Annonce

Annonce

Svar: Smide bleen - 3 år, 6 mdr.


18. oktober 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :) Jeg vil gerne dele lidt tanker med dig, så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge:)

Årstiden taler ikke rigtig for at smide bleen - det er lettest, hvis man kan udnytte sommeren og det varmere vejr. Det er svært at gå rundt uden bukser efterår og vinter, og det er svært at nå toilettet i tide, hvis man skal ud af tykke bukser, flyverdragt osv. først - det er næsten dømt til at gå galt.

Når det kan svare sig nogle gange at tage bleen og bukserne af barnet og f.eks. lade ham løbe rundt i et par underbukser eller badebukser, så er det fordi han pludselig bliver opmærksom på, at han faktisk tisser. Når han tisser, så vil urinen løbe ned af benene, han vil kikke ned - måske blive lidt forskrækket - og I kan sige "nu tisser du" eller lignende og på den måde hjælper det ham til at fornemme, hvad det er for signaler, han skal lægge mærke til og I kan sige "næste gang du skal tisse, så skal vi skynde os ind på toilettet" eller lignende.

Renlighed tager dog tid og det er forskelligt hvor hurtigt børn bliver renlige. Nogle kommer igennem faserne meget hurtigt, andre bruger flere måneder på det. Der er tre faser:

1. Barnet registrerer, at det har brug for en ny ble og kommer og beder om at få en ren og tør ble på.

2. Barnet registrerer selve vandladningen og siger, "nu tisser jeg!".

3. Barnet når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.

Jeg er ikke tilhænger af, at man tager bleen af for tidligt i selve renlighedstræningen. Jeg tror på, at man kommer længere med den succesoplevelse, det er at ha en tør ble, fremfor det nederlag det er, hver gang man står med våde bukser.

Derfor foreslår jeg at man indfører faste toilettider, så han følges på potte eller toilet på de tidspunkter, ...


Annonce

... hvor vi andre også tisser normalt. Det vil sige det første, når vi står op om morgenen, det sidste vi gør, inden vi går i seng (med børn kan det ofte være i forbindelse med aftenbadet), inden vi kører op for at handle, løber ud for at lege eller lignende.

I skal ikke spørge ham, om han skal tisse. I skal heller ikke spørge ham, om han har noget i bleen. I kan være sikre på at han svarer nej til begge dele - og hvis han ikke har tisset, så gør han det måske kort tid efter. I stedet skal I tage ham i hånden og følge ham ud på toilettet. I kan f.eks. sige "kom vi skal lige ud at tisse, før vi kører", og så tisser I, som en helt naturlig ting. Det er en regel, der gælder både børn og voksne, at man lige går på toilettet, før man skal ud at køre bil.

Om aftenen, når han skal i bad, og tager tøjet og bleen af, så beder I ham på samme måde om at sætte sig på toilettet, før han bliver badet. Stille og roligt, som et fast ritual.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Han har til at begynde med altså stadig ble på. Den bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned. Hvis han tisser på toilettet, så er det super. Er bleen tør, så er det super og samme ble kan bruge igen. Hvis der ikke kommer noget på toilettet, så er det super fint, at han prøver og I prøver bare igen senere. Er der tis i bleen, så er det helt okay, så var det jo godt at han havde den på og han får en ny tør ble på - og næste gang prøver I så lidt tidligere, i håb om bedre at nå det.

Det er vigtigt, at I på den måde hjælper ham, så der er fuldstændig ro på. Han må ikke føle sig forkert, men skal fornemme, at det er helt okay og at I hjælper ham - I hjælper hinanden, det er et fællesskab. Det bedste udgangspunkt for et samarbejde er, hvis han selv begynder at give utryk for, at han gerne vil prøve toilettet:)

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

21. april 2018 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

3 årig pige er bange for at lave

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi vores datter på 3 år har over en...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annoncer

Annonce