Annonce

Annonce

Svar: Søskende-samsovning


18. december 2017

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære L

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har kunne bruge mine tidligere svar :)

Jeg tænker, at det vil være en rigtig god idé, at I udnytter juleferien til at få indført nye vaner og rutiner. Børnene er ikke syge nu, men har det umiddelbart godt. I har overskuddet til det nu, kan tage en lur i løbet af dagen, hvis det skulle blive nødvendigt. Julen er generelt en tid, hvor vi ofte er meget sammen, har ekstra nærhed og tæt kontakt, prioriterer hinanden og hygger - og det giver en god bund for at kunne undvære mor og far om natten. Og så har I talt om det længe, så det lyder som om, at det er en god idé at tage beslutningen om, at nu er det nu.

Aldersmæssigt har jeres børn brug for samme mængde nattesøvn - storesøster vil sandsynligvis have behov for 11 timers nattesøvn og det samme vil lillebror, som derudover så også vil trives med ca 2-2.5 timers middagslur. Det betyder, at I f.eks. vil kunne putte børnene ca kl 20 og de vil så kunne sove til ca kl 07...

I kan overveje, hvorvidt de skal sove i hver sin seng, eller sove i samme seng. Nogle gange hjælper det dem til ro, at de puttes hver for sig men i samme rum. Andre gange er det en bedre løsning at give dem muligheden for at mærke hinanden...

Når I putter børnene vil det være meget fint, at de puttes med bamse, putteklud, slaskedukke eller lignende, og I kan så sætte jer, tale lidt om dagen, f.eks. digte en historie der handler om dem og jeres familie - så de genkender sig selv og synes det er sjovt at ligge og lytte til det I fortæller. I kan også sætte jer og læse en godnathistorie, som de begge kan lytte til. Selvom lillebror ikke forstår så meget af historien, som storesøster gør, så kan han godt finde ro i at ligge og lytte til jeres stemme og det I fortæller. I kan også finde to mindre bøger - som passer til hver alder, og læse lidt højt fra begge, så de f.eks. selv er med til at vælge, hvilken bog I læser fra... Og så må I prøve at vurdere hvorvidt I skal blive siddende hos dem til de sover eller om I kan begynde at gå til og fra, netop fordi de har hinanden. Og hvor det måske i stedet ville være bedre, at I satte jer uden for døren, så I stadig var der, kunne berolige og betrygge men også holder fast i, at de godt kan sove ...


Annonce

... selv og uden at I behøver være der hele tiden.

Jeg er helt med på, at I naturligvis skal være der for dem, trøste og berolige, hvis de vågner, er kede af det, har mareridt osv. Det skal de naturligvis ikke klare selv og de må også gerne vide, og have en fornemmelse af, at de altid kan søge jer, hvis de vågner og er kede af det. Men samtidig er det også vigtigt, at I når I tager beslutning om, at nu skal de sove på eget værelse, at I så mener dette - og føler at det er det rigtige. Hvis I gør det med et halvt hjerte, så vil de naturligt reagere på dette og hvis I virker usikre på hvorvidt det kan lade sig gøre, så bliver jeres børn også usikre og vil naturligt protestere mere. Derfor er det vigtigt, at I vælger det tidspunkt, hvor I faktisk tror på at det vil være en god idé - og her lyder juleferien lige nu som et godt tidspunkt for jer.

I forhold til lillebrors alder og udvikling, så passer det faktisk meget fint netop nu. For netop omkring 16 måneders alderen begynder mange børn at have en bevidsthed om, at vi ikke forsvinder, selvom vi er ude af syne. Hans behov for at klynge sig er betydligt mindre i denne alder - det vil være langt svarer at øve nye søvnrutiner i 13-15 måneders alderen og igen i 18-20 måneders alderen - lige nu er faktisk et godt tidspunkt, så også dette synes jeg, at I skal forsøge at udnytte :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Og storesøster har en alder, hvor I godt kan begynde at lave aftaler med hende og netop slå på, at det er fair at børnene sover sammen og de voksne sover sammen. Når man er 4.5 år, så går man ofte op i retfærdighed :) Med hensyn til hendes angst for røvere osv. så er det vigtigt, at I ikke negligerer dette, men anerkender at hun kan have det sådan i denne alder - samtidig med at I så betrygger og beroliger. Det er vigtigt, at I ikke begynder at tjekke om døren er låst eller viser hende at der er hasper for vinduerne og lignende, fordi det vil forstærke hendes frygt for, at der er noget derude, som vi skal beskytte os imod. Det bedste I kan gøre er at sige stille og roligt til hende, at hun trygt kan lægge sig til at sove, at der ikke sker noget, og at I passer på hende.

Rigtig meget held og lykke med projekt "Sove uden mor og far hele natten" :)

Og rigtig god jul til jer alle fire! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Leg

For det lille barn er leg vigtigt, da det gennem leg udforsker verden og dermed udvikler sig.

I begyndelsen er mor og far det bedste legetøj og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde, berøring, osv.

I takt med at barnet bliver ældre vil det have glæde af forskellige kulørte legeting, ting som kan bevæges eller sige noget og ting som man kan holde om og røre ved.

Man kan købe legetøj som er tilpasset barnets færdigheder i en bestemt alder og derfor...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annoncer

Annonce