Annonce

Annonce

Svar: Potteträning - fremgang!


22. marts 2016

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er dejligt at høre, at det går så fint med at tisse på toilettet. Det er virkelig en fremgang og det lyder som om, at jeres dreng er både mentalt og fysiologisk parat, når det kommer til at tisse og styre sin vandladning.

Det er lidt sværere med afføringen. Og mange børn har faktisk svært ved at komme af med sin afføring. De ser afføringen som en del af sig selv, og det betyder, at de ikke bryder sig om at lade afføringen komme i toilettet, for hvor forsvinder den hen, hvad sker der ... Her kan det nogle gange være en idé at lade ham have afføring på potten, fordi afføringen så bliver liggende, hvor den er lavet - og han kan selv skylle den ud i toilettet efterfølgende.

Samtidig er fornemmelsen af at presse og mærke afføringen komme ud, også noget nogle børn har svært ved og det lyder lidt som om, at dette også spiller ind hos jer. Du fortæller, at da det lykkedes for ham i december, så fik han afføringsmiddel og det gjorde det lettere for ham - og du skal naturligvis sikre dig, at han ikke har svært ved at komme af med afføringen, fordi han stadig har lidt hård mave.

Det er vigtigt, at hans mave fungerer. Det er vigtigt, at hans afføring er fast og formet, men den må ikke være hård. Det er vigtigt, at det er let for ham at komme af med det, så det ikke gør ondt. Hvis han skal presse meget, hvis det gør ondt og han måske får en lille rift eller lignende, så vil det gøre ham mere utryk, han vil begynde at holde igen, det gør at han får mere hård mave og afføringen bliver sværere at få ud, så han igen og igen holder igen - det er en rigtig dum cirkel at komme ind i.

Derfor kan det godt være en idé at I hos jer prøver med lidt afføringsmiddel igen, fordi det måske kan hjælpe ham til at komme over den lille hurdle med at turde slippe afføringen og finde ud af at det er okay, det er ikke problematisk, det gør ikke ondt.

Jeg vil anbefale, at du prøver at motivere ham til at bruge toilettet og at du sætter dig foran ham, så han kan sætte sine fødder på dine lår og du kan holde om ham. Du skal opfordre ham til at presse, så afføringen kan komme ud, hjælpe ham med at vippe kroppen lidt frem og tilbage, så afføringen hjælpes på vej, holde om ham og berolige og betrygge - så du støtter, guider og er ...


Annonce

... der et par gange, så han finder ud af at det kan han sagtens klare, det er ikke farligt. Så når han kommer og siger "nu kommer bajsen", så siger du "super, kom skat, så hjælper jeg dig på toilettet" - og så hjælper du ham med at klare det og finde ud af, at det er okay :)

Jeg er lidt modstander af at give ham en ble på, når han skal have afføring - det kan hurtigt gøre, at han så beder om at få ble på hver gang og i længere tid ønsker denne løsning - og det kan være svært at komme væk fra. Men det er naturligvis bedre end at han laver i bukserne... hvis du vælger denne løsning, så skal du dog forsøge at gøre det til så kort og midlertidig løsning som muligt, så han forholdsvist hurtigt lærer at lave afføring på potte eller toilet i stedet...

Om han kan styre kun at have underbukser på i børnehaven må forsøges - ellers er det fint med bleen der, det er dog vigtigt, at han hele tiden opfordres til at bruge toilettet og han følges derud. Han må aldrig få at vide, at han "bare kan lave i bleen" - han skal behandles som hvis han havde underbukser på, der skal ikke være forskel. Hvis han selv har lyst til at prøve kun med underbukser i børnehaven, så synes jeg I skal lade ham forsøge sig - og naturligvis informere personalet, når I afleverer ham, så de kan hjælpe ham med at nå toilettet. Måske kan du også gå med ham ud på toilettet, så han lige huskes på, hvor det er, han skal gå ud i løbet af dagen....


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du har helt ret i at det nogle gange er en lang proces og det skal der naturligvis være plads til. Det er dog vigtigt, at han hele tiden er med på det og at det ikke tager så lang tid at han helt mister interessen :)

Det er også en god idé at læse bøger om renlighed, om at skulle smide bleen, eller læse bøger der f.eks handler om afføring. Sebastian Klein har f.eks. lavet en bog der hedder "Gæt en lort". Der findes også en børnebog der hedder "Mulvarpen der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved", og der findes også en børnebog der hedder "Hr. Pølle". At læse højt om emnet kan gøre det hele lidt mere naturligt, - afproblematisere lidt så han måske får lidt mere tro på, at det ikke er så svært, at det kan han sagtens klare:)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke - og rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Leg

For det lille barn er leg vigtigt, da det gennem leg udforsker verden og dermed udvikler sig.

I begyndelsen er mor og far det bedste legetøj og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde, berøring, osv.

I takt med at barnet bliver ældre vil det have glæde af forskellige kulørte legeting, ting som kan bevæges eller sige noget og ting som man kan holde om og røre ved.

Man kan købe legetøj som er tilpasset barnets færdigheder i en bestemt alder og derfor...

Læs mere i Babylex

Kravle

Det er vigtigt at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er en forudsætning når barnet skal til at stå og gå. Barnet udvikler også evnen til at kunne fiksere med øjnene og træner øjnene i at kunne bevæges i yderstillinger. Når barnet kravler laver det også ”krydsede...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annoncer

Annonce