Annonce

Annonce

Svar: Stop med natflaske


6. oktober 2010

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jette

De fleste børn vil i 11 måneders alderen stadig få 2 flasker i døgnet og i 1 års alderen trappes så ned til 1 flaske dagligt. Dette gøres netop ved at trappe ned, så hun får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære den ene flaske.

Det er ofte flasken inden putning om aftenen der forsvinder sidst og her vil det være rigtig godt at indføre en godnatgrød som en del af hendes putteritual. Så hun f.eks. får aftensmad kl 18 og så tilbydes en portion grød i køkkenet kl. 19-19.30 hvor hun plejer at få sin flaske og herefter får hun så børstet tænder og kommer i seng.

I stedet for flasken skal hun have et nyt ritual og det kan være at sidde med hende, synge lidt, læse lidt historie eller lignende og lulle hende til ro, så hun i første omgang naturligt kommer helt væk fra sin flaske og bliver i stand til at finde roen på en ny måde. Og et nyt ritual vil ofte også indebære en putteklud eller en sovebamse, altså noget nyt som substitut for både flasken, men også for mor og far.

I takt med at børn bliver ældre, skal passes ude og vænnes til at være væk fra mor og far, vil mange børn have glæde af at blive puttet med en sovebamse eller lignende. Det er som sagt en substitut for forældrene og styrken ved at have noget at putte sig med er, at det er barnet selv der bestemmer behovet. I takt med at jeres datter skal lære at sove uden at få flaske, vil det ofte være fint at introducere en putteklud eller andet, som hun føler tryghed ved.

Stille og roligt skal hun jo så gerne begynde at kunne blive puttet direkte i seng efter grøden og hvor I sidder ved siden af sengen, stadig ...


Annonce

... puttet med en sut, en bamse eller lignende og hvor I så synger samme sang eller læser en lille historie og hun falder så roligt i søvn.

Alt efter hvor gammel hun bliver, når I vil stoppe helt - 12, 14, 15 måneder ... vil hun godt kunne inddrages i flaskestoppet. Måske kender hun ordet slut. Måske gestikulerer du med dine hænder for at signalere slut - når mælkekartonen er tom, når tallerkenen er tømt for mad osv. Måske bruger du allerede det at smide i skraldespanden som en måde at vise at noget er slut, noget skal ud, kasseres.

Denne rutine må du gerne overføre på flasken, tage hende med i processen og smide flaskesutterne ud, fortælle at det er slut, når hun beder om flasken og så tilbyde et alternativ. På et tidspunkt er sutterne alligevel mørnede og der skal købes nye og det skal du så lade være med :) Så slå ud med armene, gestikuler og sig "slut" og tilbyd så et alternativ som en kop mælk og en godnatsang og en puttebamse i stedet for :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Koppen med mælk kan være en midlertidlig overgang fra en fuld flaske der trappes mere og mere ned og tilsidst kan hun nøjes med at få lidt mælk af en kop ... og tilsidst kan den helt undværes eller være en tår vand i stedet, også af hensyn til tænderne, hvis hun f.eks. har det bedst med at få lidt at drikke inde i sengen imens I læser eller synger lidt for hende.

De fleste børn vil ret hurtigt acceptere at få et nyt godnatritual i stedet for flaske, hvis ritualet gøres ligeså hyggeligt og hvis du forinden har sikret dig at hun føler sig mæt, fordi hun har fået en godnatgrød at sove på :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

1. juni 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Nattesøvn - 8 mdr.

Kære Helen Vi har en sød og aktiv pige, som netop er blevet 8. mdr. Hun...

Læs hele brevet og Helens svar


29. maj 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

6 mdr og amning om natten

Hej Helen. Ja det er så mig igen :-) Jeg er super glad for at bruge din...

Læs hele brevet og Helens svar


26. maj 2020 | Sovevaner | 1 mdr.

Baby sover dårligt

Kære Helen Jeg er så heldig at have fået en datter for 5 uger siden, som er...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Søvn - baby 6 mdr.

Kære Helen, Vores datter er begyndt at sove uroligt og vågner flere gange...

Læs hele brevet og Helens svar


22. maj 2020 | Sovevaner | 1 mdr.

Sove eftermiddagslur alene

Hej Helen, Min datter på 7 uger, sover gode formiddagslure i hendes altan...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Portions størrelse

Det er meget forskelligt hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget og andre mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Et barn som får mælk har behov for ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil sige at et barn som vejer 3600g vil have behov for ca 600ml mælk på det døgn. I takt med at barnet vokser og vægten øges, så øges indtaget af mælk også.

Når børn begynder med skemad, så vil der i første omgang...

Læs mere i Babylex

Vugge

At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling.

Næaten alle børn elsker også at blive vugget, både når de bliver vugget i en arm og når de ligger i en vugge.

En vugge har dog den ulempe at den ofte er kort og barnet vokser hurtigt ud af den. Hvis I vil have en vugge er det derfor en god idé at købe en vugge, hvor der er plads til barnet i længere tid. Derudover er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce