 2 lur ligger så sent. Derfor er det langt bedre, at I hjælper hende til to lure dagligt og her sikrer, at hun netop får en formiddagslur og en middagslur.

Og samtidig er det så også vigtigt, at formiddagsluren ligger om formiddagen og middagsluren ligger så tidligt, at hun kommer op af sin middagslur før kl 16. Og normalt siger man jo, at man ikke skal vække børn som sover - ...


Annonce

... men det kan faktisk godt være nødvendigt her. Og i stedet for at du vækker hende fra middagsluren kl 16-16.30, så vil det faktisk godt kunne være en løsning, at du vækker hende fra formiddagsluren, så hun om formiddagen stadig får en lur, men en kortere lur, og til middag stadig får sin middagslur, men her kommer op i god tid, så hendes rytme på den måde hjælpes på vej og giver bedre puttetidspunkt og sammenhængende nattesøvn.

Det er her vigtigt at sige, at det IKKE er et spørgsmål om at fjerne søvn fra hende. Hun skal ikke vækkes af sin formiddagslur, fordi I vil fjerne dagssøvn. Det er for at sikre hende en længere middagslur og en bedre rytme, så hun stadig får sit søvnbehov om dagen dækket - men på tidspunkter som gør at døgnet kan hænge bedre sammen for både hende og jer.

Det betyder, at en dagsplan f.eks. kan se således ud:

Morgen 7: Havregrød, vand eller letmælk af kop.

Afleveres i vuggestue

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt.

Puttes til formiddagslur og vækkes her efter ca 1-1.5 time.

Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg og tilbehør eller varm mad med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl 13 og sover her til kl ca. 15.30...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtgrød med lidt mælk eller lidt tykmælk med lidt rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes godnatgrød ca 19.30 som nu - får derefter børstet tænder

Flaske og puttes til natten ca kl 20 som nu...

Som I kan se i min dagsplan, så foreslår jeg altså, at hun får 1-1.5 times formiddagslur (svarende til den lur hun normalt tager mellem kl 15/15.30-16.30) og at hun så får ca 2-2.5 times middagslur (svarende til den lur hun normalt tager om formiddagen). Så hun samlet får præcis samme søvn som hun plejer og som hun viser behov for, men på tidspunkter der ikke ødelægger hendes nattesøvn.

Jeg tænker, at I godt kan forsøge at bruge dagene her mellem jul og nytår på at skabe denne nye rytme, så hendes indre ur begynder at vise dette behov før hun starter i vuggestue igen efter juleferien... men det kræver sandsynligvis også lidt samarbejde med vuggestuen, når hun starter op igen :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med hende:)

Rigtig glædelig jul og godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babysvømning

Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.

Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annoncer

Annonce