Annonce

Annonce

Svar: 6 måneder og sover dårligt


11. december 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære forældre

Tak for jeres brev og velkommen til :)

Der er især to ting, som jeg umiddelbart kommer til at tænke på, når jeg læser jeres beskrivelse, og det første er jeres drengs alder...

Med den alder jeres dreng har, så begynder han at bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Når han sover, så får han skal let lagt i stillinger, som han ikke mestrer at kone væk fra - han får skubbet sig ud i siden af sengen, triller om på maven, sparker dynen af osv. og han har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtigt og blive puttet igen.

Han vil naturligt også opleve verden lidt større nu. Han kan se længere, skelner tydeligt mellem om han er hjemme eller ude, om han bliver holdt af mor, far, eller en fremmede. Han oplever mere og mere i løbet af dagen, pludrer, kommunikerer, føler med - og alt hvad han oplever bliver bearbejdet i drømme. Og børn i denne alder kan både småklynker, græde, ligge og grine eller pludre i søvne. Alt sammen på grund af den store udvikling, som han lige nu går igennem...

Det at han sover uroligt og har brug for jeres beroligende hænder, stillingskift osv. er derfor naturligt for hans alder. Og det er her rigtig fint, hvis I netop kan hjælpe ham til ro med stillingskift og kærtegn, og så vidt muligt uden at skulle give ham bryst, sut i munden, tage ham op og vugge ham eller lignende, hver gang han vågner, men forsøge at hjælpe ham hvor han ligger og med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt :)

Det næste jeg tænker er dog også, at det faktisk lyder som om, at han begynder at have behov for lidt skemad. Jeg er helt med på, at han er født 4 uger før tid, og at I gerne vil skåne hans mave lidt - og derfor skal han naturligvis også starte med små smagsprøver, men det lyder som om, at han ikke længere bliver tilstrækkeligt mæt af mælk. Han er begyndt at sove kortere tid af gangen i løbet af både dag og nat, han virker ekstra søgende - hvilket er første tegn på, at mælkeindtaget skal sættes op. Ved at melde sig hyppigere, bliver han lagt hyppigere til og derved øges mælkeproduktionen. Og selvom du så ammer ham hyppigere, så virker det ikke til at være tilstrækkeligt og så er det rigtig fint at starte med skemad.

Jeg vil anbefale, at du prøver om du kan malke lidt ud og bruge din egen mælk i hans grød og mos, for på den måde at skåne maven lidt. Hen af ...


Annonce

... vejen kan du så skifte til at bruge mme...

Det vil være en god idé at starte med grød lavet af meltyper som majsmel, boghvedemel og rismel og stille og roligt kan I så udvide med boghvedeflager, hirseflager og quinoaflager, som gør grøden lidt mere fnugget. Start med grød til frokost og giv ham kun 3-5 skefulde de første par gange, tilbyd ham lidt vand sammen med. Du må også gerne amme ham kortvarigt før du tilbyder ham skemad, så han har lidt mælk i maven, som kan hjælpe med at bearbejde den faste føde i starten...

Stille og roligt kan I så øge ham til ½-¾ dl. grød og når det fungerer til frokost, så begynder I at tilbyde ham lidt grøntsagsmos til aften. Start med de milde grøntsager som f.eks. kartoffel og gulerod og varier så hen af vejen med lidt blomkål, broccoli, squash eller lignende. I kan købe mos på glas eller I kan lave mosen selv med udgangspunkt i jeres egen mad.

Der skal tilsættes modermælk eller modermælkserstatning og lidt fedtstof til den hjemmelavede mad.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, får evt. en lille ekstra amning, når dagen begynder, at vågne op på...

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes lidt grød, vand af kop. Du kan evt. amme ham kortvarigt lige før du tilbyder ham grøden for i et par dage at forebygge mavekneb... men stille og roligt behøver han ikke amning først.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur - måske omkring kl 13 - det afhænger af, hvor lang en formiddagslur han tager...

Eftermiddag 16-17: Ammes

Sover dagens 3 lur

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos. Vand af kop. Dette måltid introduceres først, når skemaden til frokost fungerer fint. Det er bedre, at I giver ham ½ dl. to gange dagligt og hans mave så kan følge med, end at I giver ham 1 dl på en gang og han så får ondt i maven.

Ammes og putts til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes

Midt nat 03: Ammes - stille og roligt trappes denne amning ud, men lige nu er det helt fint, hvis han har brug for den :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - jeg vil også anbefale jer meget min bog "Helens bog om børn og mad", som guider igennem fra de første smagsprøver til familiemaden. Den dække over 4-18 måneders alderen :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god jul til jer alle tre!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annoncer

Annonce