Annonce

Annonce

Svar: Urolig søvn sidst på natten


5. december 2017

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Katrine

Tak for dit brev :)

Jeg tror som dig ikke, at "der er noget galt", men jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første, så tænker jeg, at jeres dreng nok har det man kalder for en tidlig søvnfase. Det betyder, at han står tidligt op, sover tidligt hele dagen igennem og går tidligt i seng. Og det må han i princippet godt, men der er naturligvis en grænse for hvor tidligt I kan stå op, hvis dagen også skal hænge sammen for jer. Klokken 4-5 er tidligt for de fleste, det ville sandsynligvis være dejligt, hvis han kunne sove til kl 06...

Og her spiller hans dagsrytme naturligt ind. Du fortæller, at han ofte sover en formiddagslur der kan vare mellem 1.5-3 timer - det varierer. Og hvis han har sovet en lang formiddagslur, så kan han ikke sove om eftermiddagen og holder sig vågen... Det kan være lidt problematisk fordi eftermiddagen så bliver rigtig lang for ham, og det kan nogle gange gøre, at han måske powernapper lidt i bilen eller på cyklen på vej hjem fra vuggestue - og det kan så forklare hans opvågning tidlig morgen.

Han er aldersmæssigt der, hvor mange børn begynder at kunne nøjes med en lur dagligt, men da han har en tidlig søvnfase, så vil han sandsynligvis have brug for to lure - og det kunne derfor være en idé at arbejde på en rytme, hvor han fast får to lure fremfor så lang en formiddagslur. Hvis han kan sove 3 timer, så vil det være godt, at de 3 timer ligger mellem 12-15, og det kan han ikke holde til, når han står så tidligt op, - og derfor vil det være bedre, hvis han i stedet sove f.eks. 1.5 time formiddag og 1.5 time til middag. På den måde bliver eftermiddagen ikke så lang, han får to afbræk i løbet af dagen, får stadig den søvn som han har behov for - og han kan evt. puttes en lille smule senere i seng, så han på den måde får sin rytme rykket lidt. For der er naturligvis også en grænse for, hvor lang hans nattesøvn kan være, og hvor meget han samlet kan sove.

I kan derfor enten vælge at gøre som nu og bibeholde den rytme han har og med den fleksiblitet der ligger i dette - eller I kan overveje, om I skal prøve at skabe en rytme, med to lure dagligt f.eks. to lure af 1.5 times varighed. Som det faktisk lyder som om, at han også trives med. Det kan faktisk være med til at gøre, at hans rytme rykkes lidt hele dagen igennem, så han generelt begynder at sove lidt senere, går lidt senere i seng og dermed også vågner lidt senere om morgenen. Det er ikke nok at putte ham senere i seng om aftenen, det sover han ikke længere af - det er hele rytmen som skal rykkes, og det kan den blive ved at holde fast i de to daglige lure lidt endnu :)

Så kan man altid diskutere om man skal vække børn - og det skal man jo som udgangspunkt ikke. Men jeg tænker, at I skal forsøge at tage udgangspunkt i en af de dage, hvor han naturligt sover 1.5 time til middag og så putte ham til middagslur. Og hvis han så en dag, viser tegn på at ville sove meget længere om ...


Annonce

... formiddagen, så kan I godt forsvare at vække ham. Det er ikke for at fjerne søvn fra ham, men for netop stadig at sikre ham søvnen om eftermiddagen, for at døgnet hænger sammen for både ham og jer.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Morgen 06.30: Havregrød, vand eller letmælk af kop.

Formiddag 9: Morgenbolle og frugt som nu, vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover her 1.5 time, hvorefter han kommer op, leger, er aktiv, bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt.

Frokost 11.30: Varm mad i vuggestuen og rugbrød med forskelligt grønt til derhjemme. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl 13.30-14 og sover her igen gerne 1.5 time

Eftermiddag 16: Bolle, frisk frugt, evt. en frugtgrød med lidt mælk. Vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad - spiser det samme som jer - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta sovs. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes godnatgrød ca kl 19, får børstet tænder

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20...

Jeg har altså en formodning om, at hvis I kan sikre jeres dreng to lure dagligt, så han sikres en middagslur og eftermiddagen ikke bliver for lang for ham, så kan I putte ham lidt senere til natten og dermed påvirke hans rytme, så han sover lidt længere om morgenen.

Du kan måske regne med, at han har brug for at sove ca. 13.5 time i døgnet, og det betyder, at hvis han sover 3 timer i løbet af dagen, så skal han sove 10-10.5 time i løbet af natten. Det vil sige, at han så kan sove f.eks. fra 19.30-20 til kl 06... (eller som nu fra 19 til 05).

Hans alder og udvikling spiller naturligt også ind, og netop i 13-15 måneders alderen oplever man ofte at børn kan virke mere klyngende - og det du så fint beskriver som "det føles som om, at han gerne vil krybe tilbage og ind i dig". Netop hans store motoriske udvikling, det at han nu løber, kravler op og ned osv. kan være med til at gøre ham lidt mere klyngende og øge hans behov for at mærke dit tæt. I løbet af dagen gør han måske også tegn på at ville op, han vil op på din arm, men så snart du tager ham op, så vil han ned igen... Det er en alder, hvor han lige nu både har brug for at mærke dig tæt på fysisk og også have brug for at skubbe dig væk og prøve selv. Man kan tale om en separation-gentilnærmelses-fase og det er i denne alder rigtig svært helt at finde ud af, hvor meget man skal være der og hvor meget man skal lade ham selv forsøge sig....

Alt hvad han oplever om dagen skal naturligt bearbejdes, når han sover - og han vil derfor naturligt også drømme rigtig meget. Og netop tidlig morgen er det ofte drømmeaktivitet som spiller ind. Det er derfor sandsynligt at han vågner kl 04 af en drøm og her har brug for at mærke jer, brug for nærheden og følelsen af ikke at være alene.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham:)

Og rigtig god jul til jeres familie! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annoncer

Annonce