Annonce

Annonce

Svar: Sover bedst om dagen


9. oktober 2016

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev, og hvor dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar. Det er rigtig dejligt at høre, når jeg rammer spot on, selvom jeg "kun" har jeres brev at gå ud fra og ikke møder jer/jeres dreng, så tusind tak for det :)

Med hensyn til lillesøster så vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at hjælpe hende til en 3-lurs-rytme med den alder hun har - det vil sige en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/eller først på aftenen.

Hendes samlede søvnbehov er 15 timer i døgnet og de fleste børn i denne alder trives rigtig godt, hvis dagssøvnen samlet er ca. 15 timer og nattesøvnen ca. 10 timer. Mange børn vil i denne alder også gå meget sent i seng, det er f.eks. ikke unormalt, hvis hun først sover kl 22 - det hører alderen til og det ændrer sig igen. Og det betyder, at de 10 timers nattesøvn f.eks. godt kan ligge fra kl 22 til 08... I skal derfor ikke kæmpe med hende om aftenen i håb om at hun sover tidligere - hvis hun lige nu ammes og falder i søvn mellem 21-22, så er det helt normalt :)

Men om dagen bør du hjælpe hende til at sove 3 lidt kortere lur. Det er rigtig godt, hvis hun sover 5 timer fordelt på tre lure og ikke 5 timer i træk... Og ja, derfor vil det sandsynligvis være nødvendigt, at du vækker hende, så hun ikke sover så længe af gangen...

Som udgangspunkt skal børn ikke vækkes. Børn falder i søvn, når de er trætte og har brug for at sove - og de vågner naturligt igen, når de ikke har brug for at sove mere. Men der er aldrig regler uden undtagelse - og når jeres datter begynder at vende op og ned på dag og nat, så er I nødt til at hjælpe hende med en rytme, som kan fungerer godt for både hende og jer...

Når hun sover om dagen, begynder hun så at klynke, ligge og virre med hovedet, smaske eller lignende og viser tegn til at ville vågne - hvor du måske nogle gange luller hende i søvn igen med sut, triller hende i barnevognen, vugger hende eller lignende? Hvis det er tilfældet, så prøv at lægge mærke til, hvor lang tid hun har sovet, når hun viser tegn til at ville vågne. Hvis hun kun har sovet 20-40 minutter, så er det rigtig godt, at du hjælper hende videre i søvnen, men har hun sovet 1.5 time eller mere, så må du faktisk gerne se om hun skal op i stedet og ikke lulles videre ind i søvnen. Så du på den måde forsøger at udnytte det tidspunkt, hvor hun faktisk viser tegn til at ville vågne op.

Som sagt vil det være godt med tre lure dagligt - måske vil hun trives med to lidt længere lure og en kortere lur sidst på dagen. Det kan også være, at hun trives med en mellemlang lur formiddag, en god lang middagslur og så en powernap sidst på dagen, det må komme lidt an på en prøve og afhænger af, hvordan du oplever hende, aflæser hendes behov :)

En skitseret dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, får evt. lidt ekstra mælk, når dagen begynder

Morgen: Er aktiv leger, pludrer, bliver skiftet ...


Annonce

... osv.

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur, sover her måske 1.5 time

Frokost: Er aktiv, leger, pludrer, bliver skiftet osv.

Ammes og puttes til middagslur og sover her måske 2.5-3 timer

Eftermiddag: Er aktiv, leger, pludrer, bliver skiftet osv.

Ammes og puttes til dagens 3. lur, som måske varer ½-1 time. Tidspunktet afhænger af hvor lang middagsluren er, og hvor sent den ligger.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Er aktiv - de fleste børn er meget vågne om aftenen i denne alder og det er helt normalt, at de går sent til ro for natten. Mange børn spiser også flere gange om aftenen og fylder sig på den måde ekstra op til natten. Det kan godt føles som om, at hun ligger ved brystet mere eller mindre hele tiden :)

Ammes og puttes til natten

Sen aften og/eller nat: Ammes efter behov... Hun må gerne sove 4 timer sammenhængende om natten:)

Som du kan se, så indeholder min plan 3 lure dagligt, og før hver lur tilbydes hun brystet. Du skriver, at du ofte ikke ammer hende, før hun skal sove, jeg tænker, at de fleste børn naturligt har brug for mælk, som en fast del af deres putteritual, men dermed ikke sagt, at hun skal falde i søvn med brystet i munden. Det er dog vigtigt, at hun fyldes tilstrækkeligt op med mælk hele dagen igennem for ikke at søge brystet så hyppigt om natten. Hendes behov for mælk/væske er højt :)

Når du ammer hende, så hav suttekluden mellem jer og lad den følge med hende ned, hvor hun skal sove. Det kan hjælpe hende til skiftet fra din favn og ned i seng eller barnevogn. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere, og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer, at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Hvis hun puttes i barnevognen, så tril vognen lidt, så du på den måde luller hende ind i søvnen :)

I takt med at hun bliver ældre, skal begynde med lidt skemad osv. så vil det naturligt også hjælpe jer til mere og mere rytme. I takt med at hun tilbydes flere måltider, så vil det være rigtig godt, at disse tilbydes til nogenlunde samme tid hver dag, så hun stille og roligt vænnes til at få morgenmad, frokost og aftensmad. Det er alt sammen med til at påvirke hendes indre ur. Og de første par måneder vil skemaden kommer ud over hendes vanlige indtag af mælk, så det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og så tilbydes brystet før hun skal sove. På den måde sikrer du hende plads i maven til begge dele:)

Tiden arbejder altså også lidt for jer, men jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Når en kvinde lige har født sker der store hormonforandringer, der kan gøre at hun pludselig begynder at græde uden at kunne give nogen grund til dette. Dette er helt normalt. Føler du dig derimod ked af det i længere tid, har du svært ved at overskue din egen og barnets situation, og har du skyldfølelse over ikke at være den glade og lykkelige mor, så er det en god idé at du taler med din sundhedsplejerske om det. Du kan også gå til din læge. Det vigtigste er at du ikke forsøger at skjule dine...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce