Annonce

Annonce

Svar: Søvn kaos i storfamilie


8. august 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Katharina

Tillykke med 1 års fødselsdagen og tak for dit brev. Dejligt at du nu har fået lyst til selv at skrive. Det lyder som en stor og dejlig familie hos jer, jeg vil tro at der er liv og glade dage og jeg kan godt forstå at du gerne vil have din nattesøvn.

Det er super at jeres datter har gode sovevaner bag sig, det giver jo grobund for at de kan komme igen, spørgsmålet er så hvorfor hun vågner og min umiddelbare tanke er at det handler om hendes alder og udviklingstrin.

Hun er stadig for lille til at vide at I er der, når hun ikke kan se jer og det betyder at når hun vågner om natten så har hun brug for jer, for jeres fysiske kontakt og nærhed for at falde til ro. Hun har brug for at vide at I er der, at hun ikke er forladt og derfor roligt kan sove videre.

Hun er netop begyndt at kravle og også at rejse sig op ved ting. Det betyder at hun på en gang udfordres både motorisk og mentalt. Motorisk fordi hun bruger sin krop mere end tidligere, hun har en naturlig motorisk uro og hun øver sig motorisk både i søvne og om dagen. Hun får sig lagt i nogle stillinger som hun endnu ikke mestrer at komme væk fra og hun har brug for hjælp til at blive lagt ned igen, hjælp til at finde roen rent fysisk.

Mentalt udfordres hun fordi hun nu i kraft at sin motoriske formåen oplever verden større. Hun kan nu kravle ind i andre rum, rejse sig og gå ved støtte og alle de indtryk hun får skal bearbejdes og det bliver de om natten i drømme. Derfor sover hun mere uroligt om natten, vågner med skrig, har brug for hjælp til at komme videre i søvnen, skifte søvnfase, komme ud af drømmene et øjeblik.

Det kan naturligvis godt mistænkes at tandsmerter, øresmerter ...


Annonce

... osv også spiller en rolle. I givet fald kan I tale med lægen om muligheden for at tilbyde hende lidt smertestillende inden natten. Men som udgangspunkt tænker jeg at det handler mest om hendes alder og udvikling.

Og hvad kan man så gøre ved det ...? Tja, et eller andet sted så arbejder tiden jo for jer. I skal naturligvis tænde lys og gøre hende tryg ved stedet, så hun kan se hvor hun er, når hun vågner op og orientere sig i den store verden hun pludselig befinder sig i. Det hjælper også nogle gange at give hende en bluse, en klud eller lignende, der dufter af mor eller far, som hun så kan sove med og det kan give hende den tryghed hun behøver for at fornemme at I stadig er der.

For at give hende fysisk ro vil det ofte også være en rigtig god idé at give hende en juniordyne, som lægger sig mere omkring hende og omslutter hende. Nogle børn finder også bedre fysisk ro, hvis de puttes på maven.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan hjælpe hende videre i søvnfaserne, hvis hun tilbydes lidt vand. Det er som om at vandet hører virkeligheden til og ved at drikke lidt vand, falder der således lidt ro på og hun kan så sove videre. Amning kan naturligvis også bruges, da det jo samtidig giver fysisk kontakt og nærhed, du skal så bare være meget opmærksom på at hun ikke sætter dette behov unødigt op - amning om natten skal jo helst undgås i denne alder:o)

Det hjælper derfor også nogle gange hvis far kan tage over, fordi han ikke forbindes med amning eller indtag af mælk og derfor har en anden måde at berolige, putte osv. på.

I gør altså allerede mange af de helt rigtige ting og jeg håber at jeg hermed har givet jer lidt forklaring på hvad der foregår:o)

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter vol 2

Kære Helen Tak for dit svar. Vi har et godt stykke tid haft helt faste...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juni 2018 | Sovevaner | 2 mdr.

Korte lure - 2 mdr.

Hej Helen, Min søn er nu 7 uger, han ammes fuldt og han tager fint på og...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 14 mdr.

Nattesøvn med mange opvågninger

Hej Helen, Vores dreng på 14 mdr. stortrives i dagligdagen. Han er glad,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juni 2018 | Sovevaner | 12 mdr.

1 år og urolige nætter

Kære Helen Min datter har tidligere sovet ok (fra ca 19-5), men stod meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. juni 2018 | Sovevaner | 5 mdr.

Flaske og søvn

Hej igen Helen. Du skrev at det ikke var så godt med flaske liggende pga...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten skal stadig moses. Små bløde frugtstykker gives, når barnet kan tygge maden. Frugt kan gives sammen med grød og som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annoncer

Annonce