Annonce

Annonce

Svar: Blesituationen


8. april 2016

Kategori:
Alder:
4 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære A´s Mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan ikke helt tyde, om jeres dreng godt vil tisse på toilettet? Og det kun er afføringen, som han kræver en ble til eller ignorerer?

Mange børn oplever det at skulle af med afføring, som at skulle give slip på en del af sig selv. De ser simpelthen afføringen som en del af dem, og vil i en længere periode f.eks. også have svært ved at skylle afføringen ud i toilettet...

Du skal sikre dig, at han ikke har ondt. Han må ikke have en lille rift ved endetarmen, som gør, at det f.eks. svier, når han sidder på toilettet.

Du skal også sikre dig, at han ikke har hård mave eller tynd mave. Det er vigtigt, at hans mave fungerer. Han må ikke have tynd mave, som han ikke kan holde på - men afføringen må heller ikke være så hård, at det gør ondt at få den ud. Hvis maven ikke fungerer optimalt, så vil han kunne begynde at holde sig, det kan give forstoppelse og gøre renlighedsperioden sværere, og det kan være en dum cirkel at havne i.

Nogle børn har behov for lidt kostændringer, for at få maven til at fungere optimalt. Andre børn har behov for at få f.eks. laktulose i en periode....

Det er vigtigt, at I hjælper ham på toilettet. Hvis maven fungerer, vil I ofte begynde at kunne fornemme, hvornår han har afføringstrang - og her skal han hjælpes på toilettet. Han skal ikke spørges - men skal følges derud. I skal holde fast i, at det skal han samtidig med, at I naturligvis betrygger og beroliger, forklarer ham, at I vil hjælpe ham, at I godt ved at det er svært, men at I hjælper hinanden med, at det skal lykkes.

Med den alder han har, så kan I godt læse bøger om emnet og også meget gerne bøger, der handler om, hvordan kroppen fungerer. At maden vi spiser kommer ind i gennem munden, videre ned i maven, ud i tarmene og ud som tis og afføring.. så I taler om det, som noget helt naturligt. At læse om andre børn, som skal smide bleen kan også være en god idé, det viser også, at det her er noget, som alle skal.

I må også meget gerne sætte jer ned og tale med ham om, at nu hvor han bliver 4 år, så vil I rigtig gerne hjælpe ham med at lære at bruge toilettet - ligesom mor og far gør. Ikke fordi han skal være storebror eller lignende, og det er vigtigt, at han ikke føler sig forkert. Mere for at forklare ham, at der er ...


Annonce

... forskellige ting, som man skal lære, og nu er det tid, at han lærer at lave på toilettet - og igen - I ved godt, at det er svært, men I vil hjælpe ham.

Du skriver, at det er tydeligt at se, hvornår han har afføring - men han vil kun lave det i bleen. Hvis han holder fast i dette, så kan det være nødvendigt i en periode at lade ham bruge bleen - fordi han mærker afføringstrang, oplever at presse, oplever at det ikke gør ondt, er farligt eller lignende - men hvor I samtidig også sætter lidt krav. Han skal f.eks. ikke lave i bleen bag sofaen - det foregår ude på badeværelset. Og helst på toilettet. Han kan altså godt have bleen på, imens han sidder på toilettet, så han en overgang vænner sig til at sidde der.

I skal naturligvis sikre jer, at han har et toiletsæde, som passer til ham og en lille fodskammel kan også være en god idé. I må også gerne sætte jer foran ham og lade ham hvile fødderne på jeres lår og så holde om ham, når han presser. Hjælpe ham med at vugge lidt frem og tilbage imens afføringen kommer ud - så han mærker, at I er der, I opmuntrer, støtter, guider. Når han har klaret det et par gange, så er han forhåbenligt kommet over den lille hurdle og tør måske så selv.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder også som om, at I skal prøve at udnytte sommeren, og at det bliver varmere i løbet af de næste 2 måneder. Han må gerne få bleen af og løbe rundt i haven uden ble, så han vænner sig til, at han ikke behøver have ble på, det kan være lidt befriende uden. Han kan evt. få badebukser på - og I kan forklare ham, at man ikke har ble på under badebukser - igen som en helt naturlig regel, det er sådan, det er:)

I skal naturligvis også overveje, om han holder igen, protesterer mod renligheden, fordi han mærker, at du er gravid og fornemmer de ekstra krav, som i den forbindelse stilles til ham. At holde på bleen er jo en måde fortsat at få lov til at føle sig lidt lille på, og det kan man godt have brug for, når man skal være storebror. Prøv derfor også at overveje, om I kan give ham lidt ekstra nærhed, opmærksomhed osv. så han ikke føler sig presset over de forandringer som kommer - og som han naturligt stadig har svært ved helt at forholde sig til, fordi han jo ikke er ældre end han er...

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre:) - og stort tillykke med 4 års fødselsdagen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mekonium

Mekonium er betegnelsen for den første afføring som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det der kommer ud er det fostervand, som barnet har slugt da det lå inde i maven. Det indeholder balndt andet hår og afstødte hudceller.

Når barnet begynder at få mælk bliver afføringen langsomt mere gullig og grødet og med en let sødlig lugt.

Læs mere i Babylex

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annoncer

Annonce