Annonce

Annonce

Svar: Nattevaner


11. oktober 2017

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev :) Det er et stort og bredt spørgsmål - hvordan man skaber gode søvnvaner for sit barn, men jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Det er som udgangspunkt vigtigt, at du lader din dreng falde i søvn der, hvor du ønsker han skal sove. Det betyder, at han skal falde i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet hvor han sover. Hvis han falder i søvn i din favn og derefter flyttes til sin seng, så vil han om natten registrerer, at han ligger et andet sted og derfor blive utryg, vågne op og ikke kunne finde ro og sove videre, før han kommer op i din favn igen.

Det er også rigtig godt, hvis du kan undgå at give ham sutten i munden, hver gang han vågner, eller hver gang du hjælper ham med stillingskift om natten. Hvis du konsekvent giver din dreng sutten i munden, hver gang han har små opvågninger i sin søvn, så udløser du et behov hos ham om at sutten skal være i munden. Han lærer, at han ikke kan sove uden sin sut, han lærer, at hver gang han vågner, så kommer du og giver ham sutten.

Når han sover godt, så slappes alle muskler i kroppen også kæbemusklen og sutten falder ud, det er helt naturligt. Men hvis du giver ham den, hver gang han vågner, så lærer du ham, at han ikke kan sove uden, og så får han en vane med at vågne hver gang sutten tabes.. det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn.

Derfor er det vigtigt, at du forsøger at hjælpe ham videre i søvnen uden sut i munden og uden at tage ham op, vugge ham, gå rundt med ham eller ...


Annonce

... lignende. Prøv i stedet om du kan berolige ham med hænder, kærtegn, beroligende ord osv. - og helst hvor han ligger, og hvor han er faldet i søvn.

Du må gerne hjælpe ham med stillingskift - med den alder han har så sker der rigtig meget med ham motorisk og han vil i søvne kunne rejse sig, bevæge sig ud i kanten af sengen, lægge sig op i kravlestilling og ligge og vugge frem og tilbage. Han vil have en stor motorisk uro og have svært ved at finde en stillling, som er rar for ham at ligge i, ligesom han naturligt får sparket dynen af i søvn. Der sker ikke noget ved, at du hjælper ham med stillingskift - at du hjælper ham med at komme om på den anden side, blive lagt ind i midten af sengen, få dynen på igen osv. I takt med at han bliver motorisk stærkere om dagen, vil han også blive det om natten og derfor vil han på sigt kunne ændre stilling selv og uden din hjælp :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Han kan også, med den alder han har nu, godt lære at finde sin sut i søvne. Her skal I starte med at lære ham det om dagen, give ham sutten i hånden og lade ham selv vende den rigtigt og putte den i munden - eller lægge den på bordet, lade ham selv tage den og putte den i munden. Og når han kan det om dagen, så overfører du det til om natten. Fyld flere sutter i sengen, koble gerne sutter på en stofble, så er det lettere at finde og hjælpe ham så med at søge efter en sut, få den i hånden og selv komme den i munden.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre. Derudover kan du læse meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn":)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hjemmefødsel

Lang de fleste kvinder kan selv vælge om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemme fødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.

Der er mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere rolig, du og...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annoncer

Annonce