Annonce

Annonce

Svar: Vågner om natten og nattøj


17. oktober 2017

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der kan være mange ting, som spiller ind hos jer og på jeres drengs opvågninger om natten. Det kan f.eks. handle om hans alder, udvikling, sygdom, drømmeaktivitet, tillærte dårlige vaner, behov for mere mad og væske, dagsrytme, søvn om dagen og meget mere...

Du fortæller, at du om natten skal gå med ham på armen, for at få ham til at sove. Og her er det vigtigt, at du er opmærksom på, at han ikke bør falde i søvn i din favn om natten. Hvis han falder i søvn i dine arme eller tæt ved siden af dig, så bliver det naturligt svært for ham at sove om natten, uden at du er der. Derfor er det vigtigt, at han lærer at sove i egen seng, forbinder sin seng med stedet, hvor han falder i søvn - og ikke sover tæt med dig.

Det svarer til, hvis du falder i søvn ved siden af din mand om aftenen, og i løbet af natten vågner du op, og vil putte dig ind til ham, men så opdager du, at han er væk. Hvis det sker, så vil du naturligt ikke kunne sove videre. Du vil vågne mere og mere op, ligge og lytte efter, hvor han er, kalde på ham, og til sidst måske rejse dig, stige ud af sengen og gå ud for at lede efter ham, fordi han skal være der - det er utrygt, at han pludselig er forsvundet. Og på samme måde vil jeres dreng have det, hvis han falder i søvn tæt med dig, og du så om natten forsvinder.

Også dagsrytmen kan være værd at kikke lidt på. Er han begyndt at sove en lur dagligt? De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at trives med en lidt længere middagslur, og måden hele dagens rytme forløber på, vil naturligt påvirke natten. I en alder af snart 18 måneder, vil hans søvnbehov ligge på 13-13.5 times søvn i døgnet. Det betyder, at han f.eks. kan sove middagslur fra kl 12-14/14.30 og så sove ca 11 timers nattesøvn f.eks. fra kl 20-07.

Det er ...


Annonce

... vigtigt, at han starter dagen til samme tid hver dag, fordi det sætter rytmen for resten af dagen. Det er vigtigt, at du forsøger at følge faste spisetider, faste tidspunkter for leg og aktivitet, faste tidspunkter for søvn. Jo mere fast rytme, og jo mere ens rytmen kører uanset om det er hverdag eller weekend, om han er i vuggestue eller derhjemme, jo bedre vil han ofte sove. Samtidig sikrer det, at han ikke misser et måltid eller to, men får sit behov tilstrækkeligt dækket hele dagen igennem, så du på den måde også udelukker, at han vågner om natten, fordi han reelt er sulten eller tørstig. Han må f.eks. også meget gerne få en godnatgrød, som en fast del af hans putteritual.

Med hensyn til påklædning om natten, så afhænger dette af årstiden og af jeres temperatur i soveværelset. Det anbefales, at soveværelsestemperaturen ligger mellem 16-20 grader, og det kan være en god idé, hvis du kan åbne vinduet på klem og lukke døren ind til soveværelset, før han puttes, så værelset er fyldt med frisk kølig luft, når han lægges til at sove. Under søvn vil det være fint at vinduet lukkes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


En bodystocking med kort ærme og derudover en natdragt, så han har to lag på, lyder meget fint og alderssvarende. Har han en juniordyne? Det vil være rigtig dejligt for ham nu med en større dyne, som han kan putte sig mere med :)

Hvis han sveder meget, så kan du godt vælge at lade ham sove i et enkelt lag tøj. Det kan også være en god idé at vælge undertøj eller nattøj i uld, fordi det kan suge sveden og stadig virke tørt, hvor bomuld ikke kan suge nær så meget, og det kan derfor gøre, at han hurtigere bliver kold, hvis han sveder. Uld kan også hjælpe ham med at holde varmen, hvis han sparker dynen af om natten.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annoncer

Annonce