Annonce

Annonce

Svar: Middagslure - knap 3 måneder


25. februar 2016

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stine

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, for der kan være flere ting, som spiller ind hos jer :)

I 3-4 måneders alderen begynder søvnen at ændre sig fysiologisk, hvilket betyder, at den begynder at indeholde flere søvnstadier. Det betyder at barnet ofte begynder at powernappe mere, at jeres datter har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet og derfor vågner op efter 35 minutter, selvom hun tydeligt er træt og har brug for at sove lidt mere. Jeres datter er ikke helt så gammel endnu, men det kan naturligt godt spille ind..

Jeg tænker også, at hun nu begynder at være lidt mere bevidst omkring verden og hvad der sker. Hun lader sig måske let forstyrre, når hun skal spise, hun smiler bevidst, kigger efter dig, drejer sit hoved efter lys og lyd, hun interesserer sig rigtig meget for at følge med og kommunikere bevidst, hun begynder måske så småt at kluk-le osv. når du sidder og leger med hende.

Hun begynder også at bruge sig selv mere motorisk, hun sparker fra med sine ben, begynder måske at støtte på benene, når du holder hende på dit skød. Hun begynder måske at trille lidt mere omkring, løfter sig mere op, når hun ligger på maven osv. Og fordi der lige nu sker rigtig meget med hende både motorisk og mentalt, så vil hun sove mere uroligt. Hun vil drømme mere, kan vågne på grund af drømme, fordi hendes søvn bliver forstyrret. Mange børn har i jeres datters alder også stadig en aktiv moro-refleks, det vil sige faldrefleks og den går igang, lige der hvor hun er ved at falde i søvn. Det kender du også fra jer selv, du lægger dig til at sove og pludselig giver kroppen et kæmpe spjæt, som om du falder. Når det sker for dig, så registrerer du det, men falder hurtigt tilbage i søvnen, når det sker for din datter, så flagrer hendes arme, og det spjætter i hele kroppen, hun bliver urolig, ked af det og får vækket sig selv - og har rigtig svært ved at komme videre i søvnen, selvom hun tydeligt har behov for det.

Det kan her ofte være en rigtig god idé hvis du kan svøbe hende eller putte hende i en sovepose. Svøbet eller soveposen vil gøre, at hun føler sig omsluttet, men det vil være af et klæde/stof og ikke af dine arme. Det gør, at hendes bevægelser ikke bliver så voldsomme og hun hjælpes med rent fysisk at holde samme på sig selv, så moro-refleksen ikke virker så voldsom og hun dermed undgår at få vækket sig selv. En sovepose kan f.eks. være en voksipose, drømmepose, duni-duo, slee-bee og hvad de nu alle sammen hedder. De fås i forskellige priser og ...


Annonce

... kvaliteter.

Nogle børn har også glæde af at blive puttet i en slyngevugge, fordi hun i den vil ligge i en lille hule og samtidig kan den ofte vugges eller vippes, så hun på den måde kan lulles i søvn.. Ligesom det ofte også vil være en god idé, at du putter hende i barnevognen og triller hende en tur - og gerne triller så lang tid, at I passerer de 35 minutter, så hun hjælpes over det første skift og dermed får sovet lidt længere tid.

Du må også gerne stille dig parat, når du nu ved, at hun konsekvent vågner efter 35 minutter, stå der, holde hænderne på hende, vugge hende lidt, trille barnevognen lidt osv. så hun på den måde holdes sovende. På den måde kan du påvirke hendes indre ur og dermed give hende et "indre behov for" at skulle sove en lidt længer lur. Du må gerne prøve at arbejde på at middagsluren f.eks. bliver dagens længste lur, så hun får en lur dagligt af mindst 1.5 times varighed.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Og så skal du også være opmærksom på at tilbyde hende mælk, som en fast del af hendes putteritual. Det er vigtigt, at hun får mælk før hun skal sove. Hvis hun drikker mælk en time før hun puttes, så vil hun naturligt vågne op og ikke sove særligt længe, fordi hun så er sulten igen. Uanset om du ammer eller giver flaske, vil det derfor være rigtig godt, hvis du kan arbejde på at mælk gives lige før hun skal sove. Du må meget gerne starte med at skifte hende, svøbe hende i svøb eller i sovepose og først derefter tilbyde hende mælk. Så hun får mælken imens hun er svøbt og derfra hjælpes til at sove.

Lyt til hendes vejrtrækning, se på hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se, at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover helt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng, hun er stadig svøbt og flasken eller brystet kan evt. erstattes af en sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger hun i liften, så sving liften stille og roligt frem og tilbage, ligger hun i barnevognen så tril den lidt frem og tilbage, det er helt fint.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre og jeg vil også anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og søvn". I den kan du læse om søvnen i forskellige aldre og hvordan du hjælper din datter til at sove trygt og godt :)

Rigtig meget held og lykke fortsat! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

14. juli 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvn og at blive puttet

Kære Helen Tak for dit tidligere svar om baby B, som nu har rundet de 5...

Læs hele brevet og Helens svar


14. juli 2018 | Sovevaner | 4 år

Sove uden sut

Hej Helen Vores datter C er lige blevet 4 år. I knap et år har hun kun brugt...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juli 2018 | Sovevaner | 3 mdr.

Søvnproblemer og utrøstelig

Hej Helen, Vi er et forældrepar som er blevet forældre til en dejlig...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juli 2018 | Sovevaner | 9 mdr.

Nedtrapning af antal flasker

Hej Helen Tusind tak for dit forrige svar. Det er så dejligt med en masse...

Læs hele brevet og Helens svar


11. juli 2018 | Sovevaner | 9 mdr.

Problemer med aftenputningen

Hej Helen Jeg har et spørgsmål til vores aftenputning. Vi havde endelig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel, også selv om man ammer, så har man lyst til hurtigt at genoptage sexlivet er det en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Sålænge du ammer bør du ikke tage p-piller eller mini-piller fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter kvinden mod infektion....

Læs mere i Babylex

Vådservietter

Mange familier synes det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet skal skiftes.

Mange vådservietter indeholder parfume, som kan give allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen. Vådservietter bør derfor kun bruges på tur eller som en nødløsning.

Engangsvaskeklude med vand og eventuelt lidt miljømærket sæbe uden parfume er mindst ligeså godt.

Brug aldrig vådservietter i ansigtet, da vådservietter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annoncer

Annonce