Annonce

Annonce

Svar: Ikke falde i søvn om aftenen


23. november 2014

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Tanja

Tak for dit brev og tillykke med den lille pige :)

Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig og så må du prøve at vælge til og fra, hvad du kan bruge i forhold til jeres situation:)

Du skriver, at din datter tager fint på og vokser som hun skal. Det er godt - det er nemlig vigtigt, at du sikrer dig, at hun ikke græder og protesterer mod søvnen, fordi hun er sulten og har brug for mere mælk.

Du fortæller at hun tidligere er falde i søvn med brystet, men har haft en periode hvor hun ikke har ville dette, men nu lyder det som om, at brystet beroliger hende igen - og du skal netop bruge brystet. Det er vigtigt, at du ammer hende som en fast del af hendes putteritual og hun er stadig så lille, at hun gerne må falde i søvn ved brystet og derefter blive puttet over i sin lift eller seng.

Børn i jeres datters alder kan have en aktiv mororefleks. Det er faldrefleksen, som naturligt sætter igang, hver gang hun skal til at falde i søvn - kroppen giver et lille spjæt og hun bliver forskrækket, græder og kan ikke sove videre. For at hjælpe hende kan det være en god idé, at du svøber hende, så hun rent fysisk bliver holdt sammen. Det kan være i et rigtigt svøb eller de kan være at putte hende i en sovepose. Svøbet vil minde lidt om det at være hos jer, hvor hun kan mærke jer, mærke jeres nærhed og det gør skiftet mellem jeres favn og ned, hvor hun skal sove mindre voldsomt.

Start med at amme hende, bøvs hende af, pludre med hende osv. Skift hende så, svøb hende og am hende så igen - og derefter skal hun så puttes. Giv hende evt. en sut, hvis hun vil have det, så du erstatter brystet med sutten, så hun på den måde stadig føler sig beroliget, når du putter hende. Stå ved hende, hold dine hænder på hendes krop, så hun kan mærke, at du er der. Ligger hun i lift, så sving den lidt, ligger hun i barnevogn, så tril hende, ligger hun i sengen, så hold hænderne på hende og vug hende lidt, så du på den måde luller hende videre ind i søvnen.

Du skriver, at hun ikke er så glad for at være i favn og at hun skriger højt, når du prøver at lægge hende ned, når hun skal sove. Du fortæller også, at hun helst vil bæres på skulderen. Det kan være en god idé at få lægen til at tjekke hende ...


Annonce

... igennem for at se om hun kan have en spænding i nakken eller skuldrene, som bør behandles. Har hun tendens til lejringsbetinget skævhed af kraniet? Har hun en foretrukken side, når hun ligger, kikker hun mest til enten venstre eller højre? Hvordan løfter hun hovedet, når hun ligger på maven? Det er vigtigt at tjekke op på, om hendes protester mod at ligge handler om, at hun måske har nogle spændinger eller måske gør det ondt, når hun ligger…

Hvor har du dine hænder, når du ammer hende? Det vil være rigtig godt, at du ikke holder din hånd på hendes baghoved, når du lægger hende til brystet. Hvis du holder din hånd her, så vil hun kunne føle det som et pres og det vil gøre, at hun afviser brystet og bliver som en flitsbue. Prøv derfor om du kan nøjes med at støtte hendes hoved med din hånd ved hendes nakke. Prøv også om du kan amme hende liggende, da hun her ikke oplever samme pres, som når hun er i favn. Prøv om du ved siddende amning, kan lade hende ligge med hovedet på ammepuden eller på din arm, så du ikke behøver holde hendes hoved i dine hænder.

Vær opmærksom på at hun stadig er så lille, at hun ikke evner at lukke lyde ude, hun hører alt hvad der foregår omkring hende. Hvis du hører radio, så hører du f.eks. et stykke musik, som du synger med på, så kommer der noget du lukker af for, så er der noget i radioavisen der fanger din interesse, og du lytter igen, og så hører du igen ikke det næste ... Den evne har spædbørn børn ikke - de hører det hele og kan dermed ikke lukke lyde ude.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det betyder at din jeres datter let kan blive overstimuleret, hvis du f.eks. har radio eller fjernsyn kørende hele dagen eller generelt er ude, har gæster, handler osv. Det er derfor en god idé at være opmærksom på at skærme hende lidt i løbet af dagen, så hun ikke får alt for mange stimuli - hvis der sker for meget i løbet af dagen, så vil reaktionen netop ofte komme om aftenen, hvor hun vil blive overtræt og grædende og have rigtig svært ved at slappe af, koble fra og falde i søvn…

Jeg håber du kan bruge disse tanker lidt videre og at det hjælper lidt på vej til at finde ud af, hvorfor jeres lille pige har så svært ved at sove.

Rigtig meget held og lykke og glæder mig til at følge jeres familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetarer

Vegetarkost kan inddeles i forskellige kategorier:
1. Lakto-ovo-vegetarkost, hvor kød, fisk og indmad ikke indgår i kosten, men hvor mælk, mælkeprodukter og æg tillades.

2. Lakto-vegetarkost, hvor også æg udelukkes fra kosten.

3. Vegankost, hvor ingen animalske produkter må spises eller drikkes.

Ekstreme varianter af vegetarkost giver problemer med at tilgodese spædbarnets behov. Dette er ikke tilfældet med en kost som kun udelukker æg, kød,...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annoncer

Annonce