Annonce

Annonce

Svar: Problemer med søvn - 19 måneder


12. juni 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Sams Mor

Tak for dit brev :)

Søvnen ændrer sig hele tiden, måden barnet falder i søvn på, hvor meget barnet sover, hvordan søvnen rent fysiologisk er sammensat, hele barnets rytme osv. osv. Det ændrer sig rigtig meget fra barnet bliver født og til nu, hvor jeres dreng er godt 1.5 år gammel.

Og det stiller store krav til jer forældre, fordi man hele tiden skal kunne omstille sig, indføre ritualer der passer til barnets alder og udvikling, ved hvad man kan forvente hvornår, skabe de rette rutiner og ritualer osv. Og så er der alt det, som man aldrig rigtig er herre over, og som påvirker søvnen rigtig meget - f.eks. sygdom. I perioder, hvor jeres dreng har været syg, så vil han naturligt sove dårligere, ligesom i perioder, hvor han udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, så vil han også sove dårligere...

Med det vil jeg sige, at nogle gange er det bare svært, det med søvnen. Selvom I har forsøgt med fast putteritual siden han var 4 måneder, selvom I har indført godnatsang, putteklud og kys, så er det ikke altid tilstrækkeligt. Han har fra han var lille haft problemer med kolik, smerter i hovedet, låsninger i hofte og lænd osv. Så vidt jeg husker har han også været syg med falsk strubehoste, da han var helt lille, og du fortæller også, at han har haft influenza og nu mellemørebetændelse - det gør det naturligt svært at holde fast i gode putteritualer og få gjort ham tryg ved at sove - også selvom han nu har den alder han har...

Og netop alderen spiller ind hos jer. Det er sådan, at i 18-20 måneders alderen begynder børn naturligt at få lidt farefornemmelse. Det betyder, at verden nu opleves større og mere farlig - han bevæger sig meget mere omkring nu, han klatrer op og finder ud af at han ikke selv kan komme ned, han begynder at løbe, falder, slår sig osv. Han oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra ham, skubber til ham, nogle bider måske, og han møder også modstand fra jer, I holder fast i ham, så han ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når han skal sove og om natten.

Derfor vil børn i denne alder naturligt have svært ved at overgive sig til søvnen. Det er svært for ham at slippe dagen og alle oplevelserne, det er svært at koble fra. Og ud over, at det er svært at falde i søvn, så er det også svært at sove sammenhængende. I denne alder vil mange børn sove meget uroligt, for alt hvad de oplever skal bearbejdes, og det bliver det, når han drømmer. Derfor vil børn i denne alder godt kunne vågne op med skrig, være rigtig kede af det og næsten virker til at have mareridt og de kan virke meget tryghedssøgende i denne alder.

Det vil være rigtig godt at hjælpe ham til en nogenlunde fast dagsrytme, jo mere fast hans rytme om dagen er med fast stå op tidspunkt, faste spisetider og fast tidspunkt for middagslur - jo lettere vil det ofte være for ham at finde ro, når han skal sove. Det samlede søvnbehov i denne alder vil ofte være 13-13.5 time. Ofte fordelt sådan at barnet sover 2-2.5 time til middag og sover 11 timer om natten. Det betyder, at han f.eks. kan blive puttet kl 20, hvis han starter dagen kl 07 og så f.eks. sove til middag mellem kl 12.30-14.30... Så har I lidt idé om, hvad I kan forvente :)

Med hensyn til at sove i slyngevuggen - hvis det er det som virker lige nu, og han i den kan sove flere sammenhængende timer og ...


Annonce

... alle kan få en rolig og god nattesøvn, så må det være at foretrække. Det lyder som om, at det lige nu må foretrækkes at alle får deres nattesøvn - og når I har fået en god periode med søvn, så er der måske overskud til så at lære ham at sove i tremmesengen i stedet for i slyngevuggen. I er nødt til at starte et sted, og det lyder for mig som om, at I skal vælge det, som lige nu giver bedst søvn til alle - og altså lade ham sove i slyngevuggen...

Med den alder han har nu, så må han stadig gerne få et bad om aftenen og I kan med fordel derefter tilbyde ham en godnatgrød eller en portion havregryn med mælk, som en fast del af hans putteritual. Derefter kan han få børstet tænder og så kan I introducere en godnathistorie eller I kan begynde at tale dagen igennem med ham. I kan også introducere en puttebamse nu og se om I kan vænne ham til at sove med denne. Den bør følge ham overalt, så den også er med ham i vuggestue, i bilen, når han puttes i barnevognen, når han trøstes generelt - den skal være hans tro følgesvend og på sigt kunne fungere som substitut for jer, når I ikke er lige ved siden af... En bamse kan også være en klud, en slaskedukke, en af jeres aflagte t-shirt, jeres hovedpudebetræk eller hvad han nu kunne tænkes at kaste sin kærlighed over...

I skal altså gradvist forsøge at introducere et nyt ritual for ham, som giver ham nærhed, tryghed, hjælper ham ind i søvnen - I er der for ham, beroliger, taler dagen igennem, betrygger osv. men hvor han lærer at sove uden at være i slyngevuggen og med de andre ting i stedet :)

Der er flere ting man kan gøre - men i første omgang er det vigtigt, at han bliver rask, får sovet og forbinder det at sove med noget trygt, dejligt og rart - og uden smerter. Med mellemørebetændelse har han nu en erfaring med sig om, at det gør ondt at sove - og den erfaring skal han væk fra, før I kan begynde at skabe nye rutiner.

Derfor lyder det for mig som om at en skridt for skridt plan vil se således ud:

- Putte ham i slyngevuggen. Her sover han godt. Det sikrer, at han får sin søvn og dermed kan komme sig over sin sygdomsperiode. Han lærer at sove sammenhængende, han forbinder det at sove med noget trygt og rart. Samtidig sikrer det, at I får jeres søvn og dermed overskuddet til at skabe nye vaner hen af vejen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


- Introducere en puttebamse eller lignende, som på sigt vil fungere som substitut for jer, så han kan nulre næse, berolige sig selv, uden at I behøver være der. Den skal følge ham fast.

- Sikre en helt fast rytme i løbet af dagen, som sikrer, at han puttes, når han er parat og dermed naturligt vil være lettere at få til at sove. Det er vigtigt, at han ikke puttes hverken for tidligt eller for sent, for det vil frustrere ham. Det er vigtigt, at I rammer søvntoget.

- Giv ham gerne et godnatmåltid som en fast godnatrytme.

- Syng en sang for ham, tal dagen igennem med ham, læs historie for ham osv.

Og gradvist skal du så arbejde på, at han kommer ud af slyngevuggen og puttes i sin seng. Han får stadig et godnatmåltid, han puttes med sin bamse, du synger for ham, læser godnathistorie osv. Alt er præcis, som det plejer at være, og han hjælpes til ro og ind i søvnen - eneste forskel er, at han kommer ud af sin slyngevugge og hjælpes til at sove i tremmeseng i stedet for....

Jeg håber, at I har fået lidt idéer til, hvad I lige nu kan arbejde videre med og hvad det handler om hos jer :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex

Passiv rygning

Børn som udsættes for passiv rygning har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis og astma.

Børn som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen vil få dårligere lungefunktion.

Risikoen er større jo mere røg barnet udsættes for. Undgå derfor altid rygning i nærheden af børn.

Vær opmærksom på at rygning har betydning, når man taler om vuggedød.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annoncer

Annonce