Annonce

Annonce

Svar: Sove uden amning


10. juni 2014

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at du stadig ammer og at I begge nyder dette og nu hvor din datter bliver et år, så vil det være fint at du trapper ned og ammer hende en gang dagligt. Det vil ofte være amningen om dagen som du fjerner først og senere kan du så trappe ud af amningen om aftenen.

Jeg råder altid til at man ikke fjerner brystet fra en ene dag til den anden, men at man erstatter med noget andet. Det at få bryst, det at være tæt med mor, være i mors favn er meget andet end mælk - det er også tryghed, nærhed og ro. Og det er derfor vigtigt at man forsøger at finde nye rutiner, som kan give barnet dette. Det vil sige at noget andet skal sættes i stedet for brystet, så hun stille og roligt begynder at kunne undvære brystet og på sigt også undvære dig og din favn, når hun skal sove.

Om dagen vil det være en rigtig god idé at du erstatter med et mellemmåltid. Hun kan f.eks. få en banan og en kop mælk før hun skal sove. Det vil mætte hende lidt og mælken kan lunes, så det minder lidt om den mælk hun plejer at få. Det kan være nødvendigt at putte hende en lille smule senere og det kan ofte være en hjælp, hvis du kan sætte hende i barnevognen og trille en tur. Hun kan få en rosinbolle, lidt frugt eller andet og sidde og pille i. Hun må også gerne få en drikkeflaske med vand hvis hun er tørstig. Og så triller I af sted, hvor hun sidder og kikker på verden, mærker vinden i ansigtet, I taler om ting I kører forbi osv. og hun falder i søvn - uden brystet.

De fleste børn vil i 12-18 måneders alderen begynde at tage en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende bevidst til sig og du må meget gerne introducere en sådan nu. Du skal bruge den om dagen, hun skal have den hos sig, når I kører i barnevognen, hun skal have den, når I er i bilen, når hun puttes i sin seng, når hun er ked af det osv. Så den indgår som en fast del af hverdagen. Den skal stille og roligt blive en substitut for dig.

De fleste børn vil i 12-18 ...


Annonce

... måneders alderen også begynde at have glæde af en godnathistorie. Den skal ikke indeholde ret meget tekst, men være med små korte sætninger og billeder, som du kan vise hende. Læse lidt højt, vise billeder, læse lidt højt igen, vise nyt billede osv.

Du har fuldstændig ret i at det vil være en rigtig god idé at give jeres datter en godnatgrød om aftenen, som en fast del af hendes putteritual. Den vil mætte og gøre at hun ikke føler samme behov for brystet, når hun skal sove. Sammen med grøden kan hun få lidt mælk af en kop. Grøden gives i køkkenet, herefter får hun børstet tænder og I går på værelset, hvor du lige nu ammer hende, sidder og læser lidt, hun putter med sin klud, bamse, du putter hende i seng og læser videre, holder lidt i hånd, synger en godnatsang eller lignende.

Og stille og roligt tager det nye ritual så mere og mere over, så du stadig giver grød og mælk i køkkenet, børster tænder, sidder med hende, læser lidt, har sin klud eller bamse, du putter i seng, læser videre - eller måske putter hende direkte i seng og læser der - altså så hele ritualet er som det plejer at være, eneste forskel er at hun ikke længere ammes.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du må i princippet gerne amme hende inden putningen om aftenen så længe både hun og du synes det er dejligt og I begge nyder dette. Du behøver ikke stoppe amning fordi hun bliver et år. Og lige nu lyder det som om at hun har rigtig meget brug for brystet og det er derfor helt okay at du vælger at bibeholde amningen om aftenen lidt endnu. Hvornår hun så viser sig parat til at slippe amningen helt må du se - måske går der et par måneder, måske mere eller måske før - det afhænger helt af hvad du og hun har det bedst med.

Og nej - du skal ikke erstatte brystet om aftenen med en flaske. Den skal hun også vænnes af med og hvor man anbefaler at man godt kan amme så længe man har lyst, så er anbefalingen i forhold til flaske, at man stopper når barnet er godt et år.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. november 2017 | Sovevaner | 7 mdr.

Afvænding af natamning af baby på 7 mdr

Hej Helen, Tak for en super god brevkasse. Jeg har ofte læst og brugt dine...

Læs hele brevet og Helens svar


5. november 2017 | Sovevaner | 6 mdr.

Sut som søvnassociation - 6 mdr.

Hej Helen Allerførst tak for svar omkring sovs og skemad - de var meget...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Natteroderi efter sygdomsperiode

Hej Helen, Jeg skriver til dig for jeg er lidt frustreret over vores...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2017 | Sovevaner | 11 mdr.

Søvnløse nætter

Kære Helen, Vi har den dejligste glade pige på 11 måneder , som i store...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2017 | Sovevaner | 3 år, 6 mdr.

3,5 år og umulig at putte

Kære Helen Vi har virkelig brug for din hjælp. Vi føler os frustreret og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring imens det ligger inde i maven. Når fødslen er forbi og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det sker enkelte gange at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves og den må fjernes af en læge. Hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen er født, så tjekker...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Åhh, det er altså skønt at starte ugen med et svar fra dig ;) Tusind tak!

Og ha en rigtig god uge

Fra en førstegangs mor


Annoncer

Annonce