Annonce

Annonce

Svar: Natlampe på værelset eller ej


6. februar 2011

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Set fra rummet er vores planet halvt mørk og halvt lys, og på samme måde er din drengs døgn opdelt i lyse og mørke timer. Det mønster ligger dybt i os i form det biologiske ur.

Det indre biologiske ur, også kaldet den cirkadiske rytme, sidder i hjernen og fortæller os, hvornår vi skal være vågne og aktive og hvornår vi skal sove. Hos et lille barn er rytmen ikke helt etableret, barnet vil f.eks. naturligt have brug for at få mad i løbet af natten og vil derfor have søvnafbrydelser fordi det er sultent.

Hos os voksne kører det biologiske ur normalt uden problemer, men hos små børn skal det fin-tunes lidt. Derfor anbefaler man at man om natten ikke laver for mange aktiviteter, at man så vidt muligt ikke skifter barnet, ikke tænder lys, ikke stimulerer barnet for meget - men i stedet holder helt lav profil så barnet lærer at om natten sover man og at det er om dagen at man er vågen og aktiv ...

Lys og mørke spiller ind på hvornår vi sover og hvornår vi er aktive og derfor er det altså godt, at lyset er slukket om natten og at morgenlyset holdes ude - med mindre man gerne vil vækkes af morgenlyset ...

MEN, det er jo en balance, for der er heller ikke nogen idé i, at tænde lys, når man skal ind til sit barn om natten, for at give sut, putte med dynen, hjælpe med stillingsskift osv. og her ville jeg helt klart foretrække at have en lille natlampe, men en meget svag belysning, så jeg som forældre kunne orientere mig og hjælpe mit barn, når nødvendigt.

Med den alder jeres dreng har, er der rigtig mange andre gode ...


Annonce

... årsager til at sove uroligt om natten, som ikke handler om lys og en lille natlampe, men som i stedet handler om den udvikling han lige nu går igennem ... :)

De fleste børn vil i 2½ års alderen få en periode, hvor de bliver bange for mørke og bange for små dyr - og denne angst kan forsætte op i skolealderen. Det er sådan, at børn naturligt i løbet af deres udvikling, vil komme i forskellige faser, hvor de er bange for forskellige ting. Og netop angsten for mørke dukker altså ofte op i den alder - og har så vidt jeg ved ikke noget at gøre med, at barnet har sovet i mørke om natten eller ej, som lille.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg er helt enig med dig i at tryghed er alfa omega og at en lampe netop kan give tryghed, fordi barnet kan orientere sig, når det vågner, kan registrere hvor det ligger, at det stadig ligger i sin seng, i værelset, som det kender og også kan se, når mor kommer ind af døren for at trøste og berolige. Jeg mener som udgangspunkt ikke at en lampe der giver tryghed og ro, kan være en dårlig vane ... og hvis det endelig er, så er det vel ikke den værste vane, at man gerne vil have lidt lys fra vejen ind under persiennerne, som du f.eks. gerne vil :) Det koster på el-regningen, men hvis der er tale om ganske svag belysning, så er det vil okay ...

Hvad I skal gøre, må afhænge af, hvad I fornemmer fungerer bedst for jeres dreng - han skal være udgangspunktet for jeres valg. Hvis han sover bedst med lyset slukket, så gør I det. Hvis han sover bedst med lidt svag belysning, så gør I det.

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

29. oktober 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Urolig og sparsom nattesøvn

Kære Helen, Så er der igen gået lidt tid, og jeg må trække på din ekspertise...

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Umulig at putte til lur

Kære Helen. Vi skriver til dig fordi vi virkelig har brug for hjælp i...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Søvnproblemer - klar til at tage kampen op

Hej Helen, Vi har i længere tid (måske altid, men i hvert fald siden femte...

Læs hele brevet og Helens svar


25. oktober 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Natlige opvågninger og klynk

Hej Helen, Min datter er nu knap 7 måneder. Vi har fået en rigtig god dag...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Vintertid - 11 mdr.

Kære Helen, Nu er det start skift til vintertid, og mit spørgsmål er,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen. Når temperaturen stiger og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have rigeligt med væske at...

Læs mere i Babylex

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce