Annonce

Annonce

Svar: Kædedyne nødvendig - del II


21. oktober 2017

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for din tilbagemelding og nye spørgsmål :) Jeg vil naturligvis gerne uddybe mit tidligere svar:)

Først - jeg tror ikke, at I kan påføre jeres dreng et behov, som han ikke har - I har nu forsøgt at putte ham med kædedyne, tyngdepose og nu duni-duo, og hvis han har glæde af det, så vil I mærke det på ham med det samme - og hvis det ikke hjælper ham, så hjælper det ham ikke. Der sker således ikke noget ved at prøve, og I kan ikke "gøre ham handicappet", men I skal naturligvis forsøge at finde ud af, hvor meget "tynge" og "omsluttethed" han har behov for, og hvad der vil fungere bedst.

Børn i 8-10 måneders alderen sover generelt dårligt. Jeres dreng er, som I skriver, i separationsfasen, og det betyder, at han nu øver sig i at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd. Han vender sig måde motorisk og mentalt væk fra jer, vender sig ud mod verden og omgivelserne, andre personer, og dette medfører ofte en separationsangst og et barn som har ekstra meget behov for mor og far.

I vil opleve det både om dagen, aftenen og natten. Om dagen kan han reagere med gråd og protester, hvis I går fra ham. Han kan blive rigtigt ked af det, hvis I f.eks. går i køkkenet og lader ham være alene i stuen, eller hvis I går på toilettet uden ham. Han græder, selvom I kun er kortvarigt ude af syne, og han viser stor gensynsglæde, strækker armene ud mod jer ("tag mig op") og søger stor fysisk kontakt, når han ser jer igen.

Når han skal puttes, vil han ofte søge ekstra fysisk kontakt. Det er rigtig svært for ham at blive puttet og overgive sig til søvnen. Både fordi at han har svært ved at blive ladt alene og behovet for, at I er der, er større nu end tidligere. Men også fordi han vil have svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne, svært ved at koble fra og give mentalt slip - ligesom han motorisk også vil have en meget stor rastløshed lige nu. Det er rigtig svært for ham at finde ro, når han skal sove - og også undervejs i søvnen.

Den store motoriske uro han har i kroppen, fordi han motorisk bruger sig selv mere og mere gør, at han har svært ved at ligge stille. Han får sig lagt i stillinger, han ikke selv kan komme væk fra, ligger f.eks. i kravlestilling og rokker frem og tilbage, banker måske hovedet ind i sengegavlen osv. Det foregår alt sammen i søvne, og det giver derfor urolige lure og meget uroligt nætter...

Han er altså lige nu i en fase i sin udvikling, hvor han mentalt skal finde ud af, at I forældre er der, selvom han ikke kan se jer. Og hvor han motorisk vil have meget svært ved at ligge stille, ligesom separationsfasen er en periode, hvor han vil have behov for at klynge sig lidt ekstra til jer og hvor han naturligt vil have brug for jeres nærhed.

Nogle børn har brug for lidt tid til at koble motorisk fra, før de er parate til at sove, så måske vil han have brug for at kravle rundt i sin seng, trække sig op ved tremmerne, sætte sig ned, tumle rundt igen, før han er parat til at sove og hvor han så måske vil have brug for at I hjælper ham til fysisk ro med håndpålæggelse og nærhed. Mange børn vil netop når de så er parate til at sove, have brug for at vi sætter os hos dem, holder hænderne beroligende på dem, hjælper dem fysisk med at samle sig selv....

Hvis jeres dreng motorisk har brug for tid til at finde ro, har brug for at kunne komme af med lidt overskudsenergi, før han kan slappe af i kroppen, så hjælper det ham ikke med tyngdeposer, kædedyner osv. Så vil det i stedet irritere ham, ...


Annonce

... fordi han ikke kan bevæge sig... Og det samme kan naturligt ske om natten - nogle børn har glæde af at føle sig puttet og holdt i en fast stilling, fordi det hjælper dem med at slappe af i kroppen og bedre finde fysisk ro, mens andre børn skal have lov til at flytte på sig, skifte stilling selv, og hvor man naturligt skal anderkende dette behov og så undervejs hjælpe barnet med netop stillingskift, indtil han så lærer at kunne det på egen hånd...

Og I fortæller faktisk, at I om aftenen kan putte ham ved 19.30 tiden, hvor han falder i søvn af sig selv, og som jeg læser jeres brev, faktisk helt uden at I er der, men en gang imellem blot skal ind og give ham sutten - det lyder som mere, end de fleste kan forvente i denne alder :)

Det er rigtig godt, hvis I kan forsøge at holde fast i en nogenlunde ens dagsrytme, fordi det vil hjælpe ham med at føle sig parat til at sove, når det er puttetid. Netop fordi han er så opmærksom på verden omkring sig, så er det svært for ham at koble fra og sove i denne alder - og mange børn protesterer derfor mød søvnen og mod lurerne. Derfor kan det være en god idé, at putte ham lidt senere, end du måske gør lige nu - ligesom det nogle gange kan være en god idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur, så han begynder at have en længere vågen og aktiv periode midt på dagen og derefter sover en længere middagslur - og så kan nøjes med to lure.

Det er helt normalt, at formiddagsluren ikke varer mere end 45 minutter, og sover han som nu også kun 45 minutter til middag, så skal han naturligvis have 3 lure dagligt, og den skal I give ham lov til :) Men, I kan også prøve at arbejde på en længere middagslur, så han kan springe dagens 3. lur over...

Mit forslag til en dagsrytme ser således ud:

Vågner og starter dagen som nu ca 6.30-7-00

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover her ca 45 minutter som nu.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med små rugbrødshapsere med forskelligt smørtbart pålæg, vand af kop. Det kan være rester fra aftensmaden, og/eller det kan være mos/middagsretter fra glas.

Kommer i bad, frotteres rigtig godt med håndklædet, smøres med creme efter behov og gøres klar til middagslur.

Ammes eller flaske og puttes ca kl 13 til lur (altså senere end nu, fordi der kommer et bad ind imellem) Og sover derfor måske også en længere lur.

Eftermiddag 15-16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos og vand af kop.

Dagens 3 lur springes evt over, fordi han har sovet en senere og længere middagslur. Men hvis han sover tidligt og kort middagslur, vil han naturligt skulle have en 3. lur her.

Aften 17.30-18: Mere og mere famliemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Der skal være mere og mere mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl 19.30 som nu...

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover videre uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med morgengrød

Den faste dagsrytme er med til at påvirke hans indre ur og dermed også hans fornemmelse for, hvornår han skal sove, være vågen og aktiv, hvornår han er sulten og skal spise osv. Og det er naturligvis også vigtigt, at han indtager mad og væske nok hele dagen igennem, for at kunne sove gode både dag og nat....

Jeg håber derfor, at dette også kan hjælpe jer lidt videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Morgenmad

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat. Ofte vil en portion yoghurt ikke være nok.

Til barnet over 1 år kan du give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Evt. med lidt frugt.
- A38 eller tykmælk med rugbrødsdrys eller Müsli.
- Grovbrød, grovere boller (f.eks. havregrynsboller) med ost, evt. marmelade
- Cornflakes
- Havregryn

Server altid letmælk for et barn over 1 år.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annoncer

Annonce