Annonce

Annonce

Svar: Sut som søvnassociation - 6 mdr.


2. november 2017

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Carina

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder som om, at I er ved at komme ind i en uhensigtsmæssig vane omkring sutten, jeg kalder dette for vanebetinget afbrudt søvn :)

Det er sådan, at vi alle sammen vågner mange gange i løbet af en nat, vi vender os, trækker dynen lidt op, sparker dynen af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt, og som du har læst, så er det vores søvnassociationer, der skal få os til at sove videre igen... Det betyder, at vi registrerer i vores underbevidsthed, at alt er som da vi faldt i søvn, og hvis det er det, så sover vi trygt og roligt videre. Hvis det ikke er det, så vil vi vågne yderligere op og vil ikke kun komme videre i søvnen før vi har fået vores søvnassociation igen.

Hvis du konsekvent giver din dreng sut i munden, hver gang han har sine små opvågninger i sin søvn, så udløser du et behov hos ham om, at sutten skal være i munden. Han lærer, at han ikke kan sove uden sin sut, han lærer, at hver gang han vågner, så kommer du og giver ham sutten.

Det er sådan, at når din dreng sover godt, så slappes alle muskler i kroppen også kæbemusklen, og sutten falder ud, det er helt naturligt. Men hvis du giver ham den hver gang han vågner, så lærer du ham, at han ikke kan sove uden sutten, og så er det at han får en vane med at vågne hver gang, i vished om at du kommer med sutten, hvorefter han så kan sove videre...

Derfor er det vigtigt, at du nu forsøger at få ham videre i søvnen uden at give ham sut i munden, men i stedet ved at du beroliger ham med dine kærtegn, din nærhed, dine beroligende ord osv. så han lærer at komme videre i søvnen uden hver gang at få noget i munden.

Med den alder han har, så vil han godt kunne have brug for hjælp til stillingskift om natten. Han begynder at bruge sig selv mere og mere motorisk, og får sig derfor lagt i stillinger, som han ikke selv kan finde ud af at komme væk fra - og der har han brug for din hjælp. Han vil om natten også sparke dynen af, og kan ikke selv finde ud af at ...


Annonce

... tage den på, så her skal du også hjælpe ham. Nogle gange vil han bevæge sig ud i hjørnet at sengen, og kan ikke finde ud af at komme ind på midten af madrassen igen - og også her skal du hjælpe ham... Og det er helt okay netop at hjælpe ham med disse ting, fordi i takt med at han bliver motorisk stærkere om dagen, vil han også selv kunne skifte stilling og finde en rar stilling at sove i om natten. Men det er problematisk hvis du vænner ham til kun at kunne sove med sut i munden.. for det kan give dig fast arbejde om natten de næste mange måneder frem.

Det lyder som en god idé med en sutteklud, og du kan godt forsøge. Det vil være rigtig godt, hvis du kan trække f.eks. en stofble igennem suttens ring, så du på den måde laver en kombination af sut og klud, så når han har sutten i munden, så har han også kluden der - og så forsøge en gang imellem at nøjes med kluden, uden at tilbyde ham sutten.. Du skal dog være opmærksom på, at de fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de begynder at bruge en klud bevidst. Og dit ønske om, at han skal putte sig med sin putteklud, nulre næse og finde tryghed med den - det kan sagtens være at han vil have den sådan på et tidspunkt, men der kan sagtens gå 1/2 år før det sker... Det skal dog ikke forhindre dig i at introducere den sammen med sutten allerede nu.

Prøv om du kan nøjes med sutten hver anden gang han vågner og på den måde trappe mere og mere ud af den, så han ikke får den hver gang, eller hver anden gang, men måske kun 1-2 gange i løbet af natten, når intet andet rigtigt synes at fungere :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du oplever at vælling fungerer rigtig godt for jer, så må du gerne give ham en flaske vælling både aften og sen aften. Han må gerne få 2 flasker (max 400 ml). Derudover skal han naturligt tilbydes almindelig modermælkerstatning resten af dagen og skal nu også tilbydes mange små måltider skemad hele dagen igennem, så han langsomt kommer igang med at spise alle fødevarer - grød, grøntsager, kød, fisk osv. :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 1 mdr.

Sove på mor

Kære Helen Mange tak for dit tidligere svar, det var meget brugbart. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger under madrassen

- Brug ammemælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvandspipetter købes på apoteket.

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annoncer

Annonce