Annonce

Annonce

Svar: Stop med natflaske


6. oktober 2010

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jette

De fleste børn vil i 11 måneders alderen stadig få 2 flasker i døgnet og i 1 års alderen trappes så ned til 1 flaske dagligt. Dette gøres netop ved at trappe ned, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære den ene flaske.

Det er ofte flasken inden putning om aftenen der forsvinder sidst og her vil det være rigtig godt at indføre en godnatgrød som en del af hendes putteritual. Så hun f.eks. får aftensmad kl 18 og så tilbydes en portion grød i køkkenet kl. 19-19.30 hvor hun plejer at få sin flaske og herefter får hun så børstet tænder og kommer i seng.

I stedet for flasken skal hun have et nyt ritual og det kan være at sidde med hende, synge lidt, læse lidt historie eller lignende og lulle hende til ro, så hun i første omgang naturligt kommer helt væk fra sin flaske og bliver i stand til at finde roen på en ny måde. Og et nyt ritual vil ofte også indebære en putteklud eller en sovebamse, altså noget nyt som substitut for både flasken, men også for mor og far.

I takt med at børn bliver ældre, skal passes ude og vænnes til at være væk fra mor og far, vil mange børn have glæde af at blive puttet med en sovebamse eller lignende. Det er som sagt en substitut for forældrene og styrken ved at have noget at putte sig med er, at det er barnet selv der bestemmer behovet. I takt med at jeres datter skal lære at sove uden at få flaske, vil det ofte være fint at introducere en putteklud eller andet, som hun føler tryghed ved.

Stille og roligt skal hun jo så gerne begynde at kunne blive puttet direkte i seng efter grøden og hvor I sidder ved siden af sengen, stadig ...


Annonce

... puttet med en sut, en bamse eller lignende og hvor I så synger samme sang eller læser en lille historie og hun falder så roligt i søvn.

Alt efter hvor gammel hun bliver, når I vil stoppe helt - 12, 14, 15 måneder ... vil hun godt kunne inddrages i flaskestoppet. Måske kender hun ordet slut. Måske gestikulerer du med dine hænder for at signalere slut - når mælkekartonen er tom, når tallerkenen er tømt for mad osv. Måske bruger du allerede det at smide i skraldespanden som en måde at vise at noget er slut, noget skal ud, kasseres.

Denne rutine må du gerne overføre på flasken, tage hende med i processen og smide flaskesutterne ud, fortælle at det er slut, når hun beder om flasken og så tilbyde et alternativ. På et tidspunkt er sutterne alligevel mørnede og der skal købes nye og det skal du så lade være med :) Så slå ud med armene, gestikuler og sig "slut" og tilbyd så et alternativ som en kop mælk og en godnatsang og en puttebamse i stedet for :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Koppen med mælk kan være en midlertidlig overgang fra en fuld flaske der trappes mere og mere ned og tilsidst kan hun nøjes med at få lidt mælk af en kop ... og tilsidst kan den helt undværes eller være en tår vand i stedet, også af hensyn til tænderne, hvis hun f.eks. har det bedst med at få lidt at drikke inde i sengen imens I læser eller synger lidt for hende.

De fleste børn vil ret hurtigt acceptere at få et nyt godnatritual i stedet for flaske, hvis ritualet gøres ligeså hyggeligt og hvis du forinden har sikret dig at hun føler sig mæt, fordi hun har fået en godnatgrød at sove på :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. maj 2021 | Sovevaner | 18 mdr.

Søvn / Putning - 18 mdr.

Kære Helen , Jeg skriver til dig ifht. vores søn på 18, snart 19 mdr. og...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre rytme del 3

Hej igen UNDSKYLD jeg glemte et vigtigt spørgsmål :) I forbindelse med...

Læs hele brevet og Helens svar


6. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre søvnrytme del 2

Hej Helen Tak for dit hurtige og gode svar. Det er virkelig fedt med input....

Læs hele brevet og Helens svar


5. maj 2021 | Sovevaner | 2 mdr.

Søvnrytme - skal den ændres?

Kære Helen Så melder det første spørgsmål sig angående den lille ny. Det...

Læs hele brevet og Helens svar


5. maj 2021 | Sovevaner | 9 mdr.

Ændre soverytme ifm dagpleje

Hej Helen Min dejlige dreng begynder indkøring i dagplejen om ca. en måned....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Øjenbetændelse

Lige efter fødslen har de fleste nyfødte hævede og let sammenklistrede øjne. Det skyldes fostervand og blod, som kan fjernes med kogt, afkølet vand.

Øjenbetændelse kan skyldes enten en virus eller en bakterie. Hvis øjenbetændelsen opstår i forbindelse med en forkølelse, er det ofte en virus, der er årsagen og her hjælper antibiotika ikke. Fejler barnet derimod ikke andet end øjenbetændelse, skyldes det ofte bakterier som skal behandles med antibiotika, som du får på en recept hos...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce