Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning - 3 år, 4 mdr.


25. juli 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Eva

Tak for dit brev og velkommen til :)

Du fortæller, at jeres dreng ofte tisser på toilettet. Han er altså renlig, når det kommer til vandladning, og det er rigtig dejligt :)

Det er dog helt normalt, at det kan være lidt sværere med afføringen. Mange børn ser afføring som en del af sig selv, og det betyder, at de ikke bryder sig om at lade afføringen komme i toilettet, for hvor forsvinder den hen, hvad sker der ... og så holder de på afføringen eller laver i stedet i bukserne...

Nogle børn har også svært ved fornemmelsen af at skulle presse, for at få afføringen ud. Der skal bruges lidt flere kræfter, når man har afføring og det er vigtigt, at du sikrer dig, at han ikke har hård mave. Hvis han har tendens til at have hård mave, så gør det mere ondt at presse, og han vil holde sig mere. Måske vil han have små rifter, som gør, at det gør mere og mere ondt - du fortæller, at han f.eks. er rød i numsen, fordi han har gået med afføringen i bleen, og det gør det sværere for ham at sige til. Han kan ikke som du tænke rationelt, at han hellere må lave på toilettet for at undgå rødme og svien, han vil i stedet stritte mere og mere imod...

Det er vigtigt, at hans mave fungerer. Han må som sagt ikke have tendens til hård mave, og det er vigtigt, at du via kosten holder hans mave igang naturligt, så han kan komme af med afføringen på en ikke ubehagelig måde. Nogle gange kan det være nødvendigt at give lidt afføringsmiddel i en periode.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge via faste spisetider, at sikre nogenlunde faste tidspunkter, hvor han går på toilettet. Og det vil være rigtig godt, hvis du kan observere, hvornår han normalt har afføring, så du kan hjælpe ham på toiettet, når det er ved at være tid.

Du skal ikke spørge ham "skal du på toilettet?", for så vil han sige nej og lave i bukserne. Du skal derimod tage ham i hånden og følge ham derud - og hjælpe ham, gøre ham tryg ved situationen.

Du skriver, at han laver i sin ble. Og det er okay, hvis det lige nu kan gøre ham tryg. Du må dog gerne motivere ham til at sætte sig på toilettet med bleen på, så han laver på toilettet - og så han ikke bare kan sætte sig bag sofaen eller hvor han nu har lyst. ...


Annonce

... Du må gerne lære ham, at det er på toilettet, at det foregår. Og når han så er tryg ved dette, så kan I gradvist tage bleen af ham og han kan lave afføring direkte på toilettet.

Det kan også være en god idé, at du opfordrer ham til at prutte, når han er på toilettet for at tisse, fordi han så presser og måske vil der så komme lidt afføring ud. Det kan være en måde at gøre ham tryg ved det at have afføring, hvis der kommer ganske lidt, og uden at han har skulle "arbejde meget for det", uden noget stort pres.

Du kan med fordel prioritere tid på toilettet, så I f.eks. læser en bog imens han sidder på toilettet og forsøger at komme af med afføring - og er der afføring på vej, så kan du også sætte dig foran ham, så han kan sætte sine fødder på dine lår og du kan holde om ham. Du skal opfordre ham til at presse, så afføringen kan komme ud, hjælpe ham med at vippe kroppen lidt frem og tilbage, så afføringen hjælpes på vej, holde om ham og berolige og betrygge - så du støtter, guider og er der et par gange, så han finder ud af at det kan han sagtens klare, det er ikke farligt. Så når du kan se på ham, at det er tid til at komme på toilettet, fordi der er afføring på vej, så tager du ham i hånden og så går I sammen ud og for klaret det - og du er der, støtter ham, forklarer ham, at det er helt okay, at det er svært, men du hjælper ham :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Der er ingen tvivl om, at han er udmærket klar over, at I vil have ham til at lave afføring på toilettet - det er ikke fordi han ikke vil, men fordi han lige nu skal over en mental hurdle, hvor han tør...

Det kan være en god idé at læse bøger om renlighed, om at skulle smide bleen, eller læse bøger der f.eks handler om afføring. Sebastian Klein har f.eks. lavet en bog der hedder "Gæt en lort". Der findes også en børnebog der hedder "Mulvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved", og der findes også en børnebog der hedder "Hr. Pølle". At læse højt om emnet kan gøre det hele lidt mere naturligt, - afproblematisere det hele lidt, så han måske får lidt mere tro på, at det ikke er så svært, at det kan han sagtens klare, og at du/I som sagt vil hjælpe ham:)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

21. april 2018 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

3 årig pige er bange for at lave

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi vores datter på 3 år har over en...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex

Frugtmos

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Men også i 4 og 5 mdr´s alderen nyder børn ofte at få lidt frugtmos, især pga den søde smag. Det anbefales at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også at du tilbyder frugtmos som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, men du kan også give mos af fersken, melon og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annoncer

Annonce