Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv - vol. 2


26. november 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Lulu

Tak for dit brev :)

Når din datter ammes, falder til ro og derefter liver op, når du prøver at putte hende, så skal du overveje, om hun puttes for tidligt. Det kunne godt lyde som om, at hun egentlig ikke er helt parat til at sove og måske først skal puttes 30 minutter senere...

Det er naturligvis helt okay, hvis hun kan puttes og ligger glad og pludrer og nyder at komme ned i sin seng - og hvis det kan lykkes at få hende til at sove på denne måde, enten af sig selv eller ved at du sidder hos hende, holder hænderne på hende, kærtegner hende osv. så er det okay. Men hvis hun liver ked af det, så skal du tage hende op, trøste hende og betrygge hende - og så må du amme hende igen, når hun atter virker parat til at blive puttet.

Hun må godt ligge lidt for sig selv, pludre og hygge sig, hvis hun er glad for det - men du skal ikke gå fra hende, hvis hun er ked af det! Så skal hun have en nærhed og tryghed, som hun viser behov for.

Jeg tror ikke det vil fungere, hvis du ammer og far tager over. Det vil være naturligt, at hun får mælk og direkte derefter skal sove - og det skift der vil komme, hvis du går og far træder ind, kan være voldsomt for hende. Hvis I gerne vil have far på banen, så synes jeg det i stedet er en overvejelse værd, om far skal tilbyde hende en flaske. Flasken har også den fordel, at den kan gives i sengen, så hun ikke oplever at skulle flyttes fra favn og ned, hvor hun skal sove - og derfor måske har lettere ved at overgive sig til søvnen:) MEN når det er sagt, så er børn jo forskellige og hvis I vil forsøge at du ammer og far derefter puttet, så kan I roligt forsøge det og så må I se, hvordan hun reagerer på det.

Med hensyn til barnevognen, så kan det være en god idé, at du gør det til en fast vane f.eks. at putte hende i barnevognen og trille hende en tur dagligt. Det kunne f.eks. være hendes middagslur - på den måde vænnes hun til barnevognen, den bliver en fast del af hendes dagssøvn og I får skabt en god rutine. At trille vognen og bruge den til at lære hende at sove mere sammenhængende er også en rigtig god idé. Når du triller hende og hun falder i søvn - og du ved hjælp af vognen kan holde hende sovende, så påvirkes hendes indre ur til at fornemme behov for en længere lur midt på dagen. Når du går med hende i barnevognen, må du derfor meget gerne gå så lang en ...


Annonce

... tur, at du passerer de 30-45 minutter, hvor hun plejer at vågne.

Det vil være rigtig godt, at du holder dig i nærheden, når hun sover, så du er parat efter de 30-45 minutter, hvis hun viser tegn til at ville vågne op. Ved at være der, lægge hænderne på hende, så hun kan mærke dig osv. kan du hjælpe hende videre i søvnen og være heldig at forhindre at hun vågner op. Du må gerne vippe hende lidt, vugge hende lidt, der hvor hun ligger, hvis det luller hende videre ind i søvnen - det er et stort fremskridt, fra at hun plejer at sove i din favn og blive vugget i dine arme, hvis hun nu kan sove i seng eller barnevogn og hjælpes videre i søvnen der med dine hænder og lidt vuggen i søvn, der hvor hun ligger:)

Som jeg startede med at nævne, så skal hun måske puttes lidt senere, end du gør lige nu, for at det lykkes for dig, at få hende til at sove bedre. Derfor vil jeg lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud til en pige på 6 måneder:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30 - sover her måske kun 45 minutter - sover hun mere er det naturligvis også fint.

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur. Her vil det være rigtig fint, at du triller en tur med hende i barnevognen, så I får en rutine omkring dette.

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos, vand af kop. Ammes også stadig her.

Powernapper evt. eller den springes måske over

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop

Ammes og puttes til natten ca kl 20. Tidspunktet afhænger lidt af, hvorvidt hun har sovet 2 eller 3 lure om dagen

Sen aften 23.30: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og skal stille og roligt begynde at sove uden mælk midt nat.

Som du kan se, så er der flere måltider skemad nu og stadig 6 amninger i døgnet - og det vil alt sammen spille ind på hendes søvn og hendes evne til at overgive sig til søvnen og sove mere sammenhængende.

Jeg håber, du kan bruge dette lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annoncer

Annonce