Annonce

Annonce

Svar: Sove igennem, hvornår?


28. september 2012

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mie

Tak for dit brev :)

Der sker rigtig meget med jeres dreng, både med hans udvikling og dermed også hans rytme - nu og de næste måneder frem:)

Når jeres dreng bliver 6 måneder, så vil det være en rigtig god idé at øge hans antal af skemåltider i løbet af dagen. Han vil i den alder også kunne begynde at få lidt mere mættende grød f.eks. havregrød og øllebrød. Han kan begynde at få grøntsagsmos med alle typer grøntsager, tilsat kød og fisk. Samtidig kan han også begynde at få mad i hånden, som han selv kan gumle på.

Alt dette vil naturligt påvirke hans rytme, fordi maden bør serveres på samme tidspunkter hver dag, hans indtag af mad vil påvirke hans søvn og mad i hånden vil stimulere ham rigtig godt mentalt og gøre ham træt på en ny måde. Samtidig er det dog vigtigt at han også stadig får mælk nok og derfor bør mængden af skemad holdes nede på et niveau hvor han stadig har plads i maven til begge dele. Det er således en forudsætning for at han begynder at kunne sove uden mælk midt nat, at han får både mad og mælk nok hele dagen igennem.

I 6 måneders alderen kan man derfor begynde at arbejde på at mælken kl 03 springes over. Det betyder at det vil være realistisk i den alder at arbejde på at barnet sover fra ca. midnat og til næste morgen tidlig. Altså sove 5-6 timer uden mælk. Nogle børn sover de 5-6 timer mellem kl 20 og 01/02 og en sådan rytme er også helt i orden. At sove 5-6 timer uden at få mælk, er i denne alder "at sove igennem":)

I 6 måneders alderen vil mange børn også ofte begynde at springe powernappen sen aftermiddag over, men det afhænger af hvor tidligt jeres dreng sover hele dagen igennem. Hvis eftermiddagen bliver for lang, vil han naturligt stadig have brug for at få tre lure og det skal han have lov til. Den plan du har sendt ser umiddelbart fin ud, jeg tænker dog at du måske skulle prøve at give ham flaske allerede kl 05/06 - det kan gøre at han sover lidt længere før han vågner og hvis han starter dagen lidt senere, vil hele rytmen naturligt rykke sig. En plan for tiden frem, kunne derfor se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30: Tilbydes grød, evt. med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop

Flaske og puttes til dagens første lur ca kl 9.

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede ...


Annonce

... rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 - hvis formiddagsluren ligger senere, fordi han står lidt senere op, så vil middagsluren ofte også komme til at ligge lidt senere.

Eftermiddag 15.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Flaske og puttes til dagens 3. lur som ofte er en powrnap - om han har brug for den, afhænger helt af hvor længe han sover middagslur og hvor sent hans lure ligger hele dagen igennem.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk, variation er vigtig og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten 19.30-20. Igen afhænger puttetidspunktet af hvor sent han sover i løbet af dagen og hvor mange lure han tager.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. mar.: Børn og opdragelse, Esbjerg

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Flaske - det der også kaldes et drømmemåltid og begynder herefter at kunne sove uden mælk til klokken måske er 5, hvor han så får flaske igen.

Med hensyn til at sove på eget værelse, så vil han godt kunne komme dette omkring 6 måneders alderen, hvis I skønner at det vil være godt for både ham og jer. Nogle gange vil man opleve at det giver en større ro - børn i 6 måneders alderen sover ofte uroligt, drømmer meget, småklynker i søvne osv. hvilket ikke nødvendigvis betyder at de skal tages op, trøstes eller andet og derfor kan det være en hjælp at sove hver for sig, fordi man så ikke forstyrrer hinanden ... Andre gange gør netop den udvikling barnet går igennem at barnet har ekstra meget brug for at mærke at man stadig er der. Barnet har brug for hjælp til stillingskift, har brug for en beroligende hånd og brug for at man hjælper det dynen på, som det får sparket af - og så er det derimod en fordel at sove i samme rum :)

Det må derfor komme an på en prøve :)

Du skal være opmærksom på at han ikke bør falde i søvn med sin flaske i munden og du skal også være opmærksom på ikke per automatik at give ham sutten i munden hver gang han vågner. Det kan give vanebetinget afbrudt søvn, som kan være en svær vane at bryde ...

Du kan læse mere i min bog "Helens bog om børn og søvn", ligesom min bog "Helens bog om børn og mad" måske også vil give lidt inspiration til nye retter og hjælpe jer videre med skemaden og dermed dagsrutinerne ... :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. marts 2019 | Sovevaner | 9 mdr.

Baby på 9 måneder, der ikke vil falde i søvn

Kære Helen, Min pige på snart 9 måneder har store udfordringer ifht. søvn....

Læs hele brevet og Helens svar


21. marts 2019 | Sovevaner | 1 mdr.

Samlet søvn

Kære Helen, Tak for en rigtig god brevkasse. Jeg har et spørgsmål...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2019 | Sovevaner | 18 mdr.

Udfordrende nattesøvn

Kære Helen. Først og fremmest, tak for nogle brugbare bøger ift. dét at...

Læs hele brevet og Helens svar


20. marts 2019 | Sovevaner | 7 mdr.

Dårlige sovevaner og dagsrytme part 2

Kære Helen. Vi har nu afprøvet den dagsrutine du beskrev i forrige svar,...

Læs hele brevet og Helens svar


17. marts 2019 | Sovevaner | 2 mdr.

Urolig baby i de tidlige aftentimer

Hej Helen Tak for dit svar angående vores datters gylperi og eventuel...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce