Annonce

Annonce

Svar: Er han klar til at smide bleen?


7. november 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det kan være en lidt svær årstid at træne renlighed. Det er svært at nå toilettet i de kolde vintermåneder, hvor man har ekstra tøj på og mærker han pludselig tissetrang og skal ud af en flyverdragt, så er det dømt til at gå galt.. og samtidig bliver han let syg, hvis han skal gå rundt med våde bukser. MEN, det skal naturligvis ikke forhindre jer i at forsøge... Jeg er heller ikke helt klar over, hvor I bor? - men måske er det ikke et problem med kulde og vinter, hvor I er...:)

Renlighed er en proces, som jeres dreng skal være både fysiologisk og mentalt klar til. At han er fysiologisk klar betyder, at han skal kunne holde sig i mindst 3 timer. Det betyder, at du i en periode kan prøve at tjekke hans ble efter ca 3 timer og se om den er tør - hvis den er det, så er det et godt tegn, men hvis den altid er våd, så er det for tidligt at forsøge.

At han er mentalt klar betyder, at han har lyst til at smide bleen. At han selv giver udtryk for at han gerne vil forsøge toilet eller potte og at han har lyst til at samarbejde omkring det. Han lyder mentalt klar, når det kommer til vandladningen - han vil gerne prøve at tisse, når han får bleen af osv. og det er super - men omkring afføring lyder han ikke helt mental parat endnu (det er i øvrigt meget normalt, at børn bliver renlige med vandladning før afføring, ligesom de ofte også bliver renlige om dagen, før de bliver det om natten)

Det bedste udgangspunkt for at træne renlighed er faktisk, hvis han selv kommer og siger til. Og man siger, at renlighed har 3 faser:

1) Første fase: Han kommer og siger, når han har lavet i bleen. Han er bevidst om det og han vil gerne have en ren og tør ble på.

2) Anden fase: Han kommer og siger, når det sker "nu tisser jeg". Han har således fornemmelsen af at det er nu, og hvad det er.

3) Tredje fase: Han kommer og siger til lige inden "jeg skal tisse!", ...


Annonce

... og så er det med at være hurtig for at nå toilet eller potte.

Jeres dreng lyder umiddelbart til at være i fase 1 - og det er helt fint. Det er jo den første start og derfor er det super godt, at I lader ham tisse f.eks. om morgenen eller om aftenen i forbindelse med, at han skal i bad. Det skal være hyggeligt og rart og ikke noget i kæmper om, eller hvor han føler sig unødigt presset.

Når I fornemmer, at han begynder at vise interesse for det og måske giver udtryk for at det er noget han gerne vil og noget I kan samarbejde omkring, så vil jeg anbefale, at I den første periode ikke tager bleen af, men lader ham beholde bleen på. I stedet skal I så indføre faste toilettider. Det vil sige, at han skal følges på toilettet morgen, aften og i løbet af dagen f.eks. før han skal ud at lege, før I kører op for at handle og i forbindelse med måltiderne.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Det er vigtigt ikke at fjerne bleen for hurtigt, da det altid er et nederlag med våde bukser, men en succesoplevelse at have en tør ble - og små successer er der brug for. De moderne bleer suger godt, så selvom han når at dryppe lidt i bleen, så vil den kunne bruges igen og dermed en succes. Drypper han i underbukserne, så er I nødt til at skifte dem, og det er naturligt ikke rart.

Når han gennem længere tid har en tør ble, hver gang han går på toilettet, så kan I tage bleen af og lade ham prøve uden...

Når han har vænnet sig til at sidde på toilettet og har oplevet, at det går rigtig godt og netop har fået små succesoplevelser med vandladning, så kan I begynde at opfordre ham til at "prutte", så han presser og måske være heldige, at han på den måde så kommer af med lidt afføring. Vis ham det og ros ham for det, så han stille og roligt får en fornemmelse for, at det er helt naturligt og rigtig godt og derfor også bliver tryg ved at lave afføring på toilettet.

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

7. marts 2024 | Renlighed | 23 mdr.

Tisse på potte

Kære Helen Først og fremmest igen tak for dit svar angående lur og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2024 | Renlighed | 4 år

Periodevise problemer med renlighed

Kære Helen Jeg har en dreng, der lige er fyldt 4 år. Han har været renlig...

Læs hele brevet og Helens svar


30. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 6 mdr.

Renlig om natten

Hej Helen Min dreng på 4½ år tisser stadig i sin ble om natten. Han har...

Læs hele brevet og Helens svar


25. januar 2024 | Renlighed | 4 år

Kan ikke mærke hun skal tisse

Hej Helen, Min datter, der er lige er blevet 4 år, har været blefri, både...

Læs hele brevet og Helens svar


22. januar 2024 | Renlighed | 4 år, 2 mdr.

Holde sig tør om natten

Hej Helen Min dreng, Noah, er nu blevet 4 år (i november). Han har været...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce