Annonce

Annonce

Svar: Afvænning fra putteflasken


12. november 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stephanie

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Og tak for den fine beskrivelse af hvordan putningen foregår hos jer - det lyder rigtig trygt og dejligt, det du fortæller.

De fleste børn trapper ud af den sidste flaske, når de er mellem 12-15 måneder gamle, så der er stadig lidt tid at løbe på hos jer :) Og der er netop ofte tale om en udtrapning, hvilket betyder, at du skal give din datter mindre og mindre mælk af flasken. Så hvis hun lige nu drikker 200 ml, så skruer du ned til 180, 160, 140, 120 ml, og så skal hun gradvist vænnes til at drikke en lille slurk mælk af en kop, og derefter kan hun måske gå over til at få vand.

Det vil være rigtig godt, hvis du samtidig kan introducere en godnatgrød, som en fast del af hendes putteritual. Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aftensmad kl 18, udgangspunktet familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnagrød måske ca 19.30 - det kan være en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød eller lignende. Vand eller MME af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 20... Flasken her trappes gradvist ud og erstattes af mme af kop og hen af vejen af vand af kop, fordi hun sammen med sin aftengrød kan vænnes til at få lidt mælk af kop (på sigt letmælk).

Godnatgrøden er med til at sikre, at hun ikke går sulten i seng, og at hun ikke behøver efterspørge sin flaske i løbet af natten. Samtidig giver den god ro i kroppen og kan hjælpe hende med at slappe af og overgive sig til søvnen på en ny måde.

Du skal ikke begynde at tilbyde letmælk eller vand i flasken. Det er ikke meningen, at hun skal drikke anden form for væske i sine flasker, men at hun gradvist skal vænnes til ikke at behøve flasken, og at hun fint kan drikke sit behov via en kop.

Lige nu har I et rigtig ...


Annonce

... fint ritual, og din datter reagerer så fint - du skriver "ofte drikker hun ikke så meget, og skubber flasken væk efter noget tid, og gør tegn til at hun vil over i sengen. Andre gange bunder hun det hele i en køre, og kommer så over. Som hovedregel falder hun altid i søvn af sig selv i sengen, efter vi har forladt værelset". Det er lige som det skal være, og hun er på ingen måde uhensigtsmæssigt afhængig af sin flaske. Derfor skal du ikke presse et andet ritual igennem, men forsøge at ændre tingene gradvist og på en måde, hvor din datter kan følge med. Lyt derfor til dig selv og din mavefornemmelse og ikke til bedsteforældrene :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan introducere en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende, som hun på sigt kan trøste og berolige sig med, og som kan følge hende i hverdagen. Så uanset om hun skal puttes hjemme, i dagpleje/vuggestue, hos bedsteforældre eller andre steder, så har hun sin klud/bamse, der kan fungere som substitut for dig og far. Det er rigtig godt, hvis du kan give hende en ny tryghedgivende ting som erstatning for flasken og på sigt også som erstatning for din favn :) Flasken er genkendelighed og tryghed for hende, og derfor er det helt fair at tilbyde hende en god erstatning :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Når det anbefales at fjerne flasken, så er det fordi mælkesukkeret omkring tænderne giver grobund for huller. Derfor er det rigtig godt, hvis hun stille og roligt kan gå over til at få lidt mælk, før hun får børstet tænder og så kan blive puttet med lidt vand eller helt uden noget, når hun først ligger i sin seng. Men du må som sagt meget gerne gøre det gradvist.

Det er også vigtigt, at hun er inde i en rolig periode udviklingsmæssigt, og at du ikke forsøger at ændre på hendes søvnrutiner i perioder, hvor hun er syg, hvor hun skal starte institution, hvor I skal flytte eller lignende, som naturligt vil give store ændringer i hverdagen.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annoncer

Annonce