Annonce

Annonce

Svar: Putte om aftenen


12. april 2017

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Jeanne

Tak for dit brev og søde ord om min brevkasse :)

Med den alder din datter har, er det stadig begrænset, hvor meget du kan forvente af hende, og det lyder faktisk rigtig fint og meget alderssvarende, det du fortæller :)

Det er især i 2 måneders alderen at det kan være en god idé at indføre lidt faste rutiner og det du gør nu - ammer, pusler, giver overtøj eller nattøj på, putter/svøber og evt. ammer igen - det lyder så fint. Det er også rigtig godt, at du forsøger at gøre det til en fast rytme at putte hende i barnevognen. Du må gerne putte hende i barnevognen til en af lurene fast dagligt - f.eks. til middagsluren. Det kan være en god rutine og være rigtig dejligt for jer fremover, at hun er tryg ved at sove i sin vogn :)

Antallet af lure varierer meget i 2 måneders alderen. Nogle børn sover 2 længere lure, andre børn sover 3 lure og atter andre sover 4 kortere lure. Den fleksibilitet er nødt til at være der - og jeres datter lyder til ofte at sove 2 længere lure og en powernap. Det er super fint - den rytme vil de fleste børn trives rigtig godt med i 3 måneders alderen, så det er måske den rytme, som hun begynder at få nu.

Hvornår hendes puttetidspunkt skal være om aftenen afhænger af, hvornår hendes sidste lur ligger. Det lyder rigtigt, at hun måske sover en powernap om aftenen og derfor godt kan gå sent i seng, så hendes puttetidspunkt måske er kl 21 og ikke allerede kl 19. Måske er det en 3. eller 4. lur, som hun faktisk tager der, og det må hun gerne. Når hun bliver 3-4 måneder, så vil det ikke være unormalt, at hun går senere i seng - det hører alderen og rytmen til, og det ændrer sig igen. De fleste børn trives i 6 måneders alderen med et puttetidspunkt omkring kl 20, men det kan I altså ikke regne med endnu :)

Når det er svært for hende at koble fra og overgive sig til søvnen om aftenen, så hænger det sammen med at hun oplever verden mere og mere bevidst nu. Hun følger rigtig godt med, hun kan se længere, oplever rummet, hun er i på en anden måde. Hun oplever med alle sine sanser og nogle gange bliver hun derfor overtræt - og grædende. Som forældre kan man nogle gange blive frustreret og derfor forsøge 117 ting i håb om, at noget må hjælpe - I tager hende op, prøver at lægge til brystet, tjekker bleen, forsøger at lægge hende igen, prøver med sutten, kommer op og over til far, går med hende, tilbage til mor, prøve ...


Annonce

... med brystet igen, forsøger at aflede med en rangle, tilbage til far, går med hende, tjekker bleen, forsøger at putte igen... Og det I gør er faktisk at tilføre hende endnu flere stimuli, som er det hun protesterer over.

Derfor er det bedste I kan gøre nogle gange at holde jer til meget få ting. Svøbe hende, amme hende, lade hende finde roen på fars brystkasse... eller hvad I nu fornemmer vil virke bedst og hjælpe hende til størst ro :) Og nogle gange, så er det eneste der virker at gå rundt med hende, vugge hende og synge for hende, og så er det sådan :)

Det I skal være opmærksomme på er, at I ikke til alle lure vænner hende til, at hun skal være i favn, vugges og gås rundt med for at kunne sove. Det er godt, hvis hun kan lære at sove uden hele tiden at skulle være i bevægelse. Det kan være okay at hjælpe hende ekstra om aftenen, men om dagen må hun gerne sove lidt for sig selv i barnevognen eller i liften...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - det kan være en god idé, at du nogle gange vælger at lægge dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen. Nedrullede gardiner, og det at ligge tæt med dig, kan netop gøre, at hun får koblet fra og kan overgive sig til søvnen - og mælk indgår som en naturlig del af dette :) Samtidig lærer hun på denne måde at falde i søvn liggende stille og altså uden at I behøver gå rundt med hende, vugge hende osv. Og det er bestemt en fordel derfor nogle gange at vælge denne metode fremfor at gå rundt med hende og vugge hende igen og igen, sætter sig og hoppe med hende, eller hvad man nu ellers kan finde på:) Så når du fornemmer, at det hjælper hende, at du lægger dig i soveværelset med hende og ammer hende i søvn der, så skal du gøre det med ro i kroppen :)

Med hensyn til suttebevægelser med munden, så er det helt normalt :) Det at sutte virker beroligende på små børn, og det er derfor, at mange børn har glæde af en sut. Men selvom jeres datter ikke er vild med sutten, så kan hun f.eks. godt ligge og sutte på sin tunge og berolige sig selv på den måde. Andre børn gylper lidt, har lidt sure opstød i forbindelse med en bøvs - ikke nok til at det kommer ud af munden, men nok til at de ligger og sutter og synker mælken igen. Der er også børn der ligger og laver suttebevægelser med munden som en del af deres drøm...

Håber du kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig god påske! Og fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annoncer

Annonce